Irak'ta kanlı gün: 46 ölü

Irak'ta bugün polisi hedef alan bir dizi saldırı sonucu aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 46 kişi öldü.

Eşgüdümlü olduğu sanılan saldırıların hedefinde polis ve güvenlik kuvvetleri vardı.

Saldırılar, ABD'nin ülkedeki asker sayısının 2003'teki işgalden bu yana en düşük düzeye indiğini teyit etmesi üzerinden 24 saat geçmeden düzenlendi.

İlk saldırı haberi başkent Bağdat'tan geldi, ancak kısa sürede bunu diğer altı kentten gelen saldırı haberleri izledi.

Yedi kentte saldırılar

Saldırıların en büyüğü ülkenin güneyindeki Kut'ta bir pasaport dairesini hedef alıyordu.

Bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda 15'i polis 20 kişinin öldüğü, 90 kadar yaralı olduğu haber veriliyor.

Bağdat'ta ise kentin kuzeybatısındaki Kahire mahallesinde bir polis karakoluna bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 15 kişi öldü.

Sabah yerel saatle 8.00 civarında düzenlenen saldırıda ölen ve yaralananlar arasında çok sayıda polisin yanı sıra siviller de var.

Bağdat'ta ayrıca üç yerde yol kenarına yerleştirilen patlayıcılar çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açarken bir diğer bomba yüklü araçla düzenlenen saldırı iki polisin daha ölümüne yol açtı.

Irak'ın Kerkük, Basra, Ramadi, Kerbela ve Felluca kentlerinde de bomba yüklü araçlarla düzenlenen bir dizi saldırı ölü sayısı 46'ya yaralı sayısı 250'nin üzerine çıktı.

Asayiş kaygıları

Son iki ayda ülkedeki şiddet olaylarının artması Irak kuvvetlerinin tek başlarına asayişi sağlamayı başaramayacağı kaygılarını körükledi.

Irak ordusunun en üst düzey komutanı da geçtiğimiz haftalarda ordunun bu göreve tam olarak hazır hale gelmesinin 10 yıl alacağını söylemişti.

Ülkede 7 Mart'taki genel seçimlerden bu yana hükümet kurulamamış olması da istikrarsızlık endişelerini körüklüyor.

Çekilme ile eş zamanlı olarak El Kaide ile bağlantılı isyancıların da saldırılarını artıracağı kaygıları dile getiriliyordu.

Polis ve askerler de isyancıların başlıca hedefleri durumunda.

Amerika Birleşik Devletleri'nin hala ülkede 49.700 askeri bulunuyor. Bu 2007'de ulaşılan 170 bin kişilik güce göre hayli az.

Irak ve ABD arasındaki ikili anlaşma uyarınca bundan böyle, geride kalan Amerikan askerlerinin faaliyetleri Irak kuvvetleri için eğitim ve destekle sınırlı olacak.

Bu askerlerin ise 2011 yılının sonuna dek Irak'tan tamamen ayrılmış olması hedefleniyor.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri