Bakan Çağlayan, Kuzey Irak'a gidiyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında, işadamları, kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan bir ticaret heyeti 29-30 Haziran 2010 tarihlerinde Erbil'e gidecek.

Bakan Çağlayan program kapsamında, IKBY Başkanı Mesut Barzani, Başbakan Berham Salih, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile ikili görüşmelerde bulunacak, Bilkent Üniversitesi Uluslararası Kolejinin açılışını gerçekleştirecek. Ayrıca program kapsamında Türkiye-Irak İş Forumu yapılacak.

Türkiye ile Irak arasındaki ticari ilişkiler, son yıllarda istikrarlı bir şekilde gelişti. 2003 yılında 940 milyon dolar olan dış ticaret hacmimiz 2009 yılında yüzde 156 oranında artış göstererek 6 milyar dolar seviyesini aştı. Bu performans sonucunda Irak, 2008 yılında Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 10. sırada iken, 2009 yılında 5. sıraya yükselmiş olup, 2010 yılı Nisan ayı itibariyle bu yerini sağlamlaştırdı. İkili ticaret hacmimizin krizin etkilerinin azalmaya başladığı 2010 yılında, 7 milyar dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Yaklaşık 200 işadamının katılacağı bu Ticaret Heyeti ve ileride düzenlenecek diğer organizasyonlar, ikili ticaretimizin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Program çerçevesinde düzenlenecek İş Forumu ile iki ülke kurum ve kuruluş temsilcileri ile işadamları, ticaret, müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri ve yatırımlar konusunda, uluslararası alanda işbirliği, ihracat alanında teknik işbirliği ve finansal işbirliği olanaklarını görüşme imkanı bulacaklar.

Bugüne kadar dünyada toplamda 81 ülkede 161 milyar ABD Doları tutarında proje üstlenen ve bu projelerin yüzde 33'ünü Ortadoğu ülkelerinde gerçekleştiren Türk müteahhitlik sektörü, 2009 yılında, dünyada Çin'den sonra en fazla sayıda firması bulunan ülke olarak ikinci sırada yer almıştı. Türk müteahhitlik sektörü edindiği bu tecrübeleri Irak'taki enerji, altyapı faaliyetleri, ulaştırma ve sanayi alanlarındaki projelerde de paylaşmak ve Irak'ın kalkınmasında pay sahibi olmak istiyor.

Özellikle yakın dönemde yaşanan küresel krizin etkilerinin hafiflediği bugünlerde, Erbil'e düzenlenen ticaret heyeti vesilesi ile başta ticari ve ekonomik ilişkiler olmak üzere, her alanda önümüzdeki döneme ilişkin yeni bir yol haritası belirlemeyi amaçlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ulusal Haberleri