Kahramanmaraş mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan kurutmalık sebzelerin başında gelen patlıcan, adeta bacasız fabrikalarda üretiliyor. Yollarda, çatılarda, balkonlarda sıra sıra dizilmiş yeşil, kırmızı, kahverengi rengârenk kurumayı bekleyen patlıcanlar, biberler, kabaklar insanların da üretkenliğini temsil ediyor. Balkonlarda, çatılarda kurumayı bekleyen çamaşırların yerini içleri oyulmuş patlıcanlar, kırmızı kızartmalık ve dolmalık biberler almış durumda.
Kış sofralarını yaz sebzeleriyle çeşitlendirmek ve yaz tatlarını her zaman masada görmek isteyen Kahramanmaraş halkı her yıl olduğu gibi bu yıl da kurutmalıklarını eksiksiz tamamlama telaşında. Hazır olarak da satılan kurutmalıklar Kahramanmaraş halkı tarafından çok fazla tercih edilmiyor. Kahramanmaraşlı ev hanımları önceki yıllarda kendi ihtiyaçları için kuruttukları sebzeleri, artık gelir elde etmek için kurutuyor, bu yolla geçimlerini sağlıyor. Yıkayıp temizledikleri ve ipe dizerek kurutma işlemi için beklettikleri patlıcan, biber, bamya gibi sebzeleri daha sonra kutulara yerleştiren kadınlar, satış için gönderiyor. Hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de ev ekonomisine katkı da bulunan Seher Ağcakale,” Kurutmalık mevsimi geldiği zaman komşularla toplanıp kurutmalıklarımızı hazırlıyoruz. Aynı zamanda kurutma yaparak aile ekonomisine katkı da bulunuyoruz.”dedi.
(Serpil Çetin)