Türkiye’nin Hızlı Yükselişi

Türkiye son zamanlarda, milli ve yerli silahları üretimi, enerji ve yeraltı madenlerinin çıkarılması, teröre karşı başarılı operasyonları ile dikkat çekmektedir. Beyin göçünün önlenmesi ve  mühendislerimize sahip çıkılmasıyla Türkiye altın çağını yaşıyor ve daha da yaşayacak. Her ne kadar da enflasyon canavarı ülkemizde hortlasa da inşaallah bunun da üstesinden gelinecek.

Bu yazımızda ülkemizi 3 kategoride ele alacağız;

1) Milli ve yerli silah üretimi

2) Yer altı kaynakları ve enerji

3) Teröre karşı başarılı operasyonlar;

1) Milli ve yerli silah üretimi;

Ordu dikim evlerinde askeri kıyafet, palaska, şapka ve postal başka bir tedarik zincirinin bulunmadığı 2000’li yıllarda, Ordunun yiyecek ve içecek ihtiyacı yurtiçi kaynaklardan karşılanıyordu.  İç kaynaklardan tedarik ettiğimiz silah ve malzemeler sadece tüfek ve tabancadan ibaretti.

Türkiye F-35 projesine 2000’li yıllarda ortak oldu. Milli savunmasını güçlendirmek için hava taarruz gücü ile birlikte ülke sathının hava saldırılarına karşı korunmasını temin için alçak ve orta irtifa hava savunma sistemleri yapmaya karar verdi. Türkiye'nin bu tutumuna karşı, İsrail Devleti ve ABD’deki İsrail lobisi çok rahatsız oldu.  Türkiye’yi her alanda engellemeye karar verdiler. Türkiye hava savunma füze imalatı için Çin ile görüşmeye başladı, ABD, Türkiye ve Çin’i tehdit etti, ortak üretimden vazgeçildi.

Türkiye’yi kısmi CAATSA yaptırımlarına maruz bıraktılar.  F-35 programından çıkarttılar. Ambargo koydular.

2000’li yılların başına kadar, Türkiye'ye 12,7’lik makineli tüfekten başka doğru dürüst bir hava savunma silahı veya füzesi verilmemişti, Türkiye’nin tavanı delikti. Böyle bir durumda kendi alçak ve orta irtifa hava savunma silahlarını, Hisar serisi hava savunma silahlarını yapmaya başladı. Türkiye Amerika Birleşik Devletleri uçak vermiyor diye kendi Milli Muharip uçağını yapmayı başarabildi.

Türkiye, 2000-2020 arasını kapsayan bu dönemde uçak gemisi sayılabilecek nitelikte Anadolu Çıkartma Gemisini yaptı. Muhtelif boyutlarda hücumbot ve denizaltı yaptı. Uçakların atma vasıtalarını, seyir füzelerini ve menzillerini, vuruş kabiliyetlerini geliştirdi.

F-16’ların modernizasyonu için blok 70’ler verilmediği için Milli Muharip uçağın 2023’de uçurulması ve 2027’den itibaren TSK’nın envanterine girmesi için proje hızlandırıldı. Uzay araştırmaları programı çerçevesinde Ay’a sert iniş yapacak füze projesi geliştirildi. Bunun manası nedir? Türkiye uzun menzilli balistik füze yapacak imkân kabiliyete ulaşmasıdır..

Türkiye'nin Bayraktar haricinde İHA ve SİHA üretimi var, araç üretimi var, ağır silah üretimi var, tanksavar silah üretimi var, hava savunma silahları üretimi var.

Türkiye Bayraktar'ın haricinde ANKA, Vestel ve diğer hava savunma ve keşif için silah ve malzemeleri yaptı, yapıyor. Ancak ANKA daha üstün bir İHA olmasına rağmen belki Bayraktar gibi  kendisini tanıtmadı. Türkiye belki de teknik sırları korumak için ANKA’nın ihracatını yapmak istememiş olabilir.

İHA- SİHA nokta hedeflerine taarruz eder ve atış yapar, uzun süreli keşif uçuşları yapar araziyi tarar. Gözetleme yapar, aynı şeyi F -16 ile yaparsanız maliyeti artar, astarı yüzünü geçer.

Muharip uçaklar havada en fazla bir -iki saat kalır. İHA-SİHA 24 saat uçabilir. Her silahın taktik kullanımı, maliyeti, görevi farklıdır. İHA-SİHA’ya dayalı bir hava kuvveti kuramazsınız ama onlarsız tam fonksiyonlu bir hava gücü meydana getiremezsiniz.

İnsansız hava uçuş sistemleri Türkiye’nin hava imkân ve kabiliyetlerine güç katmıştır. Müttefiklerimizin vermediği boşluğu kapatmıştır. HİSAR serisi hava savunma sistemlerinin devreye girmesiyle birlikte, Türkiye’nin tavanı delik olan hava sahası kısmi koruma altına alınacaktır.

Türk ordusunun kabiliyetini; Fırat Kalkanı, Barış Pınarı, Zeytin Dalı harekâtlarında gördük. Karabağ’ın alınmasında Azerbaycan Ordusunun kazandığı zafer bu durumu perçinledi. Diğer taraftan Libya ve Ukrayna’daki TB2 Sihalarımız destan yazmaktadır.

Türkiye şu anda silah ihracatında ilk 15 ülke arasında yer almaya çalışmaktadır. 2000 öncesi Türkiye'nin silah ihracatı neredeyse sıfır civarındadır. Türkiyesadece Amerika'nın verdiği silahların tamiratı ve hafif silah mermisinden başka bir şey yapamazdı.

Yakın  dönemde Türk Hava Kuvvetlerinin envanterine girecek olan yeni nesil RadNet Sistemi, EİRS Radarı, HİSAR ve SİPER Hava Savunma Füze Sistemleri ile tam entegre çalışacak olan, gelişmiş Hava Kontrol Sistemidir. 

Türkiye, dünyada bu yeteneklere ve yüksek ihracat potansiyeline sahip olan birkaç ülkeden biri haline gelecek.

HAKİM HAVA İHBAR KOMUTA KONTROL SİSTEMİ, ASELSAN  HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi, kendi sensör ve silah ekosistemi ile tam uyumlu olarak çalışmaktadır.

Temel KOTİL:

▫️Uydu alanında iddialıyız, dünyaya büyük sürpriz yapacağız

▫️Şu anda 2050’lerin hatta 2100’lerin projelerini ortaya koyuyoruz.

▫️MMU’nun motorunu da üreteceğiz.

▫️MMU'nun Ardından hipersoniğe geçiyoruz

▫️2024’te Hürjet, 2026’da MMU satışa uygun hale gelecek

 *'GÖKHAN hava füzesi Hipersonik'e yakın hızda uçacak' 

Görünmeden görmek, Vurulmadan vurmak, görünmezlik teknolojisi tamamlandı.

#HAVELSAN, #ASELSAN, #TÜBİTAK #BİLGEM ile yapılan iş birliği ile Merkez Bankası Dijital Parası  geliştiriliyor. HAVELSAN, Dijital Türk Lirası Ağı için , Dağıtık Defter Platformu'nun kurulumunun yapılması, platform ile çalışacak akıllı sözleşme ve arka-uç uygulamalarını hazırlayacak.

ASELSAN-ROKETSAN-TÜBİTAK'ın geliştirdiği HİSAR O+ HSS;Savaş uçakları, helikopter, havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve silahlı/silahsız insansız hava araçlarına (İHA/SİHA) karşı etkili oluyor.

Gökdeniz CIWS, Fırkateyn İstanbul İçin Hazır!ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, gemi üzerindeki son atışlı testinde yüksek hızlı hedefi başarıyla imha etti.

Türkiye'nin ilk yerli jet uçağı Hürjet havalanmak için gün sayıyor.Hafif taarruz uçağı olarak tasarlanan süpersonik eğitim uçağı tek motorlu hafif taaruz uçağı olup,  TCG Anadolu gemisinde de kullanılabilecek.

Milli jet uçağı Hürjet;45 bin feet irtifaya kadar çıkabilecek olan Hürjet 3 ton civarında faydalı yük taşıyabilme özelliğine de sahip.Kanat ve gövde altında mühimmat ve faydalı yükler taşıyabilecek

TÜRKSAT 6A’nın test ve entegrasyon işlemleri devam ediyor.TÜRKSAT 6A yerden 36 bin kilometre yükseklikte haberleşme uydusu olarak kullanılacakTÜBİTAK UZAY liderliğinde, TUSAŞ ve ASELSAN gibi şirketlerin katılımıyla geliştirilen TÜRKSAT 6A, 2023’te yörüngedeki yerini alacak.

ASELSAN Tanksavar Füze Sistemi SERDAR;

2/4 adet tanksavar füzesi taşıyabilen uzaktan kumandalı ve stabilize bir silah platformudur. Füzelerin yanı sıra sisteme 7.62 mm ve/veya 12.7 mm makineli tüfek entegre edilebilmektedir. 

SİLAHLI İLK YERLİ VE MİLLİ droneSONGAR;

İlk milli silahlı drone sistemi Songar, otomatik makineli tüfekle 10 kilometre yarıçaplı menzilde,  2 bin 800 metre irtifa içinde 200 mermi atabiliyor.Askeri ve güvenlik amaçlı her türlü operasyonda hem gündüz hem gece etkin olarak kullanılmak üzere geliştirilen Songar, otomatik atış stabilizasyonuna sahip ilk milli silahlı drone sistemi. Terör odaklarının en büyük korkularından birisi.

2) Yeraltı kaynakları ve enerji;

Bakan Dönmez:

“ Eti Maden’in sıvı bor atıklarından ürettiği  Lityum karbonatın, lityum iyon batarya üretiminde kullanılması için Aspilsan ve Aselsan ile iş birliği protokolü imzaladık. Yerli lityum inşallah yerli teknolojinin güç kaynağı olacak.2022'de yeni bir müjde olabilir" müjdesini verdi.

2020 sonu itibarıyla 580 bin 866 metre sondaj yapılarak bugüne kadar 11 bin 304 ton olan uranyum kaynağı yüzde 283 artırılarak toplam 32 bin 35 tona çıkarıldı. Türkiye’deki en büyük uranyum kaynağı ise Nevşehir’de bulunuyor ve 22 bin tonluk bir kaynağa sahiptir.

Uranyum son on yılda üçe katlanırken, son beş yılda 292 ton altın ve 864 bin ton metal titanyum keşfedildi.Türkiye’nin altın kaynağının en büyük kısmı 222 ton ile Manisa’da bulunuyor.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) son 5 yılda yaptığı sondajlar kapsamında; yeni altın, uranyum, bakır, linyit ve titanyum yatakları ortaya çıkarıldı.

Dönmez: "Biz artık bu defteri kapattık. Türkiye artık kendi madenini kendi teknolojisi ve kendi insan kaynağıyla işleyecek."

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla son 19 yılda yaklaşık 11,2 milyar ton kömür, 24 bin ton uranyum, 7 bin 724 ton toryum, 263 milyon ton mermer, 20,7 milyar ton sodyum sülfat ve 243 bin ton nadir toprak elementi rezervi keşfedilmiştir.

TÜRKİYE, Dünyada elmastan sonra en sert ve dayanıklı bileşik olan BOR KARBÜR'ü üretecek.

Fatih DÖNMEZ : "UÇ ÜRÜNLER'in üretilmesi yönünde stratejiler geliştiriyoruz. Aksi takdirde 1 birime sattığınız hammadde dışarıda işlenir ve  200 katı fiyatla geri almak zorunda kalırsınız”

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı fosil yakıt arama çalışmalarına hız verdi: Şırnak'ta 1934'te açılan ve yeterli rezerv olmadığı gerekçesiyle iki yıl sonra kapatılan 'Basbirin-1' petrol kuyusundaki sondaj çalışmalarına yeniden başlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haziran ayında Fatih Sondaj Gemisi'nin Sakarya Gaz Sahası içindeki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük doğalgaz keşfi yaptığını açıklamıştı. Böylece Karadeniz'de kısa sürede toplamda 540 milyar metreküplük doğalgaz keşfi gerçekleşmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ağustos 2020'de Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'ndaki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini açıklamıştı. Söz konusu keşif, Türkiye'nin tarihindeki en büyük gaz keşfi olarak kayıtlara geçmişti.

Keşfi gerçekleştirilen doğalgazlardan günde 10 milyon metreküp karaya pompalanacak. 2027-2028 yılında yıllık olarak 15 milyar metreküp doğalgaz üretilmesi bekleniyor. Söz konusu bu üretim doğalgaz tüketiminin yüzde 30'unu karşılayacak seviyede.

Türkiye'nin 4. Sondaj gemisi ve yeni milli gururu; Alparslan! 7. neslin üstün teknoloji ile donatılan "Alparslan" Türkiye'nin gemi filosuna ve enerji bağımsızlığı kararlılığına güç katıyor.19 Mayıs 2022'de Mersin Limanı'na ulaşması beklenen 7. nesil teknoloji donanıma sahiptir.

3)Teröre karşı başarılı operasyonlar;

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar:

“Sınırlarımız Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar kontrol altında. Sınır güvenliği noktasında da dünya standartlarının üzerindeyiz.” Dedi.

Özellikle SİHA larla teröristlerin korkulu rüyası olduk. Sınır ötesi harekatlarla teröristleri etkisiz hale getirmekteyiz.

 Tahran yönetimi, Irak ordusunun Sincar'daki operasyonunu durdurmak için terör örgütü HaşdiŞabi'yi devreye soktu.

İsrail'e gidecek PKK koridorunu 3 Harekatla bertaraf eden silahlı kuvvetlerimiz, 1 milyon Suriyeliyi göndermeye hazırlandığı bir dönemde ve bu koridorun Irak'ın Kuzeyindeki PKK bataklıklarını yok etmeye başladığı PENÇE-KİLİT Operasyonu ile 40 yıllık PKK'yı bitirmenin eşiğinde doğalgaz güzergahı da güvene alınmaktadır.

Daha burada sayılmayan nice proje çalışmaları bulunmaktadır . Ülkemizle gurur duyuyoruz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi