Sayın Kaynak ve Cumhurbaşkanlığı sistemi

Başbakan Yardımcımız Sayın Veysi Kaynak bu sabah (15 Mart 2017 Çarşamba) Kahramanmaraş’ta Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Elazığ gibi kentlerde aktif olarak çalışan gazeteciler ile bir araya geldi.

Dondurma şehri olan Kahramanmaraş’ta tanıtımın açısından güzel bir etkinlik olarak gördüğüm bu programda, yerel basının sorunları ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi üzerinde yaklaşık bir saat konuşan Sayın Kaynak’ı katılımcılar can kulağı ile dinlediler.

“Sakin güç” olarak nitelendirdiğim Sayın Kaynak; meselelerin üzerine sakin bir ses tonu ile basa basa anlatırken salonda ufacık bir sesin bile çıkmaması katılımcıların dikkatle izlediğini görmemize vesile oldu. Sayın Kaynak’tan önce Basın İlan ve Basın yayın genel müdürleri de konuştu. Genel olarak yerel basının içinde bulunduğu durum ve hükümetin yaptıklarını anlatan iki yetkili genel müdür sonuç olarak 15 Temmuz’da yerel basının demokrasiye sahip çıktığını her üç konuşmacı da ifade etti.

Türkiye’de basın özgürlüğüne atıfta bulunan Sayın Kaynak; gasptan, adam kurşunlamaktan, devlete ihanet edenler nasıl olmuşsa gazeteci kimliği almışlar ve gazeteci olarak tanınmaktadırlar. Türkiye de gazetecilik faaliyetinde bulunması nedeniyle hapiste yatan kimse yoktur. Mahkemelere baktığımızda suç başkadır. Ama Hollanda ve Almanya’da son günlerde yaşanan hadiselerde basın mensuplarına yapılan saldırıları gördük. Bize demokrasi dersi vermeye kalkışanlardan daha fazla Türkiye’de basın özgürlüğü vardır diye üzerine basa basa söyledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ NEDİR?

Başbakan Yardımcısı Sayın Kaynak yaklaşık 40 dakika kadar yeni yönetim sistemi üzerinde konuştu. 16 Nisan’da yapılacak olan referandum da oylanacak 18 maddeyi ayrı ayrı açıklayan Kaynak; yeni sistem ile yetki doğrudan millete veriliyor. Karar’da söz de milletin olacaktır diyen Veysi Kaynak son günlerde Batı ülkelerinde yaşanan olaylara da değinerek, Soykırım bunların genlerinde vardır. Ancak Türk Milleti hiçbir dönemde soykırım yapmamıştır dedi.

Cumhurbaşkanlığı sisteminde Yasama, Yürütme ve Yargı erkinin ayrıldığı TBMM’nin asli görevi olan yasama görevine döneceğini söyleyen Kaynak; mevcut sistemde Yasama yürütmenin emrindedir. Hükümet istemeden TBMM hiçbir yasayı çıkartamaz. Ama yeni sistemde yürütmenin yasa yapması yetkisi yoktur. Bu yetki tamamen TBMM’dedir.

Türkiye’nin kuruluşundan bu yana geçen yılları da anlatan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi