K.Maraş’tan – Giresun’a uzanan Gönül Köprüsü

Karakoç, Gönül Köprüsü Kapsamında Kahramanmaraş'tan Giresun iline yapılan geziyle ilgili anılarını yazdı.

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Basın-Yayın Koordinatörü Oğuz Karakoç, Gönül Köprüsü Kapsamında Kahramanmaraş'tan Giresun iline yapılan geziyle ilgili anılarını yazdı. Altıncı bölümü yayınlıyoruz.

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’in akşam yemeğinden hemen sonra, Giresun İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Korkmaz yarın sabahleyin hava yağmurlu olmazsa sizleri kahvaltıdan sonra Alçakbel yaylamıza götüreceğiz, orada hep birlikte piknik yapacağız demişti. Giresun İlinin yaylalarıyla ünlü bir ilimiz olduğunu biliyordum. İbrahim Beyden Giresun yaylacılığı hakkında beni aydınlatmasını istedim ve oda şu bilgileri verdi.

“Gideceğimiz Alçakbel piknik alanı Giresun'a yaklaşık 45 km. mesafede bulunan bir yaylamızdır. Alçakbel Orman içi piknik alanında günübirlik rekreasyon imkanı, hemen yakınındaki Yavuzkemal beldesinde de her türlü alışveriş hizmeti bulunmaktadır. 1500 rakımında ve ilginç doğa güzelliklerine sahip, Giresun'un eskiden beri en çok bilinen ve gidilen yaylasıdır.

Bildiğiniz gibi Giresun'un güneyini kuşatan dağlar, kuzeye ve güneye doğru alçalarak belirli yerlerde düzlükler oluştururlar. 1750–2200 metre yükseklikteki bu düzlüklerde pek çok yaylamız bulunmaktadır.

Tarihsel gelişimi içinde yaylacılık Giresun'da yatay bir hareketlilik olarak tanımlanabilir. Yaylacılık ilin hemen hemen tüm köylerinde görülür ve ekonomik nedenlerle yapılır. Yaylalara Mayıs ayının ortalarında çıkılmaya başlanır. Eylül ayının sonuna kadar yaylalarda kalan yaz boyunca elde ettikleri yağ, peynir ve ot balyalan ile köylerine dönerler.”

Bu bilgileri aldıktan sonra bende merak ve heyecan iyice artmıştı. Sabahleyin kalkar kalmaz ilk işim dışarıya, gökyüzüne bakmak oldu. Yağış yoktu bu gezimiz için bir fırsattı. Kahvaltımızdan sonra öğrencilerimizle birlikte bizler için tahsis edilen minibüslere bindik ve Alçakbel Piknik alanına hareket ettik.

İsmini bilmediğim akarsu ve irili ufaklı yerleşim alanından geçerek, yeşillikler arasında dağlara yani yüksek kesimlere doğru tırmanmaya başladık. Her yükseltide ağaçların yapraklarının renginde ki ton farklılığı göze çarpıyor, bitki örtüsü değişiyordu. Kıvrım kıvrım yollardan ilerleyerek Alçakbel yaylasına gidiyorduk.

Orman ağaçlarının çeşit ve güzelliği ve yol kenarında açan değişik çiçeklerin görüntüsü adeta insanı rahatlatıyordu. Biz yükseldikçe adeta bulutlar aşağılara kadar iniyor sis ve bulutların arasından geçiyorduk.

Bir saatlik bir yolculuk sonrası bahsedilen Alçakbel Yaylası Piknik alanına giriş yaptık. Yüksek boylu Çam ve Sedir ağaçlarının görüntüsü muhteşemdi. Kuytu yerlerde kar bulunuyordu. Öğrencilerimiz sisler arasında ve kar bulunan yerlerde kartopu oynamaya ve fotoğraf çektirmeye başlamışlardı bile. Bende bir elimde fotoğraf makinesi öğrencilerimin ve çevredeki manzaranın fotoğrafını çekiyordum.

Önce çevrede gezerek var olan güzellikleri seyrettik. Rehber öğretmenler ve Giresun İl Milli Eğitim Müdürlüğünce görevlendirilen arkadaşlar öğle yemeğine hazırlık amacıyla gruplar halinde yer ayarladılar ve öğrencilerimizin de yardım ve elbirliğiyle mangallarda ateşler tutuşturuldu.

Çevre ve Orman müdürlüğünün Alçakbel Piknik alanında bulunan dinlenme amaçlı binalarında şöminelere ateşler yakılmış üşüyenler o şömineler karşısında zaman zaman ısınıyordu.

Zamanın nasıl geçtiğini fark bile edemeden öğle çoktan olmuştu. Yetenekli arkadaşlar mangallarda pişirdikleri etleri servisler yaparak hizmetin en güzelini yerine getiriyordu. Havanın ve buz gibi suyun etkisiyle olacak ki bir yiyen bir daha yiyordu. İl Milli eğitim Yöneticileri fazlasıyla getirdikleri et v.b. yiyecek malzemeleriyle hepimizi tıka basa doyurarak daha öncede olduğu gibi en güzel ev sahipliği örneği sergilediler.

Şimdi sıra horon tepmeye gelmişti. Gezilerimiz boyunca bizleri hiç yalnız bırakmayan 112 Acil servis ambulansından çaldığımız oyun müzikleri eşliğinde öğrencilerimiz oynamaya başlamıştı bile. Karınları doyan öğrencilerimiz hareketli oyun müzikleriyle enerjilerini harcamaya çalışıyorlardı. Çok güzel ve eğlenceli bir şekilde gezi değerlendiriliyordu. Hatta bir ara öğrencilerimizin ısrarına dayanamayarak bende onlara eşlik etmek zorunda kaldım. Bu ortam görülmeye değerdi.

Vakit öyle hızlı geçti ki hiç birimiz anlayamadık. Artık bu güzel ve doyumsuz yayladan ayrılacaktık. Tekrar geldiğimiz araçlarımıza binerek Alçakbel piknik alanına veda eyledik. Geldiğimizden yollardan yani çıktığımız yüksek kesimlerden şimdi deniz seviyesine göre iniyorduk.

Öğrencilerimiz dönüş için, bu gün hediyelik alışverişlerini yapacaklardı. Giresun’a geldiğimizde daha öncede bahsetmiştim topluca fındık ürünlerinde marka olmuş ünlü Fındıkevi’ne gittik. Fındıkevi’nde öğrencilerimiz bütçe ve zevklerine göre alışverişlerini yaptılar.

Akşam yemeğini Giresun Belediye Başkanlığı verecek. Bu nedenle Fındıkevi’nden ayrılarak Belediyenin vereceği yemek için gittik. Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt bizleri karşıladı. Tanışma ve hal hatır sorma sonrasında nezih bir mekânda önce çorbalarımız peşinden de kızarmış balıklarımız geldi.

Belediye Başkanlığınca verilen akşam yemeği sonrasında Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt, bir konuşma yaparak şu ifadeleri kullandı.

“Kahramanmaraşlı öğrencileri ilimizde görmekten ve sizi misafir etmekten dolayı mutluluk duyduk. İnşallah İlimizi beğenmiş ve burada güzel kalıcı anılarınız olmuştur. Sizleri seviyoruz” dedi.

Bu konuşmadan sonra Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Avcı da Gönül Köprüsü Projesi anısına Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt’a bakır işlemeli tepsi sundu ve Kahramanmaraş halkının selam ve muhabbetlerini getirdiklerini, Giresun’da gördüğümüz sıcak ilgiden ve misafirperverlikten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Giresun’lu yöneticiler öğrencilerimiz için müzik, eğlence ağırlıklı bir gece hazırlamışlar. Bu nedenle yemek sonrası Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt Beyden müsaade alarak eğlence törenine gitmek üzere hareket ettik.

 Yarın: Eğlence ve Giresun’a veda

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Haberleri