Birçok hastalığa şifa olan kenger sakızı kenger otundan elde ediliyor. Kahramanmaraş kapalı çarşıda tanesi 50 kuruşa satılan sakızın özel müşterileri var.
Dikenli kenger otundan elde edilen sakız, yaylalarda yetişiyor. Kahramanmaraş, Elbistan, Göksun, Çağlayancerit’in yüksek kesimlerinde daha çok kar olan yerlerde yetişiyor. Kenger sakızı elde etmek için, kesilen ottan akan süt taş ya da naylon üzerinde kurutuluyor. Bu şekilde bir gün bekletilen süt daha sonra toplanıyor. Kenger sakızı Temmuz ayının başından itibaren 1 ya da 1,5 ay toplanır. En çok Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Erzincan ve Elazığ’da yetişen kenger sakızı özel müşteriler tarafından alınıyor. Bir hafta çürümeyen kenger sakızının faydaları saymakla bitmiyor.
Yaklaşık on yıldır kenger sakızı sattığını söyleyen Metin Taşyontan,” kenger sakızı çene gevşemesi, patlayan kulak zarının düzelmesi, safra kesesinden taş düşürme, şeker, tansiyon, kalp damarlarının gevşemesi ve hazımsızlığa iyi gelir. iştah açıcı, dişleri temizleyici, diş etlerini kuvvetlendirici gibi olumlu etkileri var. Aynı zamanda ağzın sulu kalmasını da sağlıyor ” dedi.