Toplumsal sorumluluklar ve Basın

Kamuoyu oluşturan şehirlerde sorunlar kronik bir hal almaz, giderilmesi zaman alsa bile sonuçta o sorun çözülür.

Kahramanmaraş gibi kamuoyu gücü oluşturulamayan şehirlerde her günah gazeteci hanesine yazılır. Bunun sebebi ise toplumsal cahilliktir.

Hiç lafı eveleyip gevelemeye gerek yok.

Evlerimize marketten bir şeyler alırken en iyisini seçmeye özen gösteririz. ‘Kötü ve uluk olanı neden alalım ki? Bir etek para ödüyoruz’ diye kendimizi savunuruz.

Oysa aynı duyarlılık ve sorumluluk bu şehirde basın mesleğiyle uğraşanlara yönelik olarak seçicilik noktasında bir tercih yapılmıyor, yapılmak istenmiyor.

Tabii bunun sonucu ise; yaşam biçimi hiç te düzgün olmayan ve sözde gazeteciliğini kullanarak şantaj yaptığı iddia edilen, nahoş olaylarda isimleri geçen,  toplumun hoş bakmadığı yüz kızartıcı eylemlerde bulunan ama eline fotoğraf makinesini aldığı anda gazeteci sınıfına girdiği görüntüsü veren ile bu işi uzun yıllardır hakkıyla yapan gazeteci aynı masa etrafına davet ediliyor.

Sonuçta ise hepimiz gazeteci sınıfında yer alıyoruz.

Bizlere deniliyor ki; temizleyin!... Bizler nasıl temizleyeceğiz?  Yerel yöneticiler, siyasi partiler, STK’lar basın toplantısı yaparlarken işte bizim meslekteki mesleki etik kuralları taşımayan, bu kurallara uymayan insanlar davet edilmemelidir. Davet edildikleri takdirde ise diğer gazeteciler o toplantıları protesto etmelidirler.

Kahramanmaraş Valiliği başta olmak üzere bu konularla ilgili ve yetkili makamlara da işler düşüyor. Öncelikle denetim mekanizması artırılmalıdır. Günlükler dışındakilerin maliye kaydı olup olmadıkları sorgulanmalıdır. ‘Haftalık’ olacağı beyan edilerek çıkmaya başlanan gazetelerin düzenli olarak çıkıp çıkmadıkları sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir. ‘Lüzumuna binaen ve ilan-reklâm bulduğunda’ çıkarak adı haftalık ama pratikte düzensiz olarak yayımlanan gazetelerin gereği kanunlar çerçevesinde yapılmalıdır.

Denetimin artırılması Anadolu’da basın mesleğine büyük katkı yapacaktır.

Yoksa; bir ay her hangi bir yerde bir şekilde hasbelkader çalışan insanların eline bir defter alarak “ben gazeteciyim” diye çıkmasını önleyemiyoruz. Bu konuda işi hakkı ile yapanlara da büyük görevler düşüyor. Her önüne gelen ve yoldan geçen mesleğe sokulmamalı, işe alımlarda gereken özen gösterilmelidir.

Bununla birlikte; Kahramanmaraş Belediyesi her önüne gelen gazeteye abonelik ücreti ödüyor.

Bu doğru değildir. Belediye bu şehirde çıkan bir yayın organına destek vermelidir. Ancak yayın organı öncelikle rüştünü ispat etmelidir. Haftalık ise yılda en az 40 sayı çıkartabilmeli ki bunu süreli bir yayın organı olarak kabul edebilelim.  Tek sayı gazete çıkartıp da Belediyeden bin 500 - 2 bin TL para alındığı yönünde bize bilgiler gelmektedir.

Günümüzde İnternet büyük bir önem arz etmeye başlamıştır. Valilik, Basın savcılığı ile Maliye kaydı olan ve toplumun huzurunu bozmaya yönelik olmayan yerel ölçekli internet sitelerine de mutlaka destek verilmelidir. Kurulan internet siteleri için de belli bir kriter getirmelidir. Bu mesleğe emek veren insanların başında olduğu siteler belediye’den tanıtım adı altında ekonomik destek almalıdırlar.

Şehrimizde Haber46.com.tr, Kanal46.com, maraşmedyamerkezi.com ve maraşgundem.com gibi vergi mükellefi olan yayınladığı her ilana fatura kesen ve ciddi yayın yapan internet siteleri vardır. Bu sitelerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Anadolu Basın Birliği Şubesi dün bir basın açıklaması yaptı.  Bilindiği gibi bir uygun olmayan bir durum yaşandı. Gazeteci olarak bunu kabul etmemiz mümkün değil.

Anadolu Basın Birliği adına yazılan açıklamayı onaylıyorum. Açıklama bizlere gelmediği için yayınlamadık. Gelseydi yayınlardık.

Yukarıda bir şeyler ifade etmeye çalıştım.

Kahramanmaraş’ta gazeteciler kendi içindeki çürükleri temizleme gücüne sahip değiller. Ancak yerel yöneticiler bu insanları toplantılara davet etmeyebilirler. Her önüne gelenin düzensiz gazete çıkartmasını engelleyebilirler. Bunun Mülki İdarenin elinde olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki bu basın özgürlüğüne de darbe falan değildir.

Bu konuda Valimiz Sayın Mehmet Niyazi Tanılır’dan ilgi ve destek bekliyorum.

Bu konuda Belediye başkanımız Sayın Mustafa Poyraz’dan ilgi ve destek bekliyorum.

Bu konuda Emniyet müdürümüz Sayın Cuma Ali Aydın’dan ilgi ve destek bekliyorum.

Bu konuda Siyasi Parti başkanlarından, Belde Belediye Başkanlarından, STK örgütlerinden ve vatandaşlardan ilgi ve destek bekliyorum.

Birlikte bu meselelerin üstesinden gelme gücüne sahibiz.

Ve Kahramanmaraş’ta şantajcı basın istemiyoruz. Bundan sonra toplantılarda mazisi karışık insanlar gazeteci olarak geldiği zaman ben kendi adıma toplantıyı protesto edeceğim.

Ve bütün gazetecilerden de bu duyarlılığı bekliyorum.

Bunu yapmamız halinde herkes kendine çeki düzen verecektir!....

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet TAŞ Arşivi