TÜRKİYE’NİN KADER SEÇİMİNE DOĞRU

16 Nisan 2017’de yapılan halk oylaması ile yönetim biçimi değişti. Başbakanlık kaldırılırken güçlü Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildi.

16 Nisan referandumuna göre seçimler 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak ve o zamana kadar da TBMM’de uyum yasaları çıkartılarak yeni sistem kuruluşa hazır hale getirilecekti.

Ancak bölgenin içinde bulunduğu durum başta olmak üzere Zeytin Dalı Operasyonu ve bazı sebeplerden dolayı seçim erkene alındı.

24 Haziran 2018’de yani 60 gün sonra sandığa gideceğiz. TBMM’de seçim ile ilgili uyum yasaları da çıktı.

Yüksek Seçim Kurulu bir iki gün içinde seçim takvimini açıkladıktan sonra Türkiye hızlı bir şekilde seçimi ve seçimle ilgili yapılması gerekenleri yaparak 24 Haziran da milletimiz sandığa giderek siyasi tercihlerini yapacaktır.

Seçim sonuçlarının şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum.

**

KAHRAMANMARAŞ’TA NE BEKLENİYOR?

Yeni hükümet sisteminde Bakanlar TBMM içinden değil de TBMM dışından atanacaklar.

Milletvekilleri yeni sisteme göre YASAMA işi ile meşgul olacaklar. Yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacak.

Kahramanmaraş’ta 1 Kasım seçim sonuçlarına baktığımızda Ak Parti 7 Milletvekili çıkartırken MHP ise 1 Milletvekili çıkardı. CHP ise 60 bin oy aldı ama TBMM’ye temsilci gönderemedi.

Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkartıldı. Ama Kahramanmaraş’ın sayısı 8’de kaldı. Kahramanmaraş dış göç almayan bir şehir. Açık bir ifade ile göç ve gelişler neredeyse başa baş oluyor.

Şu anda TBMM’de bizi temsil eden Sayın Vekiller ile ilgili iyi/ kötü, başarılı/başarısız noktasında bir yorum yapmayı doğru bulmuyorum.

Yeni sistemde seçmenler, Cumhurbaşkanlığı için ayrı, TBMM için ayrı oy pusulalarında oy kullanacaklar. Ama aynı zarf içine koyacaklar.

Yani bir seçmen Cumhurbaşkanlığında bir başka isme TBMM’de de başka bir partiye oy verme imkânına sahip olacaklar.

Bu durum seçmenin önüne iki seçenek ortaya çıkardı. Dolayısı ile partiler isimleri belirlerken kamuoyunda ki itibarı büyük önem arz ediyor.

Şehre yabancı, şehirde tanınmayan bir ismi listeye alan parti eskiden olduğu gibi sandıklarda oy patlaması yapamayacaktır. Bu da Cumhurbaşkanlığını kazansa bile TBMM’de yeterli çoğunluğu alamayacağı anlamına gelecektir.

Daha açık bir ifade ile Milletin Tayyip Erdoğan sevgisi TBMM listelerinde görülmeyebilir. Millet Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verirken TBMM’de vermeyebilir.

Meseleye bu açıdan baktığımızda Milletvekili listelerinde bütün partiler için ifade etmek isterim ki; yerelde gücü olmayan isimlere vatandaşlar itibar etmeyebilir..

AK PARTİ/ CHP/ MHP NE DURUMDA?

Ak Parti’de şu ana kadar Ahmet Özdemir, Mehmet Sabancı ismi yazılıp çiziliyor.

CHP’de, Ali Öztunç aday adayı olduğunu kamuoyuna açıkladı.

MHP’de ise 1. Sıranın banko Sefer Aycan olduğunu düşünüyorum. İkinci sıraya Kuzey ilçelerden bir isim 3. Sıraya ise Kahramanmaraş merkezden bir isim konulacağını tahmin edebiliyorum.

Ak Parti için liste anlamında bu güne kadar en zor seçim olacağını düşünüyorum.

Cumhurbaşkanı seçiminde Ak Parti’nin oyu % 70’lerde seyredebilir. Artabilir/ azalabilir.

Ama liste sağlıklı olmaz ise CHP bir vekil kazanabileceği gibi MHP’de vekil sayısını artırabilir.

Yazdıklarımız şu an için varsayımdan ibarettir. Listeler ortaya çıktıktan sonra seçmenlerde eğilimlerini belirleme sürecine girdiğinde büyük fotoğrafı daha iyi okuma imkânı bulabiliriz…

Şimdilik bekleyip göreceğiz.

Haydi hayırlısı!...

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi