SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun yarım asırlık iş deneyimlerinden süzülen görüşleri, kitaplarda yerini aldı.
Sevinç Engin’in “Lider Öyle Olmaz, Böyle Olur”, Dr. İlhami Fındıkçı’’nın “Aile Şirketleri”, Osman Arolat’ın “Tecrübe Konuşuyor”, Prof. Dr. Ali Kaya’nın “Kayseri Girişimciliğinin Dinamikleri”, Hüseyin Gökçe’nin “Defterimdeki Ünlülerin 200’ü”, Cemal A. Kalyoncu’nun “Paranın Efendileri” ve Yrd. Doç. Dr. Süleyman Doğan’ın “Başarıya Yürüyenler” isimli yayınları, Konukoğlu’nun görüşlerinden birer demeti, iş dünyası başta olmak üzere, okuyucuyla buluşturuyor.
Konukoğlu, Engin’in, söyleşi yaparak hazırladığı “Lider Öyle Olmaz, Böyle Olur – Yön Veren Liderler ile Liderlik Üzerine” isimli kitabında, liderlik yeteneğinin doğuştan olduğuna dikkati çekerek, zaman içerisinde yaşanılanlarla geliştirileceğine vurgu yapıyor.
Kararlılık ve pratik zekanın, liderin olmazsa olmazları olduğunu belirten Konukoğlu, iyi bir liderin her zaman iyi bir yönetici olmayabileceğini ifade ediyor.
Konukoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, bazı bakanlar ve işadamlarının da görüşlerine yer verilen kitapta, Türkiye’de her şeyin liderden beklendiğini vurguluyor.
Konukoğlu’nun kitapta yer alan görüşleri özetle şöyle:
-Türkiye’nin lider problemi olduğunu sanmıyorum.
-Çok duygusal olan yönetici ve lider başarılı olamaz. Yönetici ve lider duyguları ile hareket eder ama duygusal kararlar almamalı.
-Lider kendisinden altta çalışanlara örnek olmalı. Herkesten çok çalışmakla beraber yön gösterici ve sorun çözücü olmalı.
-Liderin ileriyi görmesi, kararlı, koordinasyon ve ortak akıl ile karar alınmasını sağlaması, başarıda önemli rol oynar.
-Dürüstlük, empati kurabilmek ve kin tutmamak, yöneticinin özellikleridir.
AİLE ŞİRKETLERİNDEN
Davranış Bilimleri Uzmanı Dr. İlhami Fındıkçı’nın, “Aile Şirketlerinde Yönetim ve Kurumsallaşma” isimli kitabının, “Ülkemizden Örnek Aile Şirketleri” bölümünde yer verilen üç şirketten ilkini SANKO oluşturuyor.
SANKO’nun tarihsel süreci, Konukoğlu ailesinin soyağacı ve grubun bugünkü durumuna değinilen kitapta, Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile yapılan görüşme de yer alıyor.
Konukoğlu’nun, SANKO’nun Türkiye ve dünyada aile şirketleri için iyi bir örnek olduğunu belirten Dr. Fındıkçı’ya aktardıklarından bir bölümü şunlar:
-İşin tepesindeki insanların, dürüstlüğü elden bırakmadan birbirlerine saygı içerisinde olması çok önemli.
-İster aileden olsun, ister aile dışından olsun, şirketi yönetebilecek kişilere, yani iş ehil ellere verilmeli.
-Aile şirketlerinin başarısında, saygı ve içten gelen sevgi kaybolmamalı, herkes kendi rolünü bilmeli, o rolü aşmamalı.
-Kurumsal sosyal sorumluluğun gereğini yerine getirmeli. Siz doğduğunuz memlekete yardım yaparsanız, ülkeniz için çaba gösterirseniz, istihdam oluşturursanız, çalışanlar kadar onların ailelerine, çocuklarına da sahip çıkarsanız, onlar da size sahip çıkıyor. Küçük bir aile iken, büyük bir aile oluyorsunuz.
-Mal paylaşımında büyük ağabeylere önemli görev düşüyor. Mal paylaşımı adil olmalı. Ağabeyler mal paylaşımında öne çıkmamalı, ayrıcalık oluşturmamalı.
-İşi idare etmek kadar, aileyi idare etmek de bir sanattır. Kolay da değildir.
-Ailelerin çocuk yetiştirmeleri de çok önemli. Çocuk iş ile iç içe yetişmeli, kabiliyetleri bilinmeli, ona göre geliştirilmeli. En önemlisi bizim kültürümüzü, geleneğimizi, ahlakımızı bilmeli, yaşamalı ki, yarın bunlara yabancı kalmasın.
TECRÜBE KONUŞUYOR
Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat’ın, “Tecrübe Konuşuyor” isimli kitabı, kendi alanlarında önemli tecrübeleri olan 12 işadamı, özel sektör ve kamu yöneticisi ile HT Bloomberg Tv’de yaptığı söyleşilerin metin çözümlerinden hazırlandı.
“Tecrübe Konuşuyor” isimli kitapta, SANKO Holding’in tarihsel süreci, Gaziantep ekonomisi ve iş yaşamına ilişkin bilgiler veren Konukoğlu, bilginin paylaşılarak çoğaltılması gerektiğini kaydediyor.
“Sivil toplum örgütlerinde de faydalı fikirler ortaya koyacaksınız ki, insanlar onlardan feyz alsınlar. Eğer ortaklaşa, akılcı, hep birlikte karar alırsanız gelişmeler olur” diyen Konukoğlu, hayatta en büyük keşkesinin, “keşke okusaydım” olduğunu söylüyor.
Gençlere en az bir veya iki yabancı dil öğrenmelerini öneren Konukoğlu, aldığı en anlamlı ödüllerin, Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve Beratı, TBMM Üstün Hizmet Ödülü ve Gaziantep Üniversitesi’nden verilen Fahri Doktora unvanı olduğunu belirtiyor.
Bu arada, Tecrübe Konuşuyor isimli kitaba ilişkin makale yazan Prof. Dr. Kenan Mortan da SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’un, “Uçak kalkarken ağırlık atacaksın. İşler büyürken küçük şirket elden çıkarılmalı. Çünkü küçük büyük, bütün şirketler aynı zamanınızı alıyor” sözüne dikkati çekiyor.
KAYSERİ GİRİŞİMCİLİĞİNİN DİNAMİKLERİ
Konukoğlu, Erciyes Üniversitesi Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kaya’nın hazırladığı “Kayseri Girişimciliğinin Dinamikleri” isimli kitabın, 11 işadamının görüşünün yer aldığı “Türk Girişimciler ve Nitelikleri” bölümünde, çeşitli konulardaki düşüncelerini açıklıyor.
Başarılı olmak isteyenin öncelikle hayal kurmasını isteyen Konukoğlu, iş hayatının aşamalarını okurlarla paylaşıyor.
Sanko’nun tarihçesi, başarısı ve Konukoğlu’nun iş yaşamına ilişkin kesitlerin bulunduğu kitapta yer alan görüşler şöyle:
-Hayalinizi yavaş yavaş gerçekleştirmeye çalışın. Her hedefe ulaştığınızda, yeni bir hedefiniz olsun. Hayali olmayanın hedefi, hedefi olmayanın başarısı olmaz.
-Mutlu olmak için öncelikle sahip olduklarınıza olamayanları görün ve şükredin.
-Başarıya giden yolda senden daha iyi olanları görerek hırslanmak önem taşır.
-Hırslanın ama hiçbir zaman hırsınız aklınızın önüne geçmesin.
-Mutlu ve başarılı olmakta şükretmek ve aklın önüne geçmeyen hırs önemli rol oynar.
-Babamın, “işin hilesi dürüstlüktür” sözü, başarının, benim “rüzgar durmuşsa küreklere asılın” sözüm ise pes etmemenin ifadesidir.”
DEFTERİMDEKİ ÜNLÜLERİN 200’Ü
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Yönetim ve İletişim Danışmanı Hüseyin Gökçe’nin, “Defterimdeki Ünlülerin 200’ü - Bir arada olduğum ünlü isimlerden çok özel 200 portre” isimli kitapta da yer alıyor.
Gökçe, Konukoğlu ile ilgili özetle şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Altın niçin derinliklerindedir toprağın? Çalışkanları, erken yorulmazları ödüllendirmek için elbet. Başarı için çalışmak tek şart mı, ilk şart mı? Cevap: Abdulkadir Konukoğlu. Birçok başarılı işadamının pazarlıksız kabul ettiği kuralın, yani yılmadan çalışmak ve kısmete inanmanın elle tutular, gözle görülür delilidir Abdulkadir Konukoğlu. Daha doğrusu en büyük delillerinden biri.
Bugün Gaziantep’in baklavası kadar ünlü bir ailesi ve o ailenin temsilcisi var: Abdulkadir Konukoğlu. Abdulkadir Bey, gözü pekliği, sezgileri ve yüreği ile gerçekten inanılmaz güzel işlere imza attı. Bu yağız Anadolu delikanlısının, grubun değişik sektörlerde at koşturmasında da rolü büyüktür. Yüzde 100 Anadolu insanı, yüzde 100 mert, yüzde 100 bizim kumaşımızdan, dürüst, düzgün bir adam. Türkiye’ye çok daha fazla katkıları olacağını birlikte göreceğiz. Ve onunla daha fazla gurur duyacağız.”
PARANIN EFENDİLERİ
Gazeteci Cemal A. Kalyoncu’nun kaleme aldığı ve 30 işadamının görüşlerine yer verip, değerlendirme yaptığı “Paranın Efendileri” isimli kitapta, Abdulkadir Konukoğlu için, “Paranın Değiştiremediği Adam” başlığı altında şöyle deniliyor:
“Abdulkadir Konukoğlu, klişeleşmiş işadamı tiplemesinden farklı özelliklere sahip bir kişidir. Bir kere, paranın değiştiremediği işadamıdır o. Sonra, aynı konumda olan birçok kişiden farklı olarak nereden geldiğinin bilincindedir o. Nereye gideceğinin ve gitmek istediğinin de. Trilyonlara hükmetmesine rağmen, Gaziantep’te oturmaktadır. Konukoğlu, kendisini bugünlere getiren kıstasları, ‘hedefimi daima büyük tuttum ve geriye baktığımda mutsuz olmadım. Zaten başarının üç kuralı var; çok hırslı çalışacaksın, geriye dönüp nereden geldiğini bileceksin, hangi işle ilgileniyorsan ona konsantre olacaksın’ olarak özetliyor.”
BAŞARIYA YÜRÜYENLER
Yrd. Doç. Dr. Süleyman Doğan’ın 18 sanayici ve işadamının başarı hikayesine yer verdiği “Başarıya Yürüyenler” isimli kitapta, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, babası Sani Konukoğlu’nun slogan haline gelen “İşin Hilesi, Dürüstlüktür” sözü altında değerlendiriliyor.
Başarıya Yürüyenler isimli kitapta, SANKO’nun tarihçesi, Abdulkadir Konukoğlu’nun özgeçmişi, iş deneyimleri ve iş dünyasına mesajlarına da yer veriliyor.