VE LİSTELER AÇIKLANDI

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Milletvekili seçimi için adaylar belli oldu.

Şimdi söz sırası “vatandaşta!”

Vatandaş hangi ismi Cumhurbaşkanı seçer, TBMM’de hangi partiye oy verir bunun cevabını 24 Haziran akşamı alacağız.

Bizim esas konumuz Kahramanmaraş ve Partilerin gösterdiği isimler üzerine olacaktır.

AK PARTİ

26. dönemde TBMM’de olan Veysi Kaynak, Uğur Dilipak, Nursel Reyhanlıoğlu yeni dönemde aday gösterilmezken İlker Çitil ise seçilmesi mümkün olmayan son sıraya konuldu.

27. dönemde eskilerden aday gösterilen Mahir Ünal, Celalettin Güvenç, İmran Kılıç aday gösterilirken seçilecek yerlere getirildiler.

27. dönem listesine bakacak olursak;

Mahir Ünal, Ahmet Özdemir, Celalettin Güvenç, İmran Kılıç, Cihat Sezal, Habibe Öçal, Türk İslam Karakoç, İlker çitil

Seçilecek yerde üç yeni isim yer aldı. Bunlar Ahmet Özdemir, Cihat Sezal, Habibe Öçal

Ahmet Özdemir’in ikinci sırada yer alması kimilerine göre büyük sürpriz oldu. Ayrıca Cihat Sezal’ında 5. Sıraya gelmesi şehirde farklı söylentilere de yol açtı. Bunları sosyal medyada paylaşılan yazılara baktığımızda görüyoruz.

Reise oy vereceğim ama Ak Parti listede değişiklik yapmazsa oy vermeyeceğim diye yazıp çizen isimler listeden memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Yetmez ama EVET tarzı paylaşım yapıyorlar.

Demek ki; büyük çoğunluk listeden memnun gözüküyor.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

Cumhuriyet Halk Partisi Kahramanmaraş Teşkilatı genel itibariyle listeden memnun gözüküyor.

Tanıdığım birçok CHP’li sosyal medya hesaplarında liste övgüsü yaptı. Kahramanmaraş’ın neredeyse son kırk yılını bilen biri olarak;

Ali Öztunç, Selim Sümen ve diğer isimler parti tabanının tanıdığı bildiği isimlerdir. CHP’nin içinde olduğu Millet ittifakı bu seçimde TBMM’ye temsilci gönderecek gibi gözüküyor.

İYİ PARTİ

İyi Parti yeni kurulmuş ve ilk defa seçime girecek olan bir partidir. Yazacaklarıma bazı partililer kızacaklar ama Bülent Meşe’nin bir ya da ikinci sırada yer alması partiye daha fazla heyecan kazandırırdı diye düşünenlerdenim. Çünkü Afşin başta olmak üzere yaptığımız sohbet ve görüşmelerde bir sinerji oluşturduğunu gözlemleme imkanı bulmuştum.

Şimdi ne olur? Milletvekili çıkartabilir mi? Çıkartamaz mı? Bunun şimdilik gözlemleme imkanına sahip değilim. Seçimlerin son haftasına girildiğinde bu soruya sağlıklı bir cevap verebiliriz. Çünkü İyi Parti, MHP, Ak Parti ve CHP’den oy alabileceğini gözlemleyebildiğim bir partidir. Bu partilerden kaçış bir milletvekili oy sayısına ulaşıp ulaşmayacağını son hafta görebiliriz diye düşünüyorum.

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

Milliyetçi Hareket partisi 1999 Genel seçimlerinden sonra en rahat seçim sürecini yaşıyor diyebilirim.

Seçime tek başına girseydi baraja takılır mıydı onu bilemiyorum. Ancak Cumhur İttifakı ile bu sorun gündemden kalktı.

Şu aralar Reise oy vereceğim ama milletvekilliğinde oyum MHP’ye diye konuşan, sosyal medyada görüşlerini açıklayan çok sayıda insana rastlıyorum. Bunun ne kadar sayıya ulaşacağını kestirmek çok zor bir durum.

Bu arada MHP’de liste krizini de yok saymamız mümkün değil. MHP kendini iyi ifade edemez ise oyum MHP’ye diyen seçmenler tercih değiştirme yoluna da gidebilirler.

KARAKOÇLAR’IN NAZİK DURUMU

Mhp 2. Sıra adayı Zuhal Karakoç Dora, Ak Parti’nin 7. Sıra adayı ise Türk İslam Karakoç bu iki isim amca çocukları.

MHP iki vekil çıkartırsa Türk İslam Karakoç kazanamayacak. Bana göre ise Zuhal Karakoç’un şansı var. Yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı MHP iyi bir kampanya yürütür ise iki vekil rahat çıkartır.

Tabi şu an için öngörülerimiz sadece varsayımdan ibarettir. Çünkü seçmenin büyük çoğunluğu görüşlerini açıkça ifade etmek istemiyor.

Seçimin son haftası hatta son gününe kadar Türkiye’de %2’lik kayma Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin gidişatını değiştirir. Tabiri caizse tam “BIÇAK SIRTI” bir süreç ve dönemden geçiyor siyaset…

Ülkemiz ve şehrimiz için hayırlısı ne ise o olsun diyor, başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi