Virüsle yaşamak

Değerli dostlar görünen o ki, daha uzunca bir süre bu illet ile yaşamaya devam edeceğiz. Her kafadan bir avazın çıkması zihinler bulanmaya devam ede dursun virüs can almaya hızını artırarak devam ediyor.

Geçen yıl bu günlerde aşısı bulunacak ve bu illet def olup gidecek diye avunurken bugün aşının etkinliği ve aşı ile ilgili doğrular yanlışlar zihinlerimizi iyice karıştırmış olmalı ki, insanlar aşılanmaya karşı giderek daha temkinli bir duruş sergiliyor.

Covid illeti ile ilgili istatistiklere bakıldığında kafa karışıklığına sebep olabilecek ve aşı karşıtlarını haklı çıkarabilecek cinsten çalışmaların giderek artması da başka bir sorun.

*

Körün fil tarifi gibi tuttuğu yeri tanımlamasına benzer sonuçlar havada daha bir süre uçuşu dursun. Ben hastanelerimizde çalışan meslektaşlarımın ve covid geçirmiş yakınlarımın istatistiki bilgilerine göre sizlere gözlemlerimi aktaracağım.

Aşı karşıtlığında inat edenlere söyleyecek bir sözüm yok. Çünkü konu ile ilgili yakın geçmişte yazdığım makalelerime yapılan yorumlardan anladım ki, kafa karışıklığı daha uzunca bir süre kişileri bu konuda uzlaşmaya yaklaştırmayacak.

Meslektaşlarımdan ve hastalığa yakalananların akıbetlerinden aldığım bilgilere göre aşılanmanın bugün için bu zalim dertten kurtulmada tek yol olduğu ile ilgili istatistiki bilgiler.

Aşısını tam yaptıranlar virüsle karşılaştıklarında aşılanma ile savunma ordusuna kazandırdıkları özel silahlarla saldırıyı püskürtüp hastalığı def etmede daha başarılı oldukları için ölüm istatistiklerinde oranları oldukça düşük.

Şu veya bu sebeple aşı yaptırmayanların virüsle karşılaştıklarındaki mücadele gücü aşılılar kadar yeterli olmadığı için hem hastalık daha ağır seyrediyor hem de ölüm oranları istatistiki olarak daha yüksek.

Bu istatistikler tüm dünyada birbirine benzer sonuçları ile devletleri harekete geçirmiş durumda. Aşılanmayı şimdilik bir kurtuluş yolu olarak gördüklerinden birbirinden farklı önlemlerle vatandaşlarını aşı olmaya karşı zorluyorlar.

Kimisi yolculukta sınırlama getirirken, kimisi iş fes etmeyi hatta en son Hindistan aşısızların sim kartlarını iptal ederek vatandaşlarını aşılanmamaları halinde iletişimden mahrum edeceğini duyurarak çaresizliğin nerelere kadar savrulduğunu gösterdi.

Önümüzdeki günlerde dünyanın farklı ülkelerinde ve belki de ülkemizde başka yaptırımlara da şahit olacağız.

Covid ölümlerinde aşının etkinliği ile ilgili yeni istatistikler geldikçe sizlerle paylaşıyor olmaya devam edeceğim.

Daha iki gün önce bir meslektaşım aman Ali hocam lütfen tekraren yaz, “Aşı karşıtı üç yakınım hayatını kaybetti çok üzgünüm” demez mi?

Geçen hafta aşı karşıtı bir hemşerim vefat etti eşi yoğun bakımda demiştim.

Son aldığım haber, eşi de vefat etmiş.

Bu bilgilerden anlıyoruz ki, bu mesele daha uzun süre toplumların birincil meselesi olmaya devam edecek.

Hafta içerisinde ilaç firmalarından birinin bu illet için buldum dediği ilaca da şimdilik temkinli yaklaşmak gerek diye düşünüyorum. Çünkü daha önce de bulunduğu iddia edilen birçok ilacın bugün kullanımda olmadığını biliyoruz.

Çare ve çözüme gelince, şimdilik elde olanlar hepimizin malumu.

Savunma ordumuzu güçlendirelim güçlendirmesine de aynı zamanda maske-mesafe ve temizlik hususunda tedbiri elden bırakmayalım.

Önce kendimizden başlayarak sağlığımızı korumaya çalışarak hem kendimiz için hem de toplum için aynı zamanda da inancımız için doğru olanı yapalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Ali Akben Arşivi