Jülide DEMİRTAŞ

Jülide DEMİRTAŞ

SAĞOLASIN E-DEVLET !

İnsanın hayatını kolaylaştıran ve kendi hakkında , devlet ve işleri  hakkında bilgilenmesini sağlayan e devlet sisteminin kolaylıkları saymakla bitmiyor.

Tapu işleriniz, vergileriniz ve vergi borçlarınız, mahkemeleriniz, aracınızla ilgili borçlar, olan borçların sorgulanması ve hatta hastaneden randevu almaya kadar birçok işi elektronik ortamda yapan bir iletişim e –devlet. Üstelik kendini sürekli yeniliyor. Bir özellik daha ekleniyor.

***

Geçenlerde şöyle bir bakayım dedim. Şahsıma ait alıp sattığım üç binek   aracımın  herhangi bir borcu gözükmüyordu.

Tapu bölümünde vergi sorgulamaya girdim. Malum emlak vergisi zamanı geldi. Fakat o da ne ?!! 2010 yılında sattığım evin tapu harcı taksitlendirilmiş ve vergi bölümünde bir plaka mevcut. Efendim araştırayım dedim ve ilçemizde vergi dairesinde arkadaşa sorgulattım. Aracın bir traktöre   ait olduğu. Traktörün Balıkesir Gönen de olduğu ve M. A.  diye bir şahsa ait olduğu yazılıydı.

 Şahsı tanımıyordum. Ve hayatımda hiç traktör kullanmamıştım. İki yıl Balıkesir de öğretmenlik yapmıştım ama traktörle bir işim olmamıştı.

Allah’tan traktörün borcu çıkmadı. Sadece isim olarak kaydedilmiş. Lakin diğer borç benim hanem de yazılıydı ve ödemem gerekliydi.

Tanıdık bir Vergi Dairesi Müdürüne sordum. Aynı şeyleri söyledi. Ama illa Vatan Caddesi’ne gitmem gerekmediğini, yakın bir Vergi Dairesinden de ödeyebileceğimi söyledi. Dökümanları mail üzerinden attı, sağolsun.

2010 yılından bu yana katlanarak gelen borcu görünce şaşırdım. Pireyken %8 faizle deve olmuştu. Yapacak bir şeyde yoktu. Borcu anladım ama halen traktörün borçla ilgisi ne onu anlamadım.

e-devlet olmasaydı bu borç katlanarak gidecekti ve bundan benim haberim olmayacaktı.

Sağolasın e-devlet !

***

Siteye girmişken mahkememe  baktım ,nüfusla ilgili ve mahkeme gününü ve saatini öğrendim.

Sağolasın e-devlet

***

Ben böyle sorunlarla uğraşınca kurumdaki diğer arkadaşları da aldı bir telaş. Her biri kendi e-devlet sayfasına giriyor ve bakıyor ve araştırıyordu. Gördüm ki benden sorunlu olanı çıkmadı.

e-devlet şifresi almayan arkadaşlar da hemen nasıl alırızın derdine düştü !

sağolsın e-devlet

***

Tüm kamu bilgi sistemlerini tek bir merkezden vatandaşların hizmetine sunan kapsamlı bir proje gerçekten. Teknolojiyi kullanmak ve çağdaş insan gibi yaşamak için dijital ortamda işlerin yürütülmesi büyük kolaylık. E-devletin amacı iyi bir devlet yapısının oluşturulması için elzem bence !

Sağolasın e-devlet !

***

Devlet şeffaflaşıyor. İşler hızlı ve etkin bir şekilde işliyor. Sınıf ayrımı gözetmeksizin her düzeyde ki insanların devlet ve kendi işiyle alakalı işlerini kısa yoldan yapılmasını sağlIyor.  Birçok işte sıra beklemekte uzaklaştırıp , hızlı iş yapılabiliyor.

Sağolasın e-devlet !

***

Kağıt israfı olmayacak. Hayat kalitesi artacak ve bireyler kendi bilgilerini ekranda görüp düzeltebilme ve birçok alanda seyahattan tutn da okullara kadar sorgulayabiliyorsunuz.

İnsanlar kamuya güvenerek doğru bilgiye kısa yoldan ulaşmanın yolunu bulmakla güven duyguları gelişecektir.

Üstelik fatura yatırabiliyor sorgulayabiliyorsunuz, banka hesabınıza bile ulaşmanız kolaylık.

Başlangıçta zor görünen e-devlet uygulaması kullandıkça gelişiyor  ve alışkanlık haline gelecektir. Alıştıktan sonra birçok işinizi bu yolla yapabileceksiniz.

Sağolasın e-devlet !

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Jülide DEMİRTAŞ Arşivi