Kahramanmaraş Tarımı Güçleniyor: Adatepe Projesi Milli Ekonomiye Katkı Sunacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, deprem bölgesinde aralıksız devam eden çalışmalar kapsamında bir projeyi daha hayata geçirdi.

Kahramanmaraş Afşin Adatepe Barajı Sulaması 1. Kısım Projesi tamamlandı.

AFŞİNLİ ÇİFTÇİLERİMİZE MÜJDE

Kahramanmaraş ilimizin tarımsal arazi varlığı olarak önemlibir potansiyele sahip olan Afşin ilçesinde 73 Bin 740 dekartarım arazisini suya kavuşturacak olan Adatepe Barajı Sulaması 1. Kısım projesinde inşaat çalışmaları tamamlanarak 2025 yılında kısmi olarak sulamaya açıldığını aktaranDSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan test çalışmalarının da başarıyla tamamlayıp sulama sistemini tamamen aktif ederek 2026 sulama sezonundaproje sahasının tamamını sulamaya açtığımızın müjdesini çiftçilerimize vermenin onurunu yaşıyoruz.” dedi.

Kapalı Sistem Borulu Şebekeyle Su Kayıplarını önlüyoruz

Projenin ana su kaynağının Adatepe Barajı olduğunu belirtenDSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA “Adatepe Barajı’ndan alınan suyu,toplam uzunluğu 431 bin 641 metre olan kapalı sistem borulu şebekeyle çiftçilerimize ulaştıracak ve bu modern sistem sayesinde su kayıplarının da önüne geçmiş olacağız” diye konuştu.

Cazibeli Sulamayla Enerji Giderlerini Azaltıyoruz

Adatepe Sulaması 1. Kısım İnşaatı kapsamında halihazırda faaliyette bulunan Kalealtı Sulaması sahasında pompajlı olarak sulanan 58 bin 550 dekar zirai arazi cazibeyle sulanacağını, ayrıca Cela- İğde Sulamasında 18 bin 790 dekarlık alanda terfi yüksekliğinin de 189 m’den 62 m ‘ye düştüğünüvurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Projemizle73 bin 740 dekarlık sulama sahasının 65bin 640 dekarlık bölümününorta ve yüksek basınçlı olarak damlama ve yağmurlama yöntemiyle sulanacak olup, sadece 8 bin 100 dekarlık bölümü pompajla sulanacak ve böylelikle çiftçilerimize zirai gelirlerinde yaşayacakları artışla birlikte gelirlerinin önemli bir bölümünü ayırdıkları enerji giderleri konusunda önemli ölçüde fayda sağlayacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

627 Milyon TL Zirai Gelir Artışı

Adatepe Barajı Sılaması 1. Kısım Projesinden kırsal nüfusun yoğun olduğu Alimpınar, Altaş, Aşağıkargabükü, Çağılhan, Deveboynu, Erçene, Esence, Gerger, Hüyüklü, Kabaağaç, Kargabükü, Kötüre, Ortaklı, Ördekköy, Yazıdereköylerinin faydalanacağını vurgulayanDSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA “Projemizle 7 Bin 500 kişiye ilave istihdam sağlanacak ve 627 Milyon TLzirai gelir artışıyla Milli Ekonomimize de büyük bir katkı sağlayacak olan projemiz ülkemize hayırlı olsun” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri