Havaların soğumasıyla birlikte, vatandaşlar yazın kurutulmuş sebze ve meyvelere yoğun talep gösteriyor. Bu arada ilimizde yapılan 1. Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumunu katılan Prof. Dr. Süleyman Korkut ve diğer akademisyenler dönüştü Kahramanmaraş’ın un sucuğu, bastık, somak ekşisi gibi yöresel ürünlerini alırken görüntüledik.
Kendisinin Düzce Üniversitesi Orman Fakültesinde öğretim görevlisi olduğunu belirten Prof. Korkut şunları söyledi; “ Her ilin kendini has yeme içme kültürü vardır. Anadolu insanının bu zengin kültürünü her il kendince sunmaya başladı. Kahramanmaraş’ta kendi yöresel ürünlerini gördüğüm kadarı ile yaygınlaştırmaya başlamış. Ancak yetersiz, Kahramanmaraş’ın mutlaka bu manada tanıtılması gerekiyor. Şimdi Düzce’ye giderken buradan hediyelik alıyoruz. Burada bol çeşit olması güzel bir şey dedi.
ÇEVRE İL VE İLÇELERE DE GÖNDERİYORUZ
Kahramanmaraş’ın tarhanası, şıra ürünleri, fıstık ezmesi v.b ürünlerinin ünü artık yurt dışına taşmış durumda. Kışlık sebze ve meyve kurusu ise yavaş yavaş sektör haline geliyor. Ahlat'ta aktarlık yapan Cüneyt Ayazer, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, kurutulmuş sebze ve meyve satışlarında artış olduğunu ve bunları Kahramanmaraş’tan getirdiğini belirtirken, doğal kuruluklarının alıcısının da çok olduğunu belirterek şunları söyledi; "İlçede yaklaşık altı yıldır attarlık yapıyorum. İş yerimde kurutulmuş sebze ve meyveler de satıyorum. Kurutulmuş sebzeleri Kahramanmaraş'tan ilçeye getiriyorum. Kurutulmuş sebze ve meyvelere vatandaşlar rağbet gösteriyor. Ancak bu dönemde özellikle kuru kayısı, elma, dut, kuşburnu ve iğde satışlarımız artıyor. Çoğu vatandaş da şifa amaçlı olarak sattığımız otları tüketiyor, derken. İlimizde de aynı işi yapanlardan İşbilir Ticaret Sahibi Muzaffer İşbilir, artık maraş yöresel ürünlerine yurt genelinde talep geldiğini belirterek şunları söyledi; “ Biz bu işi en iyi şekilde yapıyoruz ve kaliteli ürünleri ambalaj yaparak satıyoruz. Artık ilimize gelen misafirler veya turistler bize uğramadan gitmiyorlar. Gelişmelerden memnunuz, artık internet üzerinden de satış yapmaya başlayacağız. Bir de tanıtım sitesi kuruyoruz. Böylece hocamın ifade ettiği gibi daha iyi tanıtım yapmış olacağız” dedi.
SARAÇHANE ÇARŞISINDA
Saraçhane Çarşısı bu işin önünü açtı. Çarşı esnafları; “Kahramanmaraş'ın Mutfak zenginliği damaklara destan yazacak kadar büyüktür, daracık sokaklarını gezerken mutfaklarda pişen o güzel yemeklerin kokusuna dayanamaz ve her kapıyı çalmak istersiniz. Bazı yemek çeşitlerimiz komşu bölgelere yayılmış farklı baharatlar kullanılarak veya farklı pişim uygulanarak o bölgeye adapte edilmiştir, bu yemeklerin birçoğu Kahramanmaraş yemek kültürüne aittir. Asırlardan beri ninelerimizin annelerimizin öpülecek ellerinin pişirdiği yemekler özünü korumuş bugünlere gelerek bizlere de nasip olmuştur. Kahramanmaraş çarşılarında gezinirseniz mutlakaSaraçhane çarşısına uğramanız gerekir Kahramanmaraş'ın yaylalarından gelen mevsimlik taze meyve, sebze ve yayla balı ile keçi sütünden üretilen bembeyaz tereyağını, peynirini ve herkesin damak tadına uyan diğer el yapımı gıda ürünlerini bulabilirsiniz.Kahramanmaraş'ın Mutfak zenginliği damaklara destan yazacak kadar büyüktür, daracık sokaklarını gezerken mutfaklarda pişen o güzel yemeklerin kokusuna dayanamaz ve her kapıyı çalmak istersiniz.