K.Maraş’tan – Giresun’a Uzanan Gönül Köprüsü

Karakoç, Gönül Köprüsü kapsamında Kahramanmaraş'tan, Giresun iline yapılan geziyle ilgili anılarını yazdı.

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Basın-Yayın Koordinatörü Oğuz Karakoç, Gönül Köprüsü kapsamında Kahramanmaraş'tan, Giresun iline yapılan geziyle ilgili anılarını yazdı. Üçüncü bölümü yayımlıyoruz.

            Giresun ilinde bu gün 2.günümüz.  Bu gün öğrencilerimizle birlikte Giresun Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Korkmaz ve ekibinin hazırladığı program dâhilinde ilçeler gezilecek. Kahvaltı sonrasında öğrencilerimiz, Giresun Milli Eğitim Müdürlüğünce görevlendirilen rehber öğretmen eşliğinde geziye başladı.

Onlar Bozat ilçesine hareket ederken, Giresun Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Korkmaz, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Avcı, rehber öğretmenimiz Nergiz Açıkbaş, öğrencilerimiz Talha Burak Çalışkan, Dilara Kaya ve ben Giresun İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Albayrak’ı, makamında ziyaret ettik.

Bizleri güler yüzle karşılayan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Albayrak’ın makamında, “Gönül Köprüsü” projesiyle ilgili yönetici ve öğrencilerin duygularının dile getirildiği samimi bir ortam oluştu.  Öğrencilerimiz, Talha Burak Çalışkan ve Dilara Kaya, Giresun’u her yönüyle mükemmel bulduklarını, herkesten yakın ilgi gördüklerini, Giresun’a ve Giresun halkına hayran kaldıklarını belirttiler.

Başta Sayın Valimiz olmak üzere Milli Eğitim Müdürümüz ve tüm Kahramanmaraş halkının selam ve muhabbetlerini getirdikleri ifade eden Kahramanmaraş Şube Müdürü Ramazan Avcı,  Giresun İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Albayrak’a günün anısına bakır işlemeli bir tepsi takdim etti. Giresun İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Albayrak’ta öğrencileri Giresun’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirterek, öğrencilerimize çeşitli hediyeler verdi ve başarılar diledi. İl ziyaretimiz,  Giresun Valisi Sayın Dursun Ali Şahin’i makamında ziyaretle devam etti.

 Giresun Valisi Sayın Dursun Ali Şahin, hepimizle ayrı ayrı ilgilenerek,  “Kahramanmaraş’tan gelen öğretmen ve yavrularımızı en iyi şekilde ağırlamak, sevgi ve dostluk bağlarının kurulmasına yardımcık olmak adına her şeye hazırız. Sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.” diyerek duygularını ifade etti. Öğrencilerimiz Talha Burak Çalışkan ve Dilara Kaya, mihmandar ailelerle; Giresun’da birçok yeri gezdiklerini, hayran kaldıklarını belirterek, gördükleri ilgi ve misafirperverlik nedeniyle Vali Şahin’e şükranlarını sundular.

Şube Müdürü Ramazan Avcı, ise “Kahramanmaraş Valisi Sayın Şükrü Kocatepe ve İl Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nas ve tüm Kahramanmaraş halkının selam ve muhabbetlerini getirdiklerini belirterek Vali Şahin’e bakır işlemeli bir tepsi takdim etti. Vali Şahin’in de günün anısına hediyeleri oldu ve gezimizin gönlümüzce olmasını diledi.

Valilikten ayrılarak öğrencilerimizin gittiği Bozat beldesine hareket ettik. Deniz kıyısından gittikten biraz sonra bir dere kenarından iç kesimlere yönelerek muhteşem manzaralar eşliğinde yolumuza devam ettik. Kısa bir yolculuk sonrasında 550 yıllık bir tarihi geçmişi olan ve Bozat Deresi Vadisinde kurulmuş “Bozat beldesi” ne ulaştık. Burada çınar parkta “Çınar Ev” çevresinde öğrencilerimizle toplanarak halkın dinlenmesi amacıyla düzenlenen Serenti Evi’nden Bozat’ın doyumsuz manzarasını izledik.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 12 Ocak 2005 tarihli Kararıyla Bozat beldesindeki iki çınar, korunması gerekli tabiat varlığı olarak tescil edilmiştir.

En önemlisi de burada, 1999 seçimimden beri Belediye Başkanlığını yürüten Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunu sanatçı ruhlu Başkan Rıfat Gürsoy’la tanışmamız oldu. Rıfat Bey’le uzun yıllar devam etmesini istediğimiz Gönül Köprüsünü kurarak Bozat beldesinden, Piraziz İlçesine gitmek üzere ayrıldık.

Bozat beldesinden hareketimizden sonra araçlarımızla yüksek kesimlere doğru tırmanıyorduk. Yeşilin her tonunun hakim olduğu fındık bahçeleri arasında armut vb. ağaçların çiçeklerinin görüntüsü yüksek kesimlerden gelinlik giymiş kız gibi göze çarpıyordu. Araçlarımız ağır ağır dönemeçli yollarda ilerlerken dağların tepelerindeki bulutlar ve sisler arasında çok değişik duygular yaşıyorduk. Her yokuşun bir inişi olur misali şimdi de yükseklerden aşağılara doğru inişe geçmiştik.

Piraziz İlçesine geldiğimizde hava iyice güzelleşmişti. Piraziz ilçesi Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Giresun ilinin en batısında yer alan bir ilçe olup deniz kenarında 50–100 metreden itibaren başlayan yükseltiler güneye doğru fazlalaşarak Karagöl Dağları’nda 3.107 metreyi bulur. Yeryüzü şekilleri olarak derin vadiler ve dik kıyılara sahiptir. Yaylaları çok ve yayla kültürüne sahip bir ilçedir.

Piraziz İlçesinin caddelerinden geçerek İsmail Yücel Teknik Endüstri Meslek Lisesine vardığımızda öğle olmuştu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Şenol Akçay ve bazı okul müdürlerince karşılandık. Bu okulumuzda bizlere öğle yemeği ikram edildi. Bozat Belediye Başkanı Rıfat Gürsoy’da bizimle birlikte Piraziz’e gelmişti. Burada bizlere, “Renklerde Sesleniş-Maviden önce, Yeşilden Sonra Piraziz” ismini taşıyan Piraziz ilçesini her yönüyle anlatan birer kitap armağan edildi. Piraziz’de fındık ekim alanı için 72.500 dönüm yer ayrılmış olup her yıl ortalama 8000 ton fındık üretilmektedir. Fındıkla özleşmiş Giresun ve ilçelerinde fındık üzerine söylenmiş yüzlerce mani bulunmaktadır. İşte o manilerden bazıları.

 

Fındığı harman ettim

Derdimi Ferman ettim

Hiç üzülme Fadime’m

Efkârım derman ettim

 

Fındık dalında direk

Vay sana yanmış yürek

Sen nelere dayandın

Buna da dayan yürek.

 

Fındık Dalda sararmış

Yaprakları kararmış

Yârim beni kaybetmiş

Bahçelerde ararmış 

 

Fındık toplayan gelin

Fındık dalda kalmasın

Gel biraz konuşalım

Aklım sende kalmasın 

 

Fındık fıstık olur mu?

Ateş yastık olur mu?

Sen orada ben burada

Böyle dostluk olur mu?

 

Fındık kırdım iç ettim

Yaylalara göç ettim

Yârim senin yüzünden

Ben bu canı hiç ettim

 

Fındık dalda bir sıra

Yârim gitti Mısır'a

Koyun olsam yayılsam

Yârimin peşi sıra

 

Ayran yapar yayıklar

Kızlar fındık ayıklar

Harmanın kenarında

Titrer ince bıyıklar

 

 Yarın: Görele, Tirebolu gezimiz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Haberleri