Şifa Allah’tan

Bazı hekimlerimiz de  dahil bir çok insanın anlamını bilerek yada bilmeyerek sarfettiği  bir  söz  var. Beni filan doktor iyileştirdi. Bu cümle söyleniş niyetine göre insanı şirke dahi götürebilir.

Hekimlik mesleği  , tıp doktoru diplomaları ile  sanat yönü ihmal edilerek yapıldığında,  bazen sağlıklı insanları dahi hasta edebiliyor . Bunun sayısız örnekleri ile her gün her saniye karşılaşan bir hekim olarak şifa meselesi üzerinde biraz durmak istiyorum.

 Bizleri yoktan var eden ve varlığından da haberdar eden Allah; Rezzak, affetme, yaratma ve şifa verme gücünü uhdesinde tutmuş. Bu gerçeklikten dolayı şifaya ancak vesile olabiliriz.

  Çağımızda yaşam tarzının etkisi ile hastalıklarla ilgili deneyimlerimizde başarı grafiğimiz artsa da özellikle tedavide zorlandığımız birçok hasta ve hastalık olduğu açık bir gerçeklik. Bu durum ister istemez şifa arayışında tıp dışı yolların önünü açarak dimyata pirince giden hastalarımızı evdeki bulgurlarından edebilmektedir.

   Mesleğimiz , kutsiyetini şifayı verenle olan ilişkisinden kazanmaktadır. Şifa Rabb’imizin  sıfatlarındandır. Bu bilincin yeterince gelişmediği  durumlarda teşhis ve tedavilerde uygulanan yöntemler havanda su döver gibi boşuna enerji harcanmasına sebebiyet vermektedir.

Hekimlik mesleğini tetkik isteme ve reçete yazma memurluğuna indirgersek  sadece itibarımız kaybolmaz , aynı zamanda mesleğimizin tuzu biberi olan hikmet ve şifa sıfatlarından nemalanan sanat yönünü de   kaybederiz.

  Değerli dostlar  sağlıkla ilgili  sorunlarımız elbette bunlarla sınırlı değil. Özellikle bel ve boyun fıtığı ameliyatları, diz kireçlenmesi ameliyatları sezeryanla doğum oranları sıralamasında dünyada  ilk sıralarda  olmamız üzerinde çok durulması gereken kırılma noktalarımız.

   Hekimlerimizin bal yapımında hassasiyetini çok iyi bildiğimiz arı gibi gayretli olmaları gerekmektedir.  Arı nasıl bal yaparken vahye dayanıyorsa ,hekimde şifa arayışında Rabbimizin şafi  sıfatına  sığınmalı ve şifa arayışında her türlü zararsız tedavileri  uygun zaman ve zeminlerde uygulayabilmelidir.

Sistemdeki   çeşitli sebeplerden  kaynaklanan , şifadaki gecikme ister istemez sağlık arayışında yanlış yollara düşmeleri teşvik etmektedir . Sade ilaç veya sade ameliyat gibi dayatmalar hastalar insanlar  nezdinde  olumlu sonuçlar vermemekte ve hastalarımızı yanlış tedavilere sürüklemektedir.  .

Özellikle manevi ve parapsikolojik hastalıklarda şifa arayan insanlar, medyumlar falcılar ve hoca lakaplı sahtekarların pençesine düşerek sağlıklarından olarak zor durumlara düşmekte ,hatta sağlıklı insanlar dahi bu yolla hasta haline getirilebilmektedir.

Hastalık ve şifa ile ilgili interneti kullanarak çare ve çözüm aramak ise ciddi riskleri de beraberinde satın almakla eşdeğer. Geçenlerde bir hastam yaşadığı maceraları özetledi. İnsanlarımızın  saf  ve  temiz duygularını  dinimizi kullanarak  nasıl iğfal ettiklerini  gözler önüne serdi. Şaştım kaldım. Kimi kime şikayet edeceğimi şaşırmış durumdayım.

  Bizleri denetlemede görevlerini hiç aksatmayan sağlık müdürlüğü elemanları kendilerine gelen ihbarlar dışında  internet üzerinden basit bir araştırma yapsa, çok sayıda kaçak, köçek, cahil cühelanın yediği herzelere şahit olur ve buralarda işlenen cinayetleri engeller ama nerede o  görev aşkı. Nerede o gayret. Nerede o ahlak ve samimiyet.

 Çok sayıda böyle vakalarla karşılaşan bir hekim olarak, önce zararlı olmamak kaydı şartı ile empati yaparak iyi bir hekim –hasta dayanışması zemininde hastalarımıza şifa vesilesi olmamız gerekiyor.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Ali Akben Arşivi