FBI, bu talebine Ankara'dan, "Avrupa ülkesiyiz, sadece şüphe üzerine bunu yapamayız" yanıtını aldı.
Radikal gazetesinde yayımlanan haber şöyle:
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Robert Mueller, Türkiyeden liman ve havalimanlarını kullanan herkesin kişisel kimlik bilgilerini biyometrik takip amacıyla toplayıp, ABD ile paylaşmasını istedi. Mueller bu şekilde, Türkiyeden seyahat eden teröristleri takip edebileceklerini gerekçe gösterirken Türkiye, hem bu talebi reddetti.
Mueller, dün yoğun güvenlik önlemleri altında özel uçakla Ankaraya geldi. Mueller, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile de görüştü.
ABDnin Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Muellerin terörle mücadelede ABD ile Türkiye arasında süregelen önemli işbirliğini ve kanunların uygulanmasına ilişkin konuları ele almak üzere Ankarada bulunduğu ifade edildi.
Açıklamada, Türkiye, terörle küresel mücadelede önemli ortaklarımızdandır ve Türkiyenin PKK terör örgütüne karşı çabalarını güçlü bir şekilde desteklemekteyiz. FBI ve Emniyet Genel Müdürlüğü, terör ve uluslarüstü örgütlü suçlarla mücadele konusunda uzun bir ortak çalışma geçmişine sahiptirler. Terör ve suçlulara karşı ortak mücadelemizde daha yakın ve daha etkili işbirliği için görüş alışverişinde bulunmayı istiyoruz denildi.
Ankarada da bir temsilciliği olan FBIın başkanı Muellerin 2005teki Ankara ziyaretinin ardından FBI ile Türkiyedeki güvenlik kuruluşlarının işbirliğini artıracak adımlar atılmıştı. Üst düzey yetkililerin Radikale verdiği bilgiye göre, Mueller dünkü ziyaretinde Türkiyeden biyometrik veri paylaşımı talep etti.
Muellerin bu talebi, Türkiyede ve Türkiye üzerinden seyahat eden yolcuların biyometrik verilerinin toplanarak ABD ile paylaşılmasını içeriyor. Mueller, Türkiyeden başta terör zanlıları olmak üzere liman ve havalimanlarını, hava, deniz ve demiryollarını kullanan bütün şüpheli yolcuların nereye, ne zaman, ne için gittiği gibi bilgilerin takip edilmesini isterken, söz konusu takibin biyometrik verilerle yapılmasını da istedi.
Türk tarafı, Muellerin bu talebini geri çevirdi. Türkiyedeki mevzuatın, Türkiyenin uyum sağlamaya çalıştığı AB müktesabatı dahil, taraf olduğu uluslararası anlaşmaların bu tür veri toplama yöntemine uygun olmadığı anlatılan Muellere Sırf şüphe üzerine insanların kişisel bilgilerini de başka ülkelerle paylaşmamız mümkün değil denildi. Mueller böylece eli boş döndü.
Biyometrik veri nedir?
Biyometrik, kendine özgü fiziksel veya biyolojik niteliklerine dayalı olarak insanların kimliğini tespit için dijital teknolojiden faydalanma bilimi olarak biliniyor. 11 Eylül saldırıların ardından ABDnin öncülük ettiği ülkeler, parmak izi, Ses, Yüz ve Retina/İris gibi her insanda ayrı özellikler taşıyan fiziksel verileri elektronik tabanlı ortamlarda toplayıp sınıflandırmaya başlamıştı.
Özel yazılımlar, spontane alınan biyometrik veriyi, hızlı bir şekilde veri tabanındaki verilerle karşılaştırıp, şüphelilerin kimlik tespitinde kullanılmaya başlanmıştı. Henüz Türkiyede ve dünyanın çoğu noktasında bulunmayan özel cihaz ve yazılımlar gerektiren bu yöntem kesin sonuçlar elde edilmesini sağladığı için de güvenlik sektörünün yeni iş sahası olmuş durumda.
FBI Başkanının Ankara temaslarında ele alınan diğer önemli konu da PKK ile mücadele oldu. Üst düzey kaynaklar, bir süredir ABD ile terörizme karşı mücadelede gelişen işbirliğinin karşılıklı temasların da artmasını sağladığına dikkat çekerek bundan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Kaynaklar, Iraktaki PKK ile mücadelede istihbarat paylaşımının işe yaradığını, daha ileri mücadele yönetemleri için ise Başbakan Tayyip Erdoğanın 7 Aralıkta ABD Başkanı Barack Obama ile Washingtonda yapacağı görüşme sonrasının beklenmesi gerektiğini söylediler
(İHA)