Suriye Fırat’ın Doğusuna Harekat Hazırlığı

Türkiye’nin ABD ile uzun görüşmeler neticesinde Suriye’de Güvenli Bölgenin oluşturulması için anlaşmaya varıldığı görülmektedir. Özellikle Trump’ın Suriye’den askerlerini çekeceğini açıklamasıyla Türkiye harekâta geçti.

İlk etapta ABD iki gözlem noktasını boşalttı. ÖSO ise bu noktalara kara harekatına başladı. Trump’ın attığı twitt ile “ABD ordusu Suriye’ye 30 gün için girmişti. Ancak bu zamana kadar orada gereksiz  kaldı. Askerlerimizi evine döndürmek için seçildim. Fırat’ın Doğusunda DEAŞ ile mücadeleyi Türkiye’nin sürdüreceği, bu harekâta ABD’nin katılmayacağını” bildirdi. Akabinde Pentagon Sözcüsü tarafından da “Bu harekâta, hava sahasında koordinat bilgisinin Türkiye’ye verilmeyeceği, ” açıklaması yapıldı. Hillary tarafından da “TRUMP, Suriye’de ABD’nin çıkarlarına uygun hareket etmediği;Türkiye’nin, Rusya’nın menfaatinekarar verdiği, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesinin yanlış olduğu “vurgulandı.

Görülen o ki ABD de seçimlerin yaklaşması nedeniyle Trump ve karşıtları hesaplaşıyorlar.Yeniden Trump aldığı kararla Türkiye’nin dostu mu düşmanı mı? Olduğu sorgulanmaktadır. SankiY PG’ye tırlarca silah yardımını ABD yapmadı. İsrail, ABD’nin Suriye’den çekilmesine karşı gelmektedir. YPG’nin elinde 10 bine yakın DEAŞ lı mahkum olduğu, bu mahkumları ABD’nin çekilmesi halinde bunları serbest bırakarak ABD’ye karşı şantaj olarak kullanacağı bildirilmiştir.

30 km düşünülen Güvenli Bölgeye, Suriyelilerin yerleştirileceği, eğitim ve barınmalarının sağlanacağı planlanmaktadır. Ancak bu harekât ne zaman gerçekleşir? Bu aşamada harekâtın biraz daha geciktirilmesi veya vazgeçilmesi ya da hemen girilmesi gibi seçenekler görülmektedir.

Türk Ordumuz tecrübesiyle harekâta hazır. Bu bir fırsattır. Hemen değerlendirilmesi gerekir. Bilindiği üzere daha önceki Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı operasyonuyla kazandığımız tecrübe ortadadır. Aynı kararlıkla ordumuz,Fırat’ın doğusuna girerek harekatı başlatmalıdır. Daha önce ordumuz bu harekatları yaparken halkımıza fazla yansıtılmadan gerçekleştirildi. Aslında bu harekâtlar heyecanla halkımız tarafından da kutlanması veya heyecanının yaşatılması gerekirdi. Bu kez bu harekât daha da önem arz etmektedir. Her ne kadar ABD bu harekâtta olmadığını açıklasa da aslında Türkiye orada ABD ile savaşacaktır. Çünkü o silahlar ve terör örgütü YPG, ABD desteklidir. O halde bu operasyonu savaş gibi değerlendirip, ordumuza gereken motivasyon verilmelidir. Hala CHP yetkilileri: “orada ne işimiz var” diyor.

Artık Ordumuza dua zamanı gelmiştir. Allah Ordumuzu muzaffer eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi