Ramazan ikliminden bayram iklimine

İnsana açlığı, susuzluğu, yoksulluğu , aczi hatırlatan sayılı günler geldi gelecek derken geçti bile .Oruç tutanlar ramazan ikliminin manevi atmosferinde akan rahmet mağfiret ve cehennemden kurtuluş reçetesini ellerine aldılar.

Bir ay boyu doku ve organlarımız yanında ruhumuz ve zihnimiz de her türlü kirliliğe karşıda temizlenmiş oldu. Ortodoks tıbbında detoks olarak tavsiye edilen arınma gerçekleşmiş oldu .Daha diri ve daha dik olarak bayram yapıyoruz .

Sağlık ve zindeliğimizi devam ettirmek için bayramla birlikte dikkat etmemiz gereken sağlık öğütlerimize riayet edilebilirse ramazanla elde edilen kazancımız yıl boyu devam edebilir diye düşünüyorum.

Bitkinlik halsizlik yorgunluk uyku düzensizliği gerilim stres gibi günümüz insanının sık karşılaştığı problemlerden uzaklarda huzur içinde kendisi ve çevresi ile barışık olarak yaşamımızı idame ettirmek istiyorsak bayramla birlikte doğru beslenme kurallarına azami dikkat etmemiz gerekir. Atalarımız can boğazdan gelir derlerken günümüz insanının artık can boğazdan çıkar der olmasını da göz önünde tutarak şu tavsiyelerime uymanızı istiyorum. Sağlıklı olmanın olmazsa olmazlarından en önemli olanı elbette yediklerimiz ve içtiklerimiz. Ne yerseniz o olursunuz veya yedikleriniz ilacınız olsun algısı evrensel bir gerçeklik..

İnsanların pek ehemmiyet etmedikleri bu gerçeklikle imtihanları çok sık oluyor. Bir dost demirhindi şerbeti şifa diyerek fazlaca içince ishal gibi bir hastalanma süreci geçirebiliyor . Ya da özellikle dışarda ramazan iftarları ile hastalanan yakınlarınızı hatırladığınızda bayram sağlığı daha bir önem arz ediyor.

Bayram dendiğinde akıllara şerbetler , tatlılar , börekler ve çörekler gelir. Bu bizim kültürümüzde dünden bu güne hep olmuş ve kaçmamızda mümkün değil. Ne yapmamız gerekir?

Elbette ölçülü olmalı ve nefislerimizi dizginleyip lokmaları küçültmeli ve porsiyonların hacmini azaltmalıyız. Bana bir şey olmaz kadar zararlı başka bir kolaycılık hatırlamam. Zarar olur ve bedel ödetir. Bunu kulaklara küpe yapabilirsek ne başımız belaya girer ne de mide bağırsak fesadı gibi bir risk altında oluruz.

Son yılların moda diyetleri bir bir iflas bayrağı çekerken peygamberimizin sünneti olarak ümmete tavsiye ettiği evrensel gerçeklik bir kez daha hit yapmış durumda. Acıkmadan sofraya oturmayın ve doymadan sofradan kalkın. Peygamberimizin evrensel modası geçmez başka sağlık tavsiyeleri de var elbette.

Birkaç tanesini hatırlayalım. Ne de olsa insan oğlu unutmaya meyilli yaratılmış. Lokmaları küçülterek ve çiğnemeyi artırarak yavaş yemek de çok önemli bir sağlık tavsiyesi ve hiç modası geçmez.

Başka bir tavsiye de; Besmele ile yemeye başlamak ve elhamdülillah ile de sofradan kalkmak. Bu tavsiyenin sadece yeme içmede olmamasının da başka hikmetleri olmalı.

Sevgili okur kardeşlerim hepinizin bayramını en kalbi duygularımla tebrik ediyor ve alem-i İslama ve insanlığa huzur getirmesini temenni ediyorum. Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Ali Akben Arşivi