Türkiye Maarif Vakfı Nedir Ve Nasıl Çalışıyor

Türkiye Maarif Vakfı, kültür ve medeniyet etkileşimini ortak iyiye ulaştıracak bir yol olarak gören Türkiye'nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan kapısıdır.

17.06.2016 tarihli 6721 sayılı kanun ile kurulan Türkiye Maarif Vakfı, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti adına Millî Eğitim Bakanlığı dışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluştur.

Kâr amacı gütmeyen, kamu yararına çalışan bir vakıf olan Türkiye Maarif Vakfı, her ülkede okul öncesinden yükseköğretime eğitimin her aşamasında etkin faaliyet yürütmek amacıyla kurulmuştur.

Eğitim-Öğretim: Vakıf, okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açıyor. Bunun yanında yaygın eğitim amaçlı kurslar, etüt merkezleri ve kültür merkezleri gibi tesisler kuruyor.

Eğitim Destek: Eğitim-öğretim sürecinin tamamlayıcı birimleri olarak kütüphaneler, laboratuvarlar, sanat ve spor tesisleri kuruyor. Ayrıca Türkiye Maarif Vakfı Kariyer Takip ve Rehberlik Sistemiyle mezunlarımızın kariyer planlamalarına destek oluyor.

Yayın: Kurum, eğitim amaçlı yayın organları kuruyor. Eğitim program ve içeriklerini geliştiriyor, üretiyor ve yayınlıyor. Eğitim metot ve usulleri ile içerik ve müfredata yönelik bilimsel araştırmalar ile AR-GE çalışmaları yapıyor. Süreli ve süresiz yayınlar yapıyor, sempozyum, konferans ve çalıştaylar düzenliyor ve bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyor.

Burs ve Barınma: Vakıf, okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar bütün eğitim süreçlerinde öğrencilere; eğitim amaçlı burslar ile nakdî destekler ve defter, kitap, kıyafet, bilgisayar ve yazılım gibi eğitim materyalleri ile aynî destekler sağlıyor. Eğitim kurumlarında hizmet veren ve eğitim alan kişilerin barınma ihtiyacını karşılayacak yurt, pansiyon ve lojman gibi tesisler kuruyor.

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu’na sunulan MİT raporuna göre FETÖ’ye ait 106 ülkede 767 okul bulunduğu bildirilmiştir.

MEB ile yapılan protokol sonrasında birçok yetki edinen Maarif Vakfı, bakanlığın yanıtlarına göre faaliyet süresince 6 milyon 773 bin TL bağış topladı.

15 Temmuz sonrası Fetö okullarının vakfa devri ve hizmet verilmesine ilişkin çalışmalar bu Vakıf tarafından yapılmaktadır. Halen Prof. Dr. Birol Akgün tarafından Vakıf Başkanlığı yürütülmektedir.

Ancak bu hizmetler gerçekleştirilirken bir takım sorunlarla karşılaşılmaktadır. Yurtdışında eğitim hizmetleri yapan Fetö harici  başka Vakıf ve dernekler de vardır. Hatta devlet tarafından ve mahalli yönetim tarafından da tasvip edilen eğitim hizmetlerini yürütmektedirler. Örneğin Nijer’de Gökkubbe Yardım Derneğinin kurduğu ilk, orta ve lise seviyesinde kolejlere büyük rağbet olmuş ve Nijer’de başarılı okul seçilmiştir. Ders programı özel olarak hazırlanmış müfredat kabul görmüş ve uygulanmaktadır. Bu programın İHL benzeri örnek müfredat programı olabileceği ve bunun TMV okulları için de müfredat programı önerisi yetkililerine iletildiğinde; bu programın kendilerine uygun olmadığı ve laik olduklarından bahisle bu programı geri çevirmişler. Sanki Türkiye’deki İHL okulları laiklik sistemine aykırıdır. Demek ki Maarif Vakfı içerisinde ya hizmeti anlamayan para mukabilinde hizmet yapan bir zihniyet var veya gizli Fetöler buralara da yerleşmişlerdir. Ayrıca diğer Fetö okullarından Maarif Vakfı okullarına gelen öğrencilerin bir el tarafından korunduğu, bunlara ilişkin sosyal faaliyetler gerçekleştirildiği ve gizli bir şekilde Fetöcüler tarafından öğrenciler üzerinde etkilerinin sürdürüldüğü düşünülmektedir. Bu itibarla yöneticilerin ve öğretmenlerin yeniden gözden geçirilmesinde fayda görülmektedir.

Bazı ülkelerde de TMV okullarının yine zengin çocuklarına hizmet verildiği gözlemlenmektedir. Tıpkı Fetö okullarında olduğu gibi. Halbuki zeki ve fakir öğrenciler ön planda olmalıdır. Belki yurtdışında eğitim veren güvenilir kurumlarla bir istişare kurulmalıdır. Bilgi ve beceri paylaşılmalıdır.

Aman dikkat! kuzuları kurtlara kaptırmayalım diyorum. Saygılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi