Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) ortak stratejisiyle yurtdışında mağaza açacak ve alışveriş merkezi (AVM) kuracak şirketlerin destekleneceğini söyledi. Yılmaz, “Yurtdışında mağaza ve AVM açanlara Eximbank kaynakları çok uygun şartlarda kullandırılacak” dedi.
TİM’de kurulan ülke masaları sayesinde Türkiye’nin hangi ülkelere hangi alanlarda ihracat yapabileceğinin belirlendiğini dile getiren Yılmaz, “Sektör bilgileri bize de açıldı. Biz de bu masalardan ihracat için yararlanacağız. Hazır giyim sektörünün 50 milyar dolar ihracat yapması hedefleniyor. Bunun yarısının da markalılardan gelmesi bekleniyor” dedi. Yılmaz, 2023 yılında yurtdışında 2 bin mağaza hedeflediklerini söyledi.
OSAP, maliyeti düşürecek
Yılmaz, ‘ortak satın alma projesi’ (OSAP) üzerinde çalıştıklarını belirterek sistem hakkında şu bilgileri verdi:
“Bir AVM’ye birden fazla marka ürün yolluyor. Bunların her birinin kolisi, nakliyesi, yeniden ütülenmesi yüksek bir maliyete neden oluyor. Güçbirliği yapılırsa maliyetler aşağıya çekilecek. Markaların gücü doğrultusunda bu, tüketicilere de yansıyacak.”
2010 yılının ilk 4 ayında metrekare verimliliğinin yüzde 20 arttığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:
“Bir yerin fizibilitesini belirten ölçütün ‘ağabey nasıl gidiyor’ cümlesinden ibaret olmasını istemiyoruz. Potansiyel yerler satış rakamlarıyla kendini belli ediyor. AVM ve caddelerdeki yerler hakkında bilgi hazırlayıp, mağaza açmak isteyenlerle paylaşacağız. Örneğin markalar Bağdat Caddesi’nde mağaza açtıklarında ne kadar ciro elde edebileceklerini bilecekler” dedi.
Farkı kim yarattı?
“Farkı kim yarattı?” adlı projeyle BMD üyeleri başta olmak üzere sektörün ileri gelenlerini bir araya getireceklerini dile getiren Yılmaz, “Bu semineri Ceoclub - Captial işbirliğinde gerçekleştireceğiz. Konuklar başarıya giden yolda kırılma noktalarını, sırlarını konuklarla paylaşacaklar” diye konuştu.
BMD neler yapacak?
Üyelerin gayrimenkul endeksi, perakende endeksi gibi araştırmalardan yararlanması sağlanacak. Üyelerin kurumsallaşmasına, mağaza yönetici ekiplerinin gelişimlerine destek verilecek. İnsan kaynakları web sayfası ve CV data bankası kurulacak. Kariyer günleri düzenlenecek. Fransa’daki MAPIC 2010 fuar katılımı organize edilecek. Yurtdışındaki AVM projeleri desteklenecek. Avrupa ve Türkiye’deki tüketici alışkanlıkları karşılaştırılacak. (Milliyet)