Üniversite Öğrencilerinin durumu

 

 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde okuyan öğrenci sayısı otuz bine dayandı. Öğretim elemanı ihtiyacı nedeniyle bazı bölümler açılamıyor. Türkiye’nin dört bir yanında Kahramanmaraşlı akademisyenler var. Onların bu kente davet edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Neyse, konumuz öğrencilerimiz;

Kente ülkelerindeki savaş nedeniyle binlerce Suriyeli sığınmacı geldi. Ahır diye tabir ettiğimiz yerleri bile bu vatandaşlara fahiş fiyatlarla kiralıyoruz. Kentte kira fiyatları iki katına çıktı. Laf aramızda fırsatçılık konusunda da gözümüz açıldı. Vatandaşın ödeme gücüne değil cebimize girecek paraya bakıyoruz. Ve aldığımız bu kira paraları ile de Hac ve umre yapacağız. Öyle mi?

Konudan konu çıkıyor. Şimdi sadece bu yıl yeni gelecek 5000 öğrenciyi biz nerede oturtacağız? Bir fikir ve önerisi olan var mı? Bu yeni gelen öğrenciler için çadır kent kursak da fena olmaz.

**

Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yaşayan dostlarımızın çocukları yakınları Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesini tercih etmişler. Şu ana kadar 10 civarında dostum aradı “ev konusunda” yardım istiyor.

Ben şimdi ne yapacağım?

Kahramanmaraş’ta paralel dediğimiz cemaate ait öğrenci yurtları vardı. Aileler bu yurtlara çocuklarını yerleştirmek istemiyorlar. Şimdi kente gelen bu öğrencileri nerelerde barındıracağız?

**

Son yıllarda Kahramanmaraş’ta apart ev modası çıktı. Bu evlerin kiraları aylık 800 Tl’den başlıyor. Kahramanmaraş’ı tercih eden öğrencilerin ailelerinin % kaçı bu kirayı ödeyebilir?

Her şeyde lükse kaçtığımız gibi, bu işinde bir süre sonra cılgı çıkacak. Oysa farklı konsepte öğrencilerin barınacağı binalar yapılsa ve bunların aylık kiraları 300 Tl civarında olsa daha iyi olmaz mı? Her alanda yaptıklarımız hikaye olduğu gibi bu apart işinde de öyle yapıyoruz. Nitekim bu şehirde son yıllarda o kadar çok küçük konsepte otel yapıldı ki, şimdi sinek avlıyorlar. Oysa 5 yıldızlı daha geniş alanlara yapılacak otellere ihtiyaç var. Ama bizim insanımız güçlerini birleştirmek yerine küçük olsun benim olsun diyor. Sonuç ortada!..

**

Bu şehri yönetenler, bu şehrin tapusu elinde olduğunu iddia edenler, şu öğrencilerin kalabilmesi için yatırım yapsanız ve bu çocuklara sahip çıksanız olmaz mı?

Bu konuda bütün aklı selim, hayırsever işadamlarına görev düşüyor. Allah rızası için diyorsanız, Eğitime yatırım yapınız. Yapacağınız eğitim yatırımlarının her iki dünyada da karşılığını alırsınız.

Yoksa gelecek yıllarda ev sorunu nedeniyle Üniversitemiz öğrenci alamaz duruma düşecektir.

Bunun suçlusu Üniversite yönetimi değil özel sektör olacaktır….

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi