Liberal Demokrat Parti'yle koalisyon kurarak İngiltere'nin yeni başbakanı olan Muhafazakar Parti lideri David Cameron ilk görev gününde hem iç hem dış politikada "değişim" mesajı verdi. Cameron Başbakanlık koltuğuna oturur oturmaz ilk olarak, bir Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) oluşturma kararı aldı. Konseyin görevi dış, savunma, iç ve enerji alanlarında ülkenin karşı karşıya olduğu tehditlerle ilgili ulusal güvenliğe katkı sağlamak olacak. Cameron'ın başkanlık edeceği NSC'de, Başbakan Yardımcısı ile Dışişleri, Maliye, İçişleri, Savunma ve Güvenlik bakanları da yer alacak. Konseyin ilk toplantısında dün Afganistan ve Pakistan ile "terörizm" konuları ele alındı.
İLK MÜSLÜMAN KADIN BAKAN
İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı William Hague ise, yeni dönemde "farklı bir İngiliz dış politikası olacağını" söyledi. Hague "Farklı bir İngiliz dış politikası olacağı konusunda kararlıyım. ABD ile özel ilişkilerimiz, tüm AB ile olan ilişkilerimiz gibi bizim için büyük önem taşıyor. Ancak aynı zamanda şu an ekonomik hareketliliğin olduğu Güney Asya, Kuzey Afrika ve Latin Amerika ile de ilişkilerimizi geliştirmek için elimizden geleni yapacağız." açıklamasında bulundu. Hague ayrıca, Afganistan konusunun öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayarak, Ulusal Güvenlik Konseyinin "böylece dış ve savunma politikalarıyla ilgili kararların hükümette doğru bir şekilde bütünleşebileceğini" söyledi.
Öte yandan yeni kabineye Müslüman bir kadın bakan atandı. Muhafazakar Parti'de görev alan Sayeeda Warsi, yeni kabinede toplum bakanı olarak görev yapacak. Warsi, kabineye atanan ilk Müslüman kadın olarak tarihe geçmiş oldu.
200 yılın en genç başbakanı
Başbakanlık Konutu'na (No 10) hamile eşiyle birlikte poz vererek adım atan Cameron (43), 1812 yılında 42 yaşındayken başbakanlığa atanan Lord Liverpool'dan bu yana İngiltere'nin en genç başbakanı olarak tarihe geçti. Koalisyon anlaşmasına göre, başbakan yardımcılığına da Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg getirildi. Dışişleri Bakanı William Hague olurken, Maliye Bakanlığına George Osborne, İçişleri Bakanlığına ise Chris Huhne getirildi.