Jülide DEMİRTAŞ

Jülide DEMİRTAŞ

Ümit ediyorum gelen gideni aratmaz

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May,ABD Başkanı Donald Trump’u ziyaretinden sonra Beyaz Saray’dan çıkıp ayağının tozu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Başbakan Binali Yıldırım ‘ı ziyaret etti. Verilen olumlu mesajlar karşılıklıydı. Yapılan gezilerden biri de Anıtkabir ziyaretiydi.

 May anıtkabir defterine şunları yazdı. ”Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ vizyonunu gerçekleştirmek için çabalarımızı birlikte canlandıralım…”

Söylenilen, yazılan  uygulansa ne iyi olurdu. Oysa ki yaşananlar hiçte öyle değil. Arkamızdan kuyumuzu kazıp, yüzümüze nazikçe gülüyorlar . Diplomatik bir zarafet taşıyan bu cümlenin altında acaba ne var ? Neyi kastediyor ? Milletçe şüphe duyuyoruz. Bu anlamda haklıyızda. Deli gibi savaşa hazırlanan sömürgeci bir devletin Başbakanı bu sözleri yazan. Ve ülkemizin huzurunu bozan, güvenliğimizle çatışmaya giren yasadışı örgütleri tanıyıp, onlara mühimmat temin edende siz değil misiniz ? Politik, bir şık cümle Theresa May’ın cümleleri.

***

Yoğun tepki ve verilen mahkeme kararına rağmen ,Donald Trump yönetimi , 7 ülkeye getirilen vize sınırlaması konusunda fikrini değiştirmedi. Rağmen aynı kararlılıkla imzaladığı kararname askıda.

Çiçeği burnunda başkan gelen eleştiriler sonrasında facebook  hesabından detaylı açıklama yaptı.

“Amerika göçmenler tarafından kurulmuş gururlu bir ülkedir ve biz baskıdan kaçanlara karşı şevkatli olmaya devam edeceğiz. Ama bunu yaparken ülkemizde yaşayanları ve sınırlarımızı korumayı da sürdüreceğiz. Amerika her zaman hür ve cesur olanların evi olmuştur…

İmzaladığım başkanlık yönergesi , 2011 yılında başkan Obama’nın imzaladığı ve Iraklı göçmenlere 6 ay vize yasağı getiren kararın bir benzeri. Başkanlık yönergesinde adı geçen 7 ülke daha önce Obama yönetimi tarafından “terör kaynağı” olarak gösterilmiştir. Doğruyu söylemek gerekirse bu medyanın söylediği gibi Müslüman yasağı değil…

Dünyada Müslüman çoğunluğun yaşadığı 40’a yakın ülke var. Ve bu ülkelerin hiçbiri bu karardan etkilenmiyor. Önümüzdeki 90 gün içinde, mevcut kanunlar gözden geçirilip en güvenilir tedbirler alındıktan sonra söz konusu 7 ülke vatandaşlarına yeniden vize verilecektir.

Ve ekledi; Suriye de ki insanlık krizinin ortasında kalanlara karşı bir sempati besliyorum. Benim öncelikli görevim, ülkemi korumak ve ona hizmet etmektir. Ama ABD Başkanı olarak Suriye de bu acıyı yaşayanlara yardım etmeye çalışacağım.”

Müslüman 7 ülkeye  karşı yapılan bu yasağın Müslümanları engellemenin başlangıcı olarak  düşünüyor ve kınıyorum. çünkü nüfusu  göçmenler tarafından oluşmuş bir ülkenin, ülke ya da insan ayrımına yaptığı bir ayrımdır.Neden Müslüman ? Neden başka dine mensup olanlar değil de bu Müslüman ülkeler.  Bu bir gözdağı mıdır diğer Müslüman ülkelere ?

Suriyelilere karşı sempati duyuyor ve yardımcı olacağını söylüyor.Köstekleyip durmayın, mühimmat vermeyin, bölücülük yapmayın .Gölge etmeyin bölgede başka bir şey istemeyiz. Bölgeyi karıştırdığınız yetmiyor bir de tatlı dille , nazikçe gülümsüyor, arkadan  olmadık işler çeviriyorsunuz.

***

Başkan Donald Trump ne istiyor ? İmzaladığı kararname maddelerine baktığımız zaman göçmenlere karşı bir yasak getirdiği ayrıca Müslümanları bu anlamda hedef haline getirdiği ve kendilerinin çıkardığı iç savaş neticesinde kaos yaşayan ülkeler çoğunlukta.

Kararname maddeleri göçmenleri kısıtlayıcı nitelikte. Trump’un imzaladığı kararname maddeleri şöyle ;

*ABD göçmen kabul programı 120 günlüğüne askıya alındı.

*”Kayda değer” bir değişim olana kadar Suriyeli mültecilerin ABD ‘ye girişi yasaklandı.

*Irak, Suriye, İran Libya , Sudan, Somali ve Yemen’den ABD ‘yi ziyaret etmek isteyenlere 3 ay boyunca vize verilmeyecek Diplomatik vize gibi bazı vize türleri yasağın dışında tutulacak.

*2017’de 50 bin göçmen kabul edileceği açıklandı. Bu rakam Barak Obama yönetiminde “en fazla 110 bin “ olarak belirlenmişti.

*Göçmen kabul programında, kendi ülkesinde dini azınlık olanlara öncelik verilecek.

120 gün olarak gün belirlenmiş ama yasa geçerse bu süre uzatılıp diğer ülkelere de yansıyabilir.Kararnamede Suriyelilerin girişini yasaklamış. Hani sempati besliyordun ? Hani yardımcı olacaktın ?Söylenenlerle yapılanlar birbirini tutmuyor.Diplomatik vizelere geçiş var ama halkı girip çıkamaz bu ülkelerin .Kabul edeceği göçmen sayısını 50 bine indirgemiş.bu da demek oluyor ki yeni göçmen alımları zorlaşacak sinyallerini veriyor.Son maddede belirtildiği üzre dini azınlık olanlara kapı arkasına kadar açık.Bu da Müslüman ülkelerde yaşayan kendi dindaşlarını korumak adınadır.Ki rahatlıkla girip çıkmaları mübah olsun .

***

Şimdi eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, neden hep Müslüman devletler üzerinde durulmuş? Gerekçe çok basit birgün kendi ürettikleri silahlarla Müslümanları birbirine kırdırırken, silahın birgün kendilerine dönme korkusu. Ortadoğu’yu karştırıp, ürettikleri ile insan hayatını hiçe sayan bu zihniyet nasıl bir zihniyettir ki halkından bunu gizleyip halkına bir başka şekilde servis edebiliyor.

Trump’lu günler başladı, pek fazla iyimser olmak bilinçsizlik olur. Ders almamışlık olur. Obama ‘dan adı Hüseyin diye neler umut etmiştikte sonuç ortada. Ümit ediyorum gelen gideni aratmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Jülide DEMİRTAŞ Arşivi