Gül Ayşe Yetmez

Gül Ayşe Yetmez

Peygamberler Şehrinden Notlar

“Değişen Hayatlar, Gelişen Türkiye” çalıştayı için 3 gündür Şanlıurfada’yım. Yarında fuar var, kız çocuklarımla yaptıklarımızı sergileyeceğim. 4 koca gün ve Urfa.

Bir. Dünya üzerinde ki hiçbir ülkede pişen etin kokusu bu kadar güzel olamaz. Çok temiz olmadıklarını kabul etmek lazım ama lezzet süper. Zaten pek çok yemeğimiz ortak kültürümüz. İçli köftemiz ve yoğurtlu çorbamız daha lezzetli. Ama gelin görün ki servisleri ve miktarları ve fiyatları daha uygun.

İki. Balıklı göl civarında Konukevi denilen bir yapılanma gerçekleşmiş. Kullanılmayan eski Urfa evleri restore edilerek üst katlarında ki birkaç oda butik otel olarak, alt katlarındakiler ise başta avlu olmak üzere lokanta ve meşhur sıra gecelerine sahne ve meydan  olarak kullanılıyor. Gecelerde alkol servisi olmadığı için çok rahatlıkla 3-5 hanım bir araya gelerek bu programlara katılabiliyorlar.

 Üç. Hilton. Benim şehrimde hangi aklı evveller bu yatırımı engelledi ise bunun vebalini ödesinler. Urfa Hilton Garden Inn de konaklıyoruz. Otel mimari itibari ile şehre uydurulmuş, hep gülen yüzler, güzel ikram, kaliteli hizmet. Hem öyle söylendiği ya da korkulduğu gibi gayri ahlaki şeyler söz konusu dahi olamaz. Düşünün ki Şanlıurfa Meksa Vakfı Proje Koordinatörü Didem hanıma bile akşam ziyaretimize geldiğinde odamıza çıkma izni vermemişler. Otel her daim dolu imiş. Ve otelin şehre katkısı da çok. Bu sayede ulusal ve uluslar arası pek çok organizasyon sorunsuz ve marka kalite ile yapılabiliyor.

Dört. Yakın zamana kadar perişan tarihi mekanlar, ibadethaneler, çeşmeler, havuzlar, mağaralar her şey, her şey restore edilip gül bahçeleri ile süslenmiş. Tek problem kendini rehber zanneden küçük çocuklar.

Beş. Bayıldım. Köylerden gelen kadınların kıyafetine. O üçetekler, kemerler, hızmalar.. şaka gibi. Değil. Burada bazı yöreler hala geleneksel kıyafetlerle geziyor. Adamların şalvarı, başlarına bağladıkları poşu. Hava hala oldukça sıcak. Hala mavi önlük giyen ilköğretimler var. Çok sevecen, misafirperver ve meraklılar.

Altı. Bir ilginç ayrıntı daha vereceğim. Canım dostum Urfa Kadın Girişimciler Dernek Başkanı ve Cevahir Konukevi sahibesi Asuman Hanımda, bir diğer sevgili dostumuz Urfa Meksa Vakfı Proje Koordinatörü Didem Hanım da bu bölgenin en köklü ailelerinden. Ama nasıl bir güzel Türkçe ile konuşuyorlar. Zannedersiniz özel diksiyon dersleri almışlar.

Yedi. AB tarafından katılım öncesi mali yardım fonlarından,  insan kaynaklarının geliştirilmesi operasyonel programı genç istihdamı ve kız çocuklarının okullaşma oranının yükseltilmesi hibe programları final raporları hazırlama eğitimindeyiz. Programın uygulandığı her ilden en az 5 proje gelirken, bizim kentimizde ki katılımın 2 de kalması çok canımı sıkan bir durumdur. Daha çok çalışalım. Daha çok proje yazalım. Lütfen.

Son. Şanlıurfa’nın şehirlerarası yolları, bağlı yolları, çevre yolları bize de nasip olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gül Ayşe Yetmez Arşivi