Tarihsiz Kahramanmaraş

Göçebelik ruhumuzda vardı. Şimdi ki sorun bambaşka; tarihine yabancı vatandaş, nasıl yaşadığı toprağı daha zengin hale getirebilir?

Bu şehirde lafazanlık yapmak dışında şehirle hiç ilgilenmeyenler yaptıkları üç-beş sohbetle bir şey yaptıklarını ortaya koymaya çalışıyorlar. Bilemiyorum hangi sebepten ötürü tarihe sahip çıkmak isteyenlere kulak tıkıyorlar.

Ne ‘’İstiklal Madalya’’mızın nede şehrimizin tarihi dokusunu oluşturan Dulkadiroğlu Beyliğimizin farkındayız. Evet, bizler tarihini bilmediğimiz bir şehirde kendi mirasına sahip çıkmayan Madalyalı şehrin zevatlarıyız.

2013 yılında Kahramankent Gazetesinde çalışırken ‘’ ALAÜDDEVLE BOZKURT BEY TÜRBESİNİN HALİ İÇLER ACISI’’ başlıklı bir haber yapmıştık. Resimlerini gidip çekmiş, haberimizde gündem olmuştu o zaman. Fazla sürmeden cevap ise gecikmedi Belediyemizden. Sayın Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakçı Bey ile bir görüşme gerçekleştirdik. Yaklaşık bir saat boyunca buranın neden restore edilemediğini bizlere proje üzerinden anlattı. Yanlış duymadınız, Türbe ve etrafı için bir proje düzenlenmiş ve bu projenin gerçekleşmesi içinde girişimlerde bulunulmuş.

Meseleyi başka bir noktadan mütalaa etmek istiyorum. Neden bu projenin gerçekleşmediği konusunu da bu şekilde açıklamış olalım.

Bürokrasi dediğimiz kilit başlangıç, bu ALADAN bölgesi içinde gerçekten kilitlenmiş duruma gelmiş. Türbenin etrafında ki evler istimlâk çalışması sonucu, ev sahiplerine bir fiyat teklif edilmiş. Gel görelim ki, tarihimizin ne kadar umurumuzda olmadığı burada boy gösteriyor. Ev sahipleri burada verilen ücreti az bulmuşlar ve aşırı yüksek bir meblağa talep etmişler. Hiç unutmam, Cevdet Hocam tama 800 bin tl istediklerini dile getirmişti. Velhasıl, bu paraya itiraz eden belediyemiz, bilirkişi raporu sonucu yine hüsrana uğramış ve istenilen miktarın yarısını rapor etmiştir. Yani 400 bin tl.

Belediye de son olarak bir fiyat teklif etmiş ama aileler bunu kabul etmemiş. Proje de askıya alınmış hatta yapılmaktan da vazgeçilmiş.

Şimdi bu projenin akıbeti, Büyükşehir olmamızla birlikte ne hal almıştır merak ediyorum.

Dulkadiroğlu beyliğinden ( DEVLETİNDEN ) günümüze kadar gelen onlarca tarihi yapı miras kalmışken; bu gün Dulkadiroğlu`nun son bey`i olan Alaüddevle Bozkurt Bey`in mezarının bulunduğu rivayet edilen Aladan türbesi diye de bilinen Alaüddevle Bozkurt Bey türbesi bakımsız ve şehrimizde yaşayan insanların bilmediği bir yer olarak bir kenarda terk edilmiş halde durması onca tarihi mirasa akde vefasızlıktır.

Bu konuda, Ali AVGIN bey’inde kaleme aldığı bir köşe yazısı bulunmaktadır. Dilerseniz yazarlar bölümünden ‘’ ALADAN’DA BİR DEVLETLÜ DULKADİROĞLU ALÂÜDDEVLE BOZKURT BEY’’ köşe yazısını okuyabilirsiniz.

Ali Bey diyor ki; ‘’ Tabelası okunmayan, gecekondu tipli evlerden bozma betonarme küçük bir binada. Girişte namaz bölümünün hemen gerisi de, nezarethane gibi küçük bir odada, şahide taşı yerine yastık konmuş. Betondan uydurma sandukalı bir mezar… Abdest alacak bir lavabosu, bir kaç seccade ve birkaç tespih ile koca hünkârın kabri gelen ziyaretçileri karşılıyor.’’

İşte tarihimizin hali ortada, bizlerin ise tarih bilinci ortadadır.

Bu konuda Ak Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal Bey’in bir açıklaması oldu. Daha doğrusu Kahramanmaraş için neler yapacağız konuşması adı altında tarihi değeler içinde bir çalışma yapıldığı, Dulkadiroğlu beyliğinin tarihi mirasının da bu çalışmada yer aldığını beyan etti.

İstiklal Madalyası bu şehrin markasıdır. Bizler markalarımıza ve tarihimize sahip çıkmadıkça üzerine bu şehir için ne yaparsak yapalım sadece çakma eserler olarak kalacaktır.

Kaybolan tarih benimde tarihim demedikçe bu şehirde yaşayanlar ve bu şehirden göç etmiş hemşerilerimiz, biz asla Madalya’nın hakkını veren bir şehir olamayız.

Selametle Kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ALYAZ Arşivi