Jülide DEMİRTAŞ

Jülide DEMİRTAŞ

Vatan Sana Can Feda

Hani gün gelirde unuturmuş insan en sevdiği ve sevmediği hatıraları bile.

***

Burada anlatacaklarım unutulacak cinsten değil ! bileylenmesi gereken bir tarih vahşeti !insanlık dışı olay.

***

Filistin’de esir düşen  Osmanlı askerleri İngilizler tarafından esir alınmıştı.15.000 Osmanlı askeri  esirlerini  Mısır’ın İskenderiye  şehrindeki Seydibeşir Kuveysna Osmanlı Useray-i Harbiye Kampı’na hapsettiler.

Esirler iki yıl boyunca eziyet,ağır hakaret,açlık ,aşağılanma ve çeşitli akıl almaz işkencelere maruz kaldılar.Hayatını kaybedenler bir yana,esir kamplarında sağ kalan askerler ölmek için dua ediyordu.Savaş bitti, İngiliz zulmü bitmedi.

Esir alınan 15.000 Osmanlı askeri,İngiliz doktorlar ve üst düzey askerleri tarafından savaş bitmiş olmasına rağmen, içi bol miktar yanıcı madde krizol dolu havuzlara dezenfekte amacıyla girdirildi.Lakin bele kadar gelen yanıcı madde bacakları yakıyordu.Başlarını da havuza girdirmeleri konusunda İngilizler baskı yaptı. Kimse yanıcı maddeye başlarını koymak istememesine rağmen dipçik ve havaya ateşler açılarak istedikleri sonucu aldılar.

Havuzdan çıkan gözleri görmüyordu.

Bekleyen esirler olayın farkına varınca havuza girmek istemediler.Fakat öldürülme korkusuyla onlarda girmiş ve 15.000 Osmanlı askerinin kör olması sağlanmıştı.Böylece İngilizler amacına ulaşmıştı,bu kör olan askerler bir savaş olasılığı durumunda savaşamayacaklardı.

16.Tümenin 48.Alayına bağlı  Osmanlı askerlerinden yurda döndüklerinde içler acısı bir durumda birbirlerine tutunarak gelmişlerdi…

***

Bazı söylemlerde bu vahşeti Filistinlilerin yaptığı yönünde haberler varsa da bu asılsızdır.

***

Ayrıca bazı kaynaklarda Ermenilerin Osmanlı ve İngiliz askerleri arasında tercümanlık yaptığı bu esnada kışkırtıcı sözlerle İngilizleri bu vahşeti yapmaya yönelttikleri de vardır.

***

Olayla ilgili olarak 1921’de Meclise İngiliz doktorları ve komutanlarının cezalandırılması için önergeler sunulmuş fakat başarılı olunamamıştır.

Büyük savaş sonrası devletin binbir sorunu vardı.Bu yüzden yaşanan vahşet tarihte asılı kaldı.

***

2019 yılında MHP Milletvekili Oktay Vural, dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e Seydibeşir Kampında yaşanan olayla ilgili şu soruları yöneltmiştir.

1-Bahsekonu bu olayın failleri hakkında tarihte ne tür girişimlerin yapıldığı tespit edilmiştir.? İngiltere bu konu hakkında nasıl bir tavır içinde olmuştur?

2-Birinci Dünya Savaşında insanlık dışı muamelelere tabi tutulan,topluca katledilen askerlerimiz veya milletimizin maruz kaldığı bu tür olayların tespiti yapılmış mıdır ?Bu tür insanlık dışı muamelenin ve katliamın yer aldığı kaç olay tespit edilmiştir ?Bu konuda yazılı bir doküman bulunmakta mıdır ve yayınlanmış mıdır ?

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün cevabı ise;

Olaya sebep olanların İngilizler olduğu kabul edilmiş fakat Osmanlı askerlerinin kör edilmelerinin kasti yapılmadığı, yanlış ilaç verilmesi sonucu böyle bir olayın yaşandığı söylenmiştir.(inanırsan)

***

Seydibeşir vahşeti,tarihimizin unutulan hüzünlü bir sayfası olarak bir daha gündeme dahi gelmedi.

Kurtulan askerlerden biri İstanbul’a dönünce şu ağıtı yaktı:

Gazza’nin meğer kumundan çokmuş kalleşi,

Nasıl sırtından vurur insanı din kardeşi?

Filistin,Trablusgarp,yemen illeri

Hangisini kanım ile sulamadım?

Gezdim cephe cephe tüm çölleri

Türk’e, Türkten başka dost bulamadım !

Hatırlandıkça ruhlar şad olacak…Unutmadıkça dost kim düşman kim Milletimiz varolacak.Aynı bayrak altında hür yaşanacak günlerimiz var.Bu nedenle ilimde, bilimde,dilde,teknolojide ön sıralarda olmaya çalışmalıyız…

Devletimiz varolsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Jülide DEMİRTAŞ Arşivi