M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

SBS Kötü Gitti Diye Sakın Kıyamet Koparmayın...

Seviye Belirleme Sınavı yapıldı. Geçen seneye göre sorular oldukça zordu. Öğrencilerin pek çoğu zaman konusunda sıkıntı çekti. Bu yüzden sınavda yapılan netler oldukça düşük kaldı. Birçok anne baba çocuklarının sınav sonucu karşısında hayali sükûta uğradı. Bazıları kendilerini kaybederek kıyametler kopardı.

Sınav bitti. Şuan cevabı en çok merak edilen soru, okul puanları düşecek mi, yükselecek mi? Yukarıda söylediğimiz gibi geçen seneye göre sorular oldukça zorsa ve sınavda yapılan netler oldukça düşükse puan ortalamaları da geçen seneye göre düşük olacaktır. Yani bu sene okullara giriş puanlarında ciddi anlamda düşüşler olacaktır.

Sınavla ilgili değerlendirmeler ve analizler önümüzdeki günlerde daha da detaylı yapılacak, durum daha da belirginleşecektir. Görülen bir şey var ki, önceki yıllarda olduğu gibi yüzlerce tam puan alan şampiyonlar bu sene olmayacaktır.

Sevgili anne ve babalar, sınav sonuçlarına bakıp üzülmek çok doğru bir davranış değildir. Türkiye genelindeki ortalamaları bilmeden sevinmek ve üzülmek bir şeye yaramayacaktır. Gördüğümüz kadarıyla bu sene, tüm puanlarda ciddi düşüşler yaşanacaktır. Aynı okullara geçen yıla göre daha az netle girilecektir. Bence, 90 netli okullar 80 netlere düşebilir. 70 ve üzeri neti olanlar fen liselerine girebileceklerdir. 40 ve 50’nin üzerinde neti olanlar ise hemen her yerde ciddi Anadolu liselerine girme şansına sahip olacaklardır. Bilindiği gibi sınav sonuçları 12 Temmuz 2013 günü açıklanacak. Yapılacak en doğru iş ‘üzmeden ve üzülmeden’ bekleyip sonuçları görmektir. 

SBS Yapıldı Sırada LYS Var…

LYS, lise sonda okuyan ve lise mezunlarının bir üniversite kazanmak amacıyla girdikleri sınavlardır. Bu sebeple sınava girenlerin geleceklerine yön veren, hayatlarına etki eden çok önemli olaylardır. Genellikle sınavlara iyi hazırlanan, hazırlık sürecini planlı, etkili ve verimli değerlendiren öğrenciler hedeflerine daha kolay ulaşırlar. Sınavdan önce iyi hazırlık yapanlar, konu eksiklerini giderenler, bilgiyi analiz edebilenler, öğrenme için gerekli olan tekrarları yapanlar, verimli çalışanlar, soruların mantığını anlayabilenler, test tekniğine uygun hareket edenler, çok soru çözenler, hızlı soru çözebilenler, sınav sonrasında iyi puan alarak istedikleri bir okulu kazanırlar.

Sınavlara iyi hazırlanamayan, hazırlık sürecini planlı, etkili ve verimli değerlendiremeyen öğrenciler hedeflerine daha zor ulaşırlar. Sınavdan önce iyi hazırlık yapamayanlar, konu eksiklerini gideremeyenler, öğrenme için gerekli olan tekrarları yapamayanlar, verimli çalışamayanlar, soruların mantığını anlayamayanlar, test tekniğine uygun hareket edemeyenler, çok soru çözemeyenler, hızlı soru çözemeyenler, sınav sonrasında yeterli puanı alamazlar ve istedikleri okulu kazanamazlar.

LYS’ de başarılı olamamak, istediği puanı alamamak elbette sevinilecek bir durum değildir. Böyle bir sonuç ister istemez öğrenciyi ve yakınlarını üzecektir. Ama bu sonuç telafisi mümkün olmayan bir sonuç da değildir. Adaylar LYS’ ye istedikleri kadar girebilirler. İşin bu yönü çok çok önemlidir. Sınavı bu sene kötü geçenler bir sene daha hazırlanarak seneye aynı sınava tekrar girebilirler. Bu sene yaptıkları hataları önümüzdeki sene yapmayarak tekrar hazırlanabilirler. Adaylar yeter ki samimi olsunlar. Ne yaptıklarını bilsinler. Sınav hazırlığının mantığını kavrasınlar. Hazırlıklarını doğru bir şekilde yapsınlar. Görecekler ki yeterli puanları almak o kadarda zor değilmiş.

SBS yapıldı sırada LYS var. 16,17 ve 23, 24 Haziran tarihlerinde yapılacak olan sınavlara girecek genç kardeşlerimizin hazırlıklarını tamamlamaları için son bir hafta. Cenabı Hak emeklerinin karşılığını versin inşallah. Bu sene umduğunu bulamayan kardeşlerimiz ve yakınları beklemedikleri bu sonuç karşısında elbette üzüleceklerdir. Ama yapılacak en doğru iş; ‘üzmeden ve üzülmeden’ bir sene daha hazırlanmak ve sınava tekrar girmektir. Bu duygularla sınava hazırlanan tüm kardeşlerimize başarılar diliyorum…     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi