Diyarbakır ve İstanbul Nevruz

BDP, 17 Mart'ta Hakkari'nin Yüksekova ilçesinden başlattığı Nevruz kutlamalarına bugün İstanbul ve Diyarbakır'da son noktayı koyuyor

İstanbul:

Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında Zeytinburnu'nda düzenlenen açık hava toplantısı başladı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen açık hava toplantısına katılmak üzere gelenler, etrafı barikatlarla çevrilen Kazlıçeşme Meydanı'na oluşturulan 3 ayrı arama noktasından geçerek girişlerini sürdürüyor.

Aramalar sırasında noktalarda görevli polis memurlarıyla içeri girmek isteyen bazı kişiler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandığı görüldü.

Miting alanı dışında da emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

Bu arada, miting alanına gelen bazı kişilerin, ellerinde terör örgütünü simgeleyen bez parçaları taşıdıkları, cezaevindeki terör örgütü elebaşısı lehine slogan attıkları da izlendi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde Vali Yardımcısı Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet ve jandarma yetkilileri ile diğer ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri yer alıyor.

Kriz merkezinde, Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı ve diğer hassas noktalardan kameralar aracılığıyla elde edilen görüntüler incelenebilecek, duruma göre alınacak önlemlerin koordinasyonu sağlanacak.

Bu arada, Zeytinburnu Gazi İlköğretim Okulu bahçesinde, bir grup jandarma ekibi de teyakkuz halinde bekletiliyor. 10 bine yakın polis görev yapıyor.

Diyarbakır:

Diyarbakır'da 136 bin metrekarelik alanda düzenlenecek kutlamada 5 bin kişi görev alacak. Kutlamalara yurtdışından da katılım olacak.

Başta Almanya olmak üzere Belçika, Hollanda, İsveç, İsviçre, İtalya ve Fransa'dan günübirlik gelecek turistleri taşıyan 20 uçak yarın Diyarbakır'a gelecek.

'ÖCALAN' SLOGANLARI

Kazlıçeşme'deki Nevruz kutlamaları sırasında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Nevruz kutlamaları için alana gelmeye çalışan bir grup genç, Abdi İpekçi Spor Salonu önünde kortej oluşturdu. Gençler sloganlar eşliğinde miting alanına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında zaman zaman terörist başı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Öte yandan, tören alanına girişlerdeki yoğunluk nedeniyle zaman zaman gergin anlar yaşandı. Gerginlikler büyümeden önlendi.

TESLİM OLAN PKK'LILAR KAZLIÇEŞME'DE

Kazlıçeşme'deki Nevruz kutlamalarına, teslim olan PKK'lılar da katıldı.

Nevruz kutlamaları Kazlıçeşme Meydanı'nda devam ederken, geçtiğimiz yıl Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan PKK'lılar arasında yer alan Mustafa Ayhan ile 1999'da teslim olan Seydi Fırat da tören alanına geldi.

İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Nevruz kutlamalarının yapıldığı Kazlıçeşme Meydanı'nda yasadışı pankart taşıyan bir gösterici ile bariyerlerden atlayarak alana girmek isteyen bir başka gösterici gözaltına alındı. Alanı dolduran kalabalığın tepkisi üzerinde göstericilerden biri serbest bırakıldı.

Kazlıçeşme Meydanı'na gelen binlerce kişi arama noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu. Kuyrukta beklemek istemeyen bazı göstericiler ise oluşturulan polis bariyerlerinden atlayarak alana girmek istedi. Bölgede yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri, üst aramasından geçmeden içeri girmek isteyen bir göstericiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan şahıs araca götürülürken, alandaki diğer göstericiler polise tepki gösterdi. Tepkilerin artması üzerine polis ekipleri olayın daha fazla büyümemesi için gözaltına aldığı şahsı serbest bıraktı. Polis noktasında üst araması yapılan başka bir gösterici ise elindeki yasadışı pankartla alana girmek isteyince kelepçelendi. Gözaltına alınan şahıs alandan çıkartılarak polis aracına götürüldü.

BU YOLLAR KAPALI

İstanbul'da Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’nda kutlamalar nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak.

Kutlamalar nedeniyle saat 7.30’dan, 17.00'ye kadar trafiğe kapalı olacak yollar şunlar:

 

    * Onuncu Yıl Caddesi

    * Zeytinburnu'na girişler

    * Zeytinburnu Abaya Caddesi ve Zakir Başı Sokak

    * Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi önü

    * Balıklı Rum Hastanesi önü

    * Kazlıçeşme pazar önü

Dünkü kutlamalar

Şanlıurfa'daki kutlamalara yaklaşık 25 bin kişi katıldı.

 Etkinlikte terör örgütü ve Abdullah Öcalan sloganları atıldı, pankartlar açıldı.

Van'da BDP'nin düzenlediği etkinlikler Nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı. Sloganların atıldığı ve pankartların açıldığı kutlamalar konser ve konuşmalarla devam etti.

Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk, Kürt ve Türk halkını kucaklaştırmak için ortak bir projeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Aysel Tuğluk ise Belçika'daki PKK ve ROJ TV'ye yönelik operasyonlara dikkat çekerek, "Siyası soykırım uyguluyorlar" dedi.

Adana'daki etkinlik de zaman zaman PKK sempatizanları'nın gösterisine dönüştü.

Batman, Siirt ve Hakkari'de de kutlamalar vardı.

 (İHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ulusal Haberleri