3-4-5. maddeler kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişikliği teklifinin 3-4-5. maddeleri, yapılan gizli oylamada kabul edildi.

3. MADDE KABUL EDİLDİ

 

TBMM Genel Kurulu, AK Parti'nin Anayasanın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin birinci tur görüşmelerini sürdürüyor. Teklifin 3. maddesi üzerinde yapılan görüşmeler sona erdi. Teklif üzerinde 16 değişiklik önergesi verilirken, içtüzük gereği 7 değişiklik önergesi işleme alındı.

Değişiklik önergeleri üzerindeki görüşmelerin ardından teklifin 3. maddesinin gizli oylamasına geçildi. Birleşimi yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, ismi okunmayan milletvekillerinin oy vermemesi ve oylarını dışarıda değil, kabinlere girerek kullanılması konusunda uyarılarda bulundu.

3. maddenin gizli oylamasına CHP, BDP ve DSP milletvekilleri katılmadı. Gizli oylamaya katılan 408 milletvekilinden 337'si kabul oyu kullandı. 71 milletvekili ret oyu kullanırken, geçersiz ve çekimser oy çıkmadı.

Teklifin 3. maddesinde, anayasanın 'Seyahat Hürriyeti' başlıklı 23. maddesinde değişiklik yapılması öngörülüyor. Buna göre, 'vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle ve hakim kararına bağlı olarak sınırlandırabilecek.

4. MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin Anayasa'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin birinci tur görüşmeleri devam ediyor. Teklifin 4. maddesi üzerinde yapılan görüşmeler sona erdi.

Değişiklik önergeleri üzerindeki görüşmelerin de ardından teklifin 4. maddesinin gizli oylamasına geçildi. 4. maddenin gizli oylamasına CHP, BDP ve DSP milletvekilleri katılmadı. Gizli oylamaya katılan 408 milletvekilinden 336'sı kabul oyu kullandı. 69 milletvekili ret oyu kullanırken, çekimser 2 ve geçersiz 1 oy kullanıldı.

Teklifin 4. maddesinde, Anayasa'nın 'Ailenin Korunması' başlıklı 41. maddesinde değişiklik yapılıyor. Maddenin başlığı, 'Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları' şeklinde değiştiriliyor ve maddeye, çocukların korunması konusunda hüküm ekleniyor. Maddeye eklenen hüküm şöyle:

"Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara karşı, çocukları koruyucu tedbirleri alır."

Öte yandan, Genel Kurulda Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında bazı milletvekilleri, kuliste Inter-Barcelona arasında oynanan Avrupa Şampiyonlar Ligi yarı final maçını izledi.

5. MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'ndaki gizli oylamaya 405 milletvekili katıldı. Oylamada, 333 kabul, 70 ret oyu kullanılırken, 1 milletvekili çekimser kaldı, 1 oyda geçersiz sayıldı.

Teklifin 5. maddesinde, Anayasa'nın, "Sendika Kurma Hakkı" başlıklı 51. maddesinde değişiklik yapılıyor. Böylece, bir kişinin aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olmasının yolu açılıyor. Teklifin 5. maddesi için yapılan gizli oylamanın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin, birleşimi bugün saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

(İHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ulusal Haberleri