Yedi Güzel Adam Müzesinin Çirkinleştirilen Yüzü

Daha öncede yazmıştım. Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesinin, hemen burnunun dibine inşa edilen okul binasının, tarihi binanın siluetini bozacağını ve önünü kapatacağını ifade etmiş ve projenin yanlış yere yapıldığına dikkat çekmiştim.

Biliyorum ki, iyi niyetle söylenen sözler, uyarılar, yazılanlar, sonucu hiçbir zaman değiştirmeyecek. Zira daha önce de bu şehre bazı ucube yapılar reva görüldü. Ne yazık ki bütün uyarılara rağmen durdurulamadı. Özel İdare İş Merkezi gibi kimi garip yapılar göğe doğru yükselirken; kimi yapılarda ne idüğü belirsiz bir beton kütle olarak Kültür Park ismiyle toprağa gömüldü. 

Fakat ümitsiz değiliz. Yıllar geçse de yanlış yapılan kamu binalarımız feraset sahibi idarecilerimiz tarafından fark edildiğinde gereği düşünüldü, binalar yıkıldı. Tıpkı geçtiğimiz günlerde Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nin siluetini bozuyor diye postane binasını yıktıkları gibi. Postane binası, Roma döneminde yapılan tarihi kalenin eteklerini oya oya bina edilmişti ama o şimdi yok…  

20190430_160230.jpg

Uyarılarımızın, yazılarımızın hiçbir şeyin değişmeyeceğini çok iyi biliyorum ama gönlüm el vermedi. Bir defa daha yazmak istedim. Yedi Güzel Adam Müzesi’nin yüzünün çirkinleştirmeyelim…

Yedi Güzel Edebiyat Müzesi, bilindiği üzere; Amerikan misyonerlerce 1850'li yıllarda inşa edilen eski Amerikan Koleji. Lozan Antlaşması'ndan sonra kapatılmasının ardından yaklaşık 80 yıl farklı eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmış. Milli Mücadele döneminde Kahramanmaraş’ta misyonerlik faaliyetlerini yaygınlaştırmak için kullanılmış.  Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi olarak kültür dünyamıza kazandırılmış. Bu vesileyle emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Müzeyi ziyarete gelenler, tarihi taş binanın bahçesine çıkıp, şöyle bir çevreye baktıklarında artık şehri göremeyecekler. Zira, Yedi Güzel Adam Müzesi’nin bahçesinin tam önüne, tarihi taş binaya nefes alma mesafesinde, büyük bir kamu binasının beton blokları ile karşılaşacaklar.

eski-002.jpg

Müze alanının eski fotoğraflarına baktığımızda, bahçesinde şimdiki taş binanın benzeri  mimari tarzıyla yapılmış güzel bir bina daha vardı. Ne garip ki 1976 da bu tarihi binayı yıktılar. Yerine betonarme Ticaret Lisesi binası yaptılar. Daha sonra o bina, çürük olduğu gerekçesiyle tekrar yıktılar. Bir süre yeri boş kalmıştı. Orijinal haline dönüşecek diye ümitlenirken; tam da Yedi Güzel Adam Müzesi’nin açılış günlerinde, yeniden bahçeye bina inşa etmek akıl kârı bir iş değil.

Kahramanmaraş’ta sanki okul yapacak başka bir yer kalmamış da, eski Amerikan Koleji’nin tarihi bahçesine, böyle bir beton kütlenin dikilmesi ne derecede akla mantığa sığar bilemiyoruz. Kararı, bu şehrin kültürel geleceğine dair karar verici yetkililerin takdirine bırakıyoruz.

Hal bu ki orası, Müzeyi gezmeye gelen ziyaretçilerin araçları, şehir dışından gelen tur otobüsleri için ne güzel de bir park yeri olabilirdi.

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi