Yedi Güzel Adam Ve Kent Tanıtımına Katkısı

Ülkemizde 68 ve 78 kuşağı olarak kendini bulan o dönem itibariyle sağ ve sol görüş olarak ifade edilen ancak bunların dışında kalan kendilerini siyaset dışı gören ama toplumda da karşılık bulan 7 önemli isimin konu edildiği güzel bir belgesel çekildi kentimizde.

Konuya “ben merkezli” baktığımda bu güzel insanlar 68 kuşağı olarak kabul edilen 27 Mayıs devrimi ile 12 Eylül darbesine kadar geçen 20 yıllık süreç ve bu süreç içinde bir uğraş içinde olan gençlik.

Kahramanmaraş’ı tanıtan, sevdiren ve “şairlerin başkenti” dedirten işte bu yedi güzel ustanın yazdıkları ve bu yazılanların yansımaları olsa gerek.

1975’li yıllarda Ülkü Ocaklarında, Milli Türk Talebe Birliğinde ve Kahramanmaraş İl Halk Kütüphanesinde münazara ve münakaşa yaptığımız o ilk gençlik yıllarında bu ustaların şiir ve nesir yazılarını okuduk.

Bu özel yılların doğrudan içinde olmasak da, içinde olanlar ve kıyısında köşesinde dolaşmış biri olarak, bu güzel belgeselin yapımında emeği olan en başta;

Ak Parti Grup Başkanvekili Sayın Mahir Ünal beye, merhum usta Erdem Bayazıt beyin kızı Milletvekilimiz Sevde Bayazıt Kaçar hanımefendiye, filmin yapımını üstlenen firmaya, TRT Genel Müdürü ve diğer emeği geçenlere en kalbi duygularımla teşekkür ediyorum.

Bu gün Kahramanmaraş’ta bu güzel belgeselin yerel ölçekli galası yapılacak. Bu galaya üç değerli Bakanımız ve çok sayıda Milletvekilinin de katılacak olması bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Emeği geçenlerden tekrar tekrar Allah razı olsun.

**

Yazıyı yazmadan önce internete şöyle bir göz attım. “Yedi güzel adam” yazıp araştırdığımda binlerce sayfa gördüm. Bir Kahramanmaraşlı olarak bundan gurur duydum. Aynı adı taşıyan iki internet sitesinden aldığım alıntıları aşağıda okuyacaksınız:

“Türk Edebiyatı’nda çok önemli bir yere sahip olan ve yakın tarihte edebiyatımızda iz bırakan Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Akif İnan ve Ali Kutlay“Yedi Güzel Adam-Kara Lise” hikâyesinde yer alan isimlerdir.

Hikaye; dönemin önemli şairleri arasında yer alan Erdem Bayazıt’ın, Kara Lise’de öğrenciyken başlayan edebi yolculuğundan, öğretmen olarak Kara Lise’ye döndüğü zaman dilimine uzanan dönemi kapsar.

Gençlerin hayalleri, inançları, etkileşimleri ve özel duygularının edebiyat aracılığıyla paylaşıldığı Kara Lise sıralarından, hayatın içine uzanan hikâye; Erdem Bayazıt’ın gözünden aktarılır.

Yedi Güzel Adam hikayesinde mekân; Kara Lise ve Maraş’tan başlayıp İstanbul ve Ankara’ya, hatta Afganistan’a kadar uzanır.” (yediguzeladam.tv)

"7 Güzel Adam" dizisi TRT 1 ekranlar da boy göstermeye başlayacakken, dizi için büyük masraf harcandığını ve TRT1 bu projeyi özel tuttuğunu belirtmek istiyoruz. Yer ve mekan olarak 1950 yıllarını andırması gerektiğini ve senaryoya uyumlu olması için en doğal yer olarak Kahramanmaraş seçilmiştir. Dün dizisinin çekimleri başladıktan sonra oyuncular Şehir, hakkında söyledikleri tek şey doğa harikası, mükemmel ve insanları çok sıcakkanlı. Bizi çok sevdiler, biz de onları çok sevdik kısa sürede Kahramanmaraş'a alıştık diyebiliriz. Bunda bizi ayrıca mutlu ettiğini belirtmek isteriz, bunun için TRT 1 ve 7 Güzel adam dizisi ekibine ayrıca teşekkürlerimizi sunarız. Şimdik biraz Türkiye'nin, en güzel yerlerinden Kahramanmaraş'tan haber verelim.

Kahramanmaraş, Kahramanmaraş, Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehirdir. Kurtuluş Savaşı'nda işgale direnişi nedeniyle şehre İstiklal Madalyası verilmiştir. Dövme dondurmasıyla meşhurdur. Kahramanmaraş'ın dövme dondurması yerel şirketlerin azmi ve katkısıyla ünü tüm dünyaya yayılmış ve birçok dünya şehirlerinde dondurma şubeleri açılmıştır. Japonya'dan ABD'ye, Avustralya'dan Dubai'ye kadar birçok ülkede şehrin ve dondurmanın yerel firmalarca tanıtımı yapılmaktadır.” (yediguzeladam.com)

**

Bir şehrin tanıtımında bırakın böyle çok önemli belgesel çekimlerini, çekilen bir reklam filmi bile büyük önem taşır, tanıtımına katkı yapar.

Basından takip edebildiğim kadarıyla önceki gün İstanbul’da bu belgeselin galası yapıldı. Bu günde çekimlerin yapıldığı ve olayların yaşandığı Kahramanmaraş’ta Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde saat 19.00’da yapılacak. O saatlerde de TRT 1’ de ilk bölüm yayınlanacak.

Bir süre sonra bu yedi güzel insanın hayatının konu edildiği belgesel yayınlanmaya başladıktan sonra şehrimize bu mekanları görmek için gelecek insanların olacağını düşünüyorum.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Valilik bu çekimlerle ilgili görseller bastırmalıdır. Gerekirse filmin senaryosu fotoğraflarla birlikte kitap haline getirilerek kente gelecek olan insanlara verilmelidir.

**

Bana göre bu faaliyetler yapılırken bu yedi güzel ustanın birer adet kitapları birleştirilmek suretiyle “yedi yazar yedi kitap” başlığı altında basılmalı, film ile ilgili görseller de kitap da yer almalıdır.

Bu güzel belgesel Kahramanmaraş’ın tanıtımında bir dönüm noktası olacaktır.

Bunu iyi kullanmalıyız.

**

Bu filmin çekiminde rol alan, emek veren, katkı yapan bütün insanlara da selam ve saygılarımı ifade ediyorum.

Kahramanmaraş için hayırlı olur inşallah!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi