Hacettepe Üniversitesi (HÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgün Bener, alışverişe liste ile çıkılması ve alışveriş sırasında listeye bağlı kalınması halinde gıda harcamalarında yüzde 25'lik tasarruf elde edilebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Bener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağın en önemli sorunlarından birinin yetersiz ve kötü beslenmeden etkilenen insan sayısının çokluğu olduğuna dikkati çekti.
Gıda maddeleri ihtiyaca uygun olarak düzenlenebildiğinde, bilinçli ve bilgili bir biçimde tüketilebildiğinde bu sorunun büyük bir kısmı düzeltilebileceğine işaret eden Bener, gıda maddelerinin bilinçli ve bilgili bir şekilde tüketilmesinde ailenin gıda tüketimi ile ilgili davranışlarının rolünün önemli olduğunu ifade etti.
Gıda tüketim faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesinde ailenin; para, zaman, enerji, bilgi gibi kaynakları yerinde ve ölçülü kullanılmaları ve değerlendirilmeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bener, şöyle devam etti:
''Nitekim, tüketim harcamaları istatistiklerine göre de ailelerin gıda maddeleri harcamaları, toplam tüketim harcamalarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Dolayısıyla gelirin önemli bir bölümü gıda maddeleri harcamalarına ayrılmaktadır. Özellikle dar gelirli ailelerde bu problem daha fazla önem taşır. Dar gelirli ailelerin ailenin gelirinden gıdaya ayırdıkları payın gelirlerinin yaklaşık üçte biri olduğu yapılan tüketim harcamaları araştırmalarıyla ortaya çıkmıştır. Bunun yanında öğün planlama ve gıda maddeleri satın alma sırasında bilgili ve bilinçli hareket etme, gıda maddelerini uygun biçimde depolama, ev üretimi para yerine diğer kaynakları kullanma biçimi ve derecesi ile ailedeki kişi sayısı gıda maddeleri harcamalarına etki eden başlıca faktörlerdendir.''
Bener, harcanan zaman ve enerjiden maksimum düzeyde fayda sağlayabilecek şekilde alışverişin planlanması gibi konularda bilgi sahibi olmakla hem paradan hem de faaliyetlerin yürütülmesinde gerekli zaman ve enerjiden tasarruf sağlanabileceğini dile getirdi.
-Beslenme idaresi ve zaman-
Yapılan araştırmalara göre beslenme idaresi ile ilgili faaliyetlerde bilgili ve planlı hareket etmekle gıda harcamalarının yaklaşık yüzde 15-20 azaltılabileceği anlatan Bener, ''Böylece harcanan zaman ve enerjiden maksimum düzeyde fayda sağlanabilecektir. Diğer taraftan, evde yürütülen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan araştırmalar, ev kadınlarının zamanlarının yaklaşık üçte birini beslenme idaresi ile ilgili faaliyetlere harcadıklarını göstermiştir. Bu süreye planlama ve alışverişte harcanan zaman eklenmemiştir, bunların da eklenmesiyle bu oranın artacağı açıktır. Bu faaliyetlere harcanan zamanın ve dolayısı ile enerjinin azaltılabilmesi için, beslenme idaresi ile ilgili faaliyetler sırasında kullanılan zamanın planlanması ve daha verimli bir biçimde kullanılma imkanlarının araştırılması gerekir'' diye konuştu.
Gıda alışverişinden planlama yapılmasının önemine değinen Bener, şunları kaydetti:
''Bunun için öncelikle aile gelirinden gıda harcamaları için ayrılan para miktarının planlanması gerekir. Gıda harcamaları ile ilgili bütçe geliştirmeye önce bir tasarı plan hazırlayarak başlanmalıdır. Bu tasarı plan; ailedeki mevcut kaynakların cinsini, kalitesini ve miktarlarını, yaratıcılığı ve gıda harcamalarının kontrolünü kapsar. Ayrıca alışverişten önce evdeki mevcut gıda maddeleri ve depolama olanakları göz önüne alınarak gerekli gıda maddeleri ve miktarları, kullanma amacına uygun kalite ve çeşit önemli yer tutar.''
-''Alışveriş listesi yapılmalı-''
Alışveriş yapılacak yer ve alışverişi kimin yapacağı gibi bilgileri içeren detaylı bir alışveriş listesi hazırlanması daha kolay ve daha çabuk alışveriş yapmayı sağlayacağını ifade eden Prof. Dr. Bener, hangi gıda maddesinden ne kadar alınması gerektiği önceden planlandığından gereksiz alışverişler önlenerek harcamalardan tasarruf sağlanacağını belirtti.
Bener, alışverişe liste ile çıkılması ve alışveriş sırasında listeye bağlı kalınması halinde gıda harcamalarından yaklaşık yüzde 25 kadar bir tasarruf elde edilebileceğini sözlerine ekledi.
AA