Kalkınma Bakanlığı’nın bölgesel kalkınma uzmanları Kamil Taşçı ile Mehmet Emin Özsan, Türkiye’yi 26 bölgeye ayırarak bölge ve illerin “hoşnutsuzluk düzeyleri”ni ortaya çıkardı. Çalışmada “iktisadi hoşnutsuzluk” göstergeleri olarak, işsizlik ve enflasyon oranları temel alındı.
“Sosyal hoşnutsuzluk” kriterleri olarak göç hızı, boşanma ve intihar oranları, 10 bin kişiye düşen suç oranları, terör eylemleri ile 2007 ve 2010’da yapılan referandumlara katılım oranları dikkate alındı.
OTOYOL MUTLU ETTİ
Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Kastamonu, Çankırı ve Sinop daha önceki çalışmalarda “mutsuzlar” arasındaydı. Uzmanlar, bu illerin “mutlular” bölümüne geçmesini, artan yatırımlar ve Karadeniz Otoyolu’na bağlıyor.
İstanbul: Param var ama çok mutsuzum
İstanbul, gelişmişlik potansiyeli, gücü ve seviyesine rağmen listenin “mutsuzlar” bölümünde yer alıyor. Uzmanlar bunu, “ekonomik güç” ile “yaşam memnuniyeti” arasındaki bağın zayıflığına bağlıyor. Buna gerekçe olarak da hayat pahalılığı, ulaşım gösteriliyor. İstanbullunun trafikte yitirdiği zamanın maliyeti yılda 7 milyar.
KAHRAMANMARAŞ EN MUTSUZ İLLER İÇERİSİNDE YER ALDI
En mutlu iller arasında Antalya, Isparta ve Burdur birinci sırada yer alırken, En mutsuz iller arasında onuncu sırayı Kırıkkale, Aksaray ve Niğde illeri aldı. En mutsuz illerin başını Mardın, Batman, Şırnak ve Siir çekerken, Kahramanmaraş Hatay ve Osmaniye ile birlikte 9. Sırada yer aldı.
İŞTE O TABLOLAR