Ev Yapımı Konserve Uyarısı!

Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır kışlık erzaklar evlerde yapılır, yenir.

Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır kışlık erzaklar evlerde yapılır, yenir. Ancak ev koşullarında sağlığa uygun hazırlanamayan konserveler sağlığı tehdit ediyor.

Ev yapımı konservede ölümcül bakteri tehdidi Sağlık Bakanlığı, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte tüketimi artan ev yapımı konserve konusunda uyardı. Uzmanlar, uygun koşullarda hazırlanmayan konservelerde ölüme yol açan bakteri oluştuğunu söyledi

Kış mevsiminin gelmesiyle artan konserve tüketiminde, gıda zehirlenmelere karşı dikkatli olunması gerekiyor. Evde yapılan konservelerin, mutlaka basınçlı tencerede hazırlanması, kapağı şişkinlik yapmış ya da kenarlarından sızıntı olmuş konservelerin tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Günlük tuz tüketiminin 5gr’ın altında olması gerektiğinden özellikle hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği ve kalp damar hastası olanlarla bebek ve çocukların tuz içeriği yüksek turşu ve diğer salamura besinleri tüketmeleri önerilmiyor. Uzmanlar, özellikle kış aylarında, lezzet ve görünüm bakımından tüketilebilirliği artırmak, besinlerin hazırlanmasında ve pişirilmesinde zaman tasarrufu ve ekonomi sağlamak amacıyla konserve besinlerle turşunun tercih edildiğini belirtti.

EN ZEHİRLİ BAKTERİ

“Clostridium botulinum” adlı bakterinin genellikle konserve besinlerle bulaştığını anlatan uzmanlar, “Şiddetli gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğu uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış ve iyi pişirilmeden tüketilen konservelerden kaynaklanmaktadır” dedi. Uzmanlar, clostridium botulinum toksininin, besinlerle vücuda alınmasından sonra “botulizm” hastalığına yol açtığını dile getirerek, toksinin, dünyada bilinen en güçlü zehirlerden olup ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açabildiğine dikkati çekti. Uzmanlar, “Toksinli besinin tüketilmesinden yaklaşık 12-36 saat sonra kusma ve bağırsak rahatsızlıklarıyla zehirlenme kendini gösterir. Alınan toksinin tipine, miktarına, kişinin direncine ve besine bağlı olarak bu süre değişebilir. Ağızda ve boğazda kuruma ve kızarma olur. Daha sonra hasta gittikçe ağırlaşır. Bu belirtiler görüldüğü anda hasta en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” diye konuştu.

NE YAPILMALI?

Uzmanların verdiği bilgiye göre, ev koşullarında yapılan konservelerde clostridium botulinum riskinin yok edilebilmesi için besinlerin türlerine göre belirli sürede uygun işleme tabi tutulması gerekiyor. Botulizm toksini 80 C’de 10-30 dakika, 100 C’de 10 dakika kaynatmakla etkisiz hale geliyor. Güvenli konserve yapımında uygulanacak ısıl işlemin derecesi ve uygulama süresi önemli. Isıtma süresi besinin asit içeriğine bağlı. Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 20 dakika kaynatılmalı. Sebzeler, basınç altında 20-25 dakika bekletilmeli. Ve konserve açılmadan 10 dakika ısıtılmalı. Sevde Çaykara

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri