Sevgili Esnaf Abilerim

Evet; kış aylarının KOBİ'ler üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu bilmeyen yoktur. Ve doğal olarak bu etki Türk ekonomisini de doğrudan ve ya dolaylı yoldan etkilemektedir. Ekonomimizin temelinde yer alan küçük işletmelerimiz için bir kaç söz etmek istiyorum. Ama bu söyleyeceklerim tamamen hiçbir akademik ver eğitime dayanmayan sadece toplumda kabul gören ve aslında toplumun beklemiş olduğu bir kaç nüanstır.

*

Değerli Esnaf Abilerim; kardeşlerim...

*

Bir ürünü pazarlamak veya satışını yapmak pek tabi kabiliyet,bilgi ve tecrübeye dayanır. Karşıdaki müşterinin ne istediğini bilmek ve bütün stratejiyi bu temele otutturmak önceliğinizdir bunun farkındasınız elbet... Sizinle bu konuda bir şey paylaşmak istiyorum. Cep telefonuma kılıf almak hasıl oldu ve bir telefoncuya girip kılıf rica ettim. Baktım bir kaç kılıfa ve fiyatını sordum. Bana bir fiyat verdi. Buraya kadar herşey normal; fakat anormallik şimdi başlıyor; ben fiyatın yüksek olduğunu ifade ettim esnaf abimizde ucuz olduğunu söyledi ve fiyat benim hesabıma gelmediği için esnaf abimize neyse abi kalsın, hayırlı işler kolay gelsin diyorum. Esnaf abimizin bir hakaret etmediği kalıyor. Hiç bir cevap yok. Suratı düşüyor. İkinci defa hayırlı işler diliyorum zorla sağol diyor.

*

Değerli büyüklerim ve kardeşlerim; tüketici sakinlikten, tatlı dilden herhangi bir ürün almasa dahi güler yüz ister. Olabilir; tüketicinin hesabına gelmez ve almak istemez. Bu gayet normal... Sizler de bunu anlayışla karşılayıp size yakışanı yani güler yüzü; yüzünüzden, tatlı dili,; dilinizden eksik etmeyin. İnanın bana bunu yaptığınız zaman kazanacaksınız. Her esnaf aslında bir siyasetçidir. Kısa vadeli hesaba girmez. Uzun vadeli strateji geliştirir. Hepimiz bir gün bir yere gittiğimizde fiyatın yüksekliğinden ve ya da malın kalitesizliğinden dolayı; ne desem de çıksam diye içimizden geçirmişizdir. Bu herkese olmuştur. Hiç şüphe yok. Ne desem de kırmasam; ve hesabıma uymadığını izah etsem diye kıvranır dururuz. Ne güzel bir milletiz. Bunu bile kendimize dert ediyoruz. Ama bu konuda esnaflarımızın da tüketiciye (müşteriye) karşı biraz daha yardımcı olması gerekir.

*

Tekrar ediyorum; "Esnaf abilerim, güler yüzü; yüzünüzden, tatlı dili; dilinizden düşürmezseniz inanın siz kazanacaksınız." Kazandığınızda mutlu olacaksınız. Olabilir; o an almayabilir ama başka zaman başka bir şeye ihtiyacı olur ve sizi tercih eder. Siz kazanırsanın Türkiye kazanır. Siz kazanırsanız ekonomi canlanır ve piyasa olduğundan daha hareketli olur. Ne olur bu isteğimi be dileğimi yabana atmayın. Hepinize Rabbim hayırlı bol kazançlar ikram etsin. Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orhan KOYUNCU Arşivi