KÖYÜN MEHMET AĞASI !

Gazeteci ve köşe yazarı Bekir Doğan bugün ki yazısında şu konuyu ele aldı;

 Hayatta bazı olaylar var ki : İnsan yaşadıkça öğreniyor, gördükçe öğreniyor ama öğrenmeye ömür yetmiyor..

     Anlamsız sözler, anlamsız hikaye gibi görülen olayları incelediğinde hep daha iyi bir yaşam için olduğunu görüyorsun..

     Ancak olduğun yerde : daha iyi yaşam yerine kaçıyoruz.. Suriyeliler Suriye’den kaçtığı gibi bizde köyümüzden, ilimizden vatanımızdan kaçıyoruz.. Bizim Suriyelilerden ne farkımız var ?..

     80 yıl geriye gidiyorum: Bizim köyde Mehmet ağa var.. : eli ekmek tutan para kazanan , ilk iş olarak köye bir bakkal dükkanı açar, sonra bir değirmen, sonra , bir traktör alır, sonra Köyle ilçe arasında çalışacak bir kamyon alır.. böyle ce köyün ağası olur..

     Çocukları onun için önemlidir.. Şehir de yaşamasını düşünmeye başlar..

     Belli bir zaman para kazanınca kimseye duyurmadan, şehirden gizlice  bir ev satın alır, sonra çocukları o evde yaşamaya arada bir köy de yaşamaya başlarlar..

     Okuldur, okumadır bir bahane ile köyden şehre göç başlar..

     Bir süre sonra ise : özellikle torunları dedesinin köyünü babasının köyünü beğenmez ve köyle bağlarını keserler, evlenirken düğünlerini şehirde yapmaya başlarlar..

     Köyü beğenmezler, köylüleri pis kokuyor derler..

     Köyün ağası: şehrin garibi olurda farkında bile olmaz !

     Bizim Mehmet ağa köyünde hısım akrabası ile yapacağı düğünü şehirde yapıyor, köylü şehre gelemiyor, şehirde de üç beş tanıdıktan fazla olmayınca, üzerine ölü toprağı dökülen bir düğün olup biti veriyor , soğuk ve havası olmayan bir düğün, oysa : düğün çocuklarla ailelerle güle oynaya güzeldir.. köyünde yapsa 3 gece üç gün devam etse ne kadar güzel olurdu..!

     Geliyorum Şehrimize : Şehrimizde de bakıyorum film aynı !

     Dün bakkallık yapan, çiftçilik yapan, önce traktör aldı.. sonra kendine binecek araba aldı, sonra şehirde müstakil evde otururken “kata” daireye göçtü, sonra , 4+1+5+1 yüzme havuzlu siteye taşındı.. Fabrika sahibi oldu, tüccar oldu.. iş adamı oldu.. Sanayici oldu.. Şehrimizin zengini oldu.. yani bizim köyde ki Mehmet Ağa gibi, sonra , İstanbul dan bir ev alayım diyerek ver elinin İstanbul dedi..

     Kimseye duyurmadan evini aldı içini donattı.. sonra Çocuklarını okuması için İstanbul’a gönderdi.. onlar için artık, Maraş pis bir şehir yaşanmaz bir köy olmuştu..

     Yazları kışları İstanbul kaçamakları, sonra çocukları İstanbul da okutma derken, doğup büyüdüğü zengin olduğu ekmek yediği şehrimizi unutarak, İstanbul da garip Kahramanmaraş’ta fabrikacı  oldu..

     İstanbul da adamın kilosu kaç kuruş ki !

     3-5 Fabrikan olsa ne önemi var Milyonların olsa ne önemi var ki sen garip bir Maraşlısın !..

     Sonra oğlan evlendirecek : Yer İstanbul, “Cahil Maraşlıların içinde ne işimiz var !” deyimi ile düğünü İstanbul da yapmaya başladılar..

     Oysa şunu unuttular ki : İstanbul da ki o evi de , bugün harcadığın o parayı da sana bugün “Pis dediğin, cahil dediğin,” bu şehir sana kazandırmıştır.

      Sana ve çocuklarına ekmeği beğenmediğin bu şehir vermektedir..

      Sabah gazete okuyorum: Ünlü şarkıcılar, Ünlü iş adamları ABD de veya İsviçre de ev aldıklarını görüyorum..

      İyi derecede İngilizce bildiği için ABD mahkemelerinde jüri üyesi bile oluyor muşlarda haberimiz yokmuş vay be !

      Pavyonlardan , gece kulüplerinde şarkı söyleyerek ekmek parası kazanan sözüm ona sanatçı ABD de yaşıyor ve orada ev almış ABD vatandaşı olmuş Türkiye’yi beğenmiyor..

      Adama demezler mi ? “Hey sürtük o paraları beğenmediğin hakaret ettiğin bu Türk halkının sırtından kazandın ! Kah be şimdi ABD de bizim paramızı harcarken adam mı oldun ? “ demezler mi adamama !..

      Galiba bizim mayamız bozuk !.. Siyasetçimiz bizi AB şikayet ediyor, Türkiye de yanmaz diyor, milletin sırtından zengin olanlar ise ABD ve AB ülkelerinde Türkiye beğenmiyor..! soyumuzda sopumuzda, mayamızda bir bozukluk var !

      Bizim köyün ağası Maraş’ta yaşıyor

      Maraş’ın zengini İstanbul da yaşıyor

      İstanbul Zengini ise AB ülkeleri ile ABD de yaşıyor..

      Bizim köyün ağası düğünün Maraş’ta yapıyor

      Maraş’ın zengini düğünün İstanbul da yapıyor

      İstanbul zengini ise : İstanbul köylü ve pis gördüğü için Kıbrıs, Dubai, ABD ve İngiltere de yapıyor.. Mayamide yapıyor.. Bu nasıl iş ben anlayamadım !..

      Köyden indim şehre : Arada ki fark ne ?

      Biz millet olarak : milli ve Milliyetçi olmayı kaybettik galiba..

      Gazeteye beyanat vermiş zatı muhterem: “ Türkiye de yaşanmaz biz burada düğün yapamayız ! torunlarım AB ‘li doğmalı ABD vatandaşı olmalı,” diyor..

      Şerefsiz milletin sırtından kazandığı para ile ABD de yaşarken, Türk halkını beğenmiyor, canım vatanımı beğenmiyor, böyle kanı bozukları sizlere havale ediyorum..

      İyi günler..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri