Germenicia’ya kadın eli değiyor

Germenicia’ya kadın eli değiyor
Kahramanmaraş müzesinde görevli bayan arkeologlar Germenicia antik kenti kazılarında büyük emek veriyorlar

Kahramanmaraş müzesinde görevli bayan arkeologlar Germenicia antik kenti kazılarında büyük emek veriyorlar

Kahramanmaraş’ın tanıtımında büyük rol oynayacak olan Germenicia antik kentinde kazılar büyük bir titizlikle devam ediyor.

Doğaka tarafından oluşturulan yeni bir proje ile mevcut dışında yeni bir alanda çalışmalar yapan Arkeologlar Safinaz Akbaş, Emine Topaloğlu ve İdris Akgül gece gündüz büyük emekler vererek tarihi gün ışığına çıkartmanın mutluluğunu yaşıyorlar.

germanice-2.jpg

Bilindiği gibi bu bölge sit alanı ilan edilmiş yaklaşık 1500 hektarlık alan içinde çalışmalar yapılmaktadır.

Yer yer yapılan sondajlar ile nerelerde yoğun olduğu tespit edilmiş ve çalışmalar o yöne kaydırılmıştır.

Türkiye’nin en büyük açık hava müzesi olacak kadar geniş bir alanda çalışma yapan yetkililer kademe kademe buradaki tarihi gün yüzüne çıkartmayı hedefliyorlar.

germanice-3.jpg

 

KAHRAMANMARAŞ GERMENİCİA ANTİK KENTİ NEDİR?

Kahramanmaraş'ta iki mahalle, Roma İmparatorluğu'ndan kalma eserlerin üzerinde oturuyor. Geçmişte gecekondu olan ancak sonradan imar affıyla tapu verilen bölgedeki evlerden birinin alt kat odasında eşsiz Germenicia mozaiği yer alırken, evin üst katında insanlar yaşamaya devam ediyor.

Milattan sonra 300-400 yıllarına ait olan Germenicia Antik Kenti'nin mozaiklerinin bir bölümü, geçtiğimiz yıl kaçak kazılar yapılırken ihbar üzerine ortaya çıktı. Yetkililer kamulaştırma sonrasında mozaikleri kurtarma çalışmalarının başlatılacağını ifade ediyor. Bazı evler sit alanı olarak tescil edilse de kamulaştırma çalışmasının yavaş ilerlediği dikkat çekiyor.

germanice.jpg

İhbar sonucu ortaya çıkan mozaikler, sadece buz dağının görünen yüzü. Germenicia mozaikleri, Kahramanmaraş'ın Bağlarbaşı ve Dulkadiroğlu mahallelerindeki 4 farklı evde tespit edildi. Şimdilerde Kahramanmaraş'ın arka mahallelerinin bulunduğu bölgede, Roma döneminde zenginlerin kullandığı yamaç villalarının yer aldığı belirtiliyor. Mozaiklerin de bu yamaç villalarının taban döşemeleri olduğu ifade ediliyor. Bölgede her biri 15-20 odalı 100'ün üzerinde tarihi yamaç villarının bulunduğu tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.