Araştırmacı Metin Acıpayam uzun zamandır yaptığı araştırmalarda, Maraş kapı aslanının Anıtkabir’deki aslanlı yol aslanlarına esin kaynağı olduğunu, aslanlı yol mimarı Hüseyin Anka Özkan’ın aslanlı yol heykellerini yapma sürecinde Maraş kapı aslanından şekilsel olarak istifade ettiği gerçeğine ulaştı.
Bu araştırma sonucu hem Kahramanmaraş hem de Maraş Aslanı olarak önemli bir bulgudur.
Konuyla alakalı Metin Acıpayam, “Anıtkabir’in resmi internet sitesinde yer alan “Atatürk'ün Türk ve Anadolu tarihine verdiği önem sebebiyle, Anadolu'da uygarlık kuran Hititlerin sanat üslubu ile yapılan aslan heykelleri kuvvet ve sükûneti temsil etmektedir.” ifadesindeki “Hititlerin sanat üslubu ile yapılan aslan heykelleri” ifadesi Hitit yapımı olan Maraş Kapı Aslanını kastetmektedir. Maraş Kapı Aslanı bu yönüyle dünyada TEK’tir. Bir kopyası BERLİN müzesinde, bir diğer benzeri ise Anıtkabir’dedir.” dedi.
Araştırma gerekçesini ve araştırma sonucunda talebini ise şu cümlelerle sürdürdü: -“Kahramanmaraş olarak Anıtkabir Aslanlı Yol’a küçücük bir tabela… Buradaki 24 aslanın esin kaynağının Maraş Kapı Aslanı olduğuna dair… Hem şehrimiz, hem de Maraş Aslanının tanıtımı adına… Bu konuyu Kahramanmaraş Kültür Tarih Turizm Platformu olarak önemsiyoruz.”
Şehrimiz adına hayırlı olmasını diliyoruz.