Yabancılar İçin Adli Yardım

Türk Vatandaşı Olmayanlar Adli Yardımdan Yararlanabilirler Mi?

Yabancıların adli yardımdan yararlanabilmeleri için kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksunluk ve talebin açıkça dayanaktan yoksun olmaması şartları yanında, karşılıklılık şartının da bulunması gerekmektedir.

Karşılıklılık Şartı

Karşılıklılık şartı, Türkiye’de adli yardım talebinde bulunan yabancının vatandaşı olduğu ülkede, Türk vatandaşlarının da adli yardımdan yararlanabilmesiyle sağlanmaktadır.

Karşılıklılık şartının ispatında, iki taraflı veya çok taraflı uluslararası antlaşmalar ve ilgili ülkedeki Türk vatandaşlarına bu hakkın verildiğini gösteren fiili uygulamaların ispatı yeterlidir.

Yabancılar İçin Karşılıklılık Şartının Aranmadığı Durumlar

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca, avukatlık ücretlerini karşılama imkânı bulunmayan başvuru sahibi ve uluslararası koruma statüsü sahibi kişiye, aynı kanun kapsamındaki iş ve işlemlerle ilgili olarak yargı önündeki başvurularında 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun adli yardım hükümlerine göre avukatlık hizmeti sağlanmaktadır.

Ki; bu durumda, karşılıklılık şartı aranmaz.

Ayrıca, başvuru sahibi ve uluslararası korum statüsü sahibi kişi, sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanan danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi