Yeni Sağlıkçıların Zor Sınavı!

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri’nin büyük kısmının değişmesi şehirdeki kurumları da hareketlendirdi. Bunlardan en öne göze çarpanı ve kamuoyunda yankı bulanı İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki gelişmeler…

O kadar ki; ilk bakışta sanki iktidar el değiştirmiş ve yeni gelen iktidar kendi kadrosunu kuruyormuş gibi bir görüntü oluştu.

***

Başta İl Sağlık Müdürü olmak üzere müdür yardımcıları da dahil, yeni isimler göreve getirildi.

Tabi basına yansımayan ve bazı birimlerin daha alt kademelerinde yapılan çeşitli değişiklikleri de unutmayalım!

İyi de oldu aslında. Hükümetin yeni uygulamalarını halka yansıtmakta yetersiz kalan kadronun yerine, yeni vekillerinde katkıları ile yeni bir kadro kuruldu. Yeni isimler atandı. Bakalım bu yeni kadro beklentilere yeteri kadar cevap verebilecek mi?

Umarız ki söz konusu değişikliklerde “yandaşlık” ve “onun adamı-benim adamım” kriterleri değil de, hizmet ve kalite kriterleri baz alınmıştır.

Bunu zaman gösterecek olsa da, ben iyimserim açıkçası.

Fakat yeni ekibin işi çok zor.

Bunun, ülke genelini kapsayan ve yapılan değişiklikle birlikte devreye giren “Tam gün yasası” kısmı da var, Kahramanmaraş’ta yeni kurulan hastanelerle ilgili kısmı da…

***

Kahramanmaraş’ta kaç doktor devletten istifG ederek özel hastaneleri ve kendi özel muayenehanelerini tercih etti bilmiyorum. Ama Türkiye geneline baktığımızda bu rakam koparılan gürültülerin yanında çok minik, hatta “minnacikk” kalıyor.

Tüm Türkiye’de sadece 600 hekimin devlet kadrosundan istifa ettiği belirtiliyor!

Bunun, yüzde kaçı Maraş’a düşer, veya düşmüştür ki?

Bu, yeni sağlık kadrosu açısından bir avantaj.

Ama, diğer taraftan yeni kadroyu bekleyen Kahramanmaraş’a özgü sorunlar yumağı ortada durmakta.

Buna başta,bir türlü oturmayan/oturtulamayan “Aile Hekimliği”ni örnek gösterebiliriz. Bir çok sağlık ocağında, bir çok köyde ve beldede halen sıkıntılar yaşanıyor.

Bir sağlık ocağında veya yeni adıyla aile hekimliği merkezinde, yarasını pansuman yaptırmaya giden bir vatandaşa, “Git sargı bezi ve tendürdiyot al gel” denir mi?

Ama deniyor işte.

Bu sadece bir örnek. Buna benzer durumları daha önceki yazılarımda yazmıştım. O yüzden fazla uzatmayacağım.

***

Kahramanmaraş’a yeni bir hastane yapıldı ve yakında hizmete girmesi bekleniyor. Kimisi “Bölge Hastanesi” diyor, kimisi “Yenişehir Devlet Hastanesi”

Şimdilik Bölge Hastanesi olmadığı(!!) kesin olan bu hastane şehrin epey dışında.

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’nin önemli bir bölümü ve Yenişehir Devlet Hastanesi oraya taşınacak.

İşte bu noktada yeni sağlık kadrosunun imtihanı da başlayacak!

Hastanenin dışarıda olması ve bazı birimlerin taşınması vatandaşın adaptasyonu konusunda epey zaman isteyecek. Yeni ulaşım güzergahları, vatandaşların yeni hastaneyi tanımaları, geçici sıkıntılar yaşanmasına neden olacak.

Bir de buna, hükümete ve bu kadrolara karşı doğuştan muhalefet olanların fırsatçılığı eklenecek. En küçük bir olumsuzlukta ortaya, “Vay efendim biz demiştik” diye ahkam kesen bir sürü insan çıkacak.

Yani pireyi deve, hatta “fil” yapacaklar.

İşte bütün bunların üstesinden gelmek, taleplere cevap vermek, aksaklıkları en aza indirmek, fırsatçıların ellerine “koz” vermemek yeni sağlık kadrosunun en zor görevi.

Yeni kadro bu olumsuzlukları göğüslemeye hazırlıklı olmalıdır. Ayrıca taşınmalar tam başlamadan şehirdeki ilgili kurumlarla istişare edip planlar geliştirerek önceden tedbirler almalıdır.

Zaman ilerliyor ve bundan sonra olabilecek her türlü olumsuzluk yeni ekibin hanesine “eksi” olarak yazılacaktır.

Tıpkı her türlü memnuniyetin “artı” yazılacağı gibi…

O yüzden yeni sağlıkçılarımızı zor bir sınav bekliyor.

Temennim odur ki; bunu başarsınlar.

****

Gökhan Gökşen;

Burada çiçeği burnunda müdür yardımcılarından Dr. Sayın Gökhan Gökşen’e ayrıca değinmeden geçemeyeceğim. Gökhan Bey Kahramanmaraş’ın yakından tanıdığı, yüreği memleket aşkıyla dolu ve memleketine hizmet etmek için fırsat kollayan beyefendi ve samimi bir isim. Sıradan bir hekim olmadığını geride bıraktığımız son yıllarda zaten gösterdi. O yüzden herkesin bildiği detaylara inmeyeceğim.

Yeni görevini fazlasıyla hak ettiğini ve üstesinden geleceğini düşünüyorum. İlerde kendisini daha yüksek mevkilerde göreceğimizi tahmin ediyorum.

Başta Yeni Müdür Dr. Sayın İlker Çitil olmak üzere, yeni müdür yardımcıları ve yeni il sağlık müdürlüğü kadrosuna hayırlı olsun diyor ve başarılar diliyorum.

***

Baş sağlığı;

Ülkemizin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın muhterem valideleri Hakk’kın rahmetine kavuşmuştur. Merhumeye Allah’tan rahmet, başta Sayın Başbakan’ımız olmak üzere Ak Parti Camiası’na, yakınlarına ve sevenlerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum.

Allah Başbakan’ımıza ve geride kalan yakınlarına sağlıklı uzun ömürler versin.

Ayrıca Sayın Cevdet Alperen Hoca’mın muhterem babalarının vefatını da üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Merhuma Allah’tan rahmet, Sayın Hoca’ma ve geride kalan yakınlarına sabırlar diliyorum.

“İnna lillahi ve inna ileyhi rGciun”

Allah (cc) imandan ayırmasın. (amin)

Sevgiyle kalın, Allah’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Veli KARALAR Arşivi