Pakistan Da Darbe Senaryosu

Türkiye ile Pakistan üzerinde ABD neredeyse aynı senaryoları uyguluyor. İki dost ülkenin bir arada olmasından ve birbirlerini desteklemesinden son derece rahatsız. Pakistan ile Türkiye’nin dostluğu, karşılıksız tarihten gelen partiler üstü bir durumdur.

Aynı dönemde iki kadın başbakanın seçilmesi, askeri darbelerle hükümeti düşürmesi, FETÖ benzeri Pakistan da da yapılanma olması, sabotajların ve cinayetlerin benzerlik göstermesi aynı planların bir parçası olduğunu göstermektedir.

ABD’nin bazı üslere yerleşme isteği İmran Han tarafından geri çevrildi. ABD’nin Pakistan’dan  istediğini alamaması Orta Asya, Afganistan ve Taliban ile ilgili olan planlarını da sekteye uğrattı.

ABD,  İmran Han'a ; Rusyayı kına, bize taraf ol demişti.İmran Han " Biz sizin köleniz miyiz" şeklinde cevap vermişti. ABD Pakistan'da darbe yaptırma peşinde olup, İmran Hanı indirmek için muhalefet ve genel kurmay ile irtibata geçmiştir. İran yine devredeolup, ABD ile beraber hareket etmektedir.

ABD Pakistan’da darbe yapmaya çalışıyor. ABD 2001 yılında Pervez Müşerref’i tek bir telefonla teslim almıştı. Onu; “Ülkende taş üstüne taş bırakmayız” diye tehdit etmişti. ABD İmran Han’ı da aynı şekilde tehdit ediyor. Pakistan, içişlerine müdahale nedeniyle ABD'ye nota vermişti.

Pakistan Başbakanı İmran Han, kendisine karşı gerçekleştirilecek güvensizlik oylaması öncesi yaptığı açıklamada, "(Muhalefetin) Beni görevden alma girişimi, ABD’nin iç politikamıza açık müdahalesidir.” dedi.

Başbakan Han, Başbakanlık Konutu’nda yabancı basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Pakistan Başbakanı İmran Han, kendisine karşı gerçekleştirilecek güvensizlik oylaması öncesi yaptığı açıklamada, "(Muhalefetin) Beni görevden alma girişimi, ABD’nin iç politikamıza açık müdahalesidir.” Dedi. Han, 8 Mart’ta Washington'daki Büyükelçilerinin ABD'li yetkililerle buluştuğunu ve resmi bir toplantıda ona "tehdit mektubunun” verildiğini söyledi.

Mektupta, "İmran Han giderse Pakistan affedilecek, aksi halde sonuçları olacak.” şeklinde ifadelerin yazılı olduğunu aktaran Han, “(ABD’li yetkililer) Rusya ziyaretinin İmran Han’ın kendi kararı olduğunu ifade ediyor. Halbuki bu karar, Dışişleri Bakanlığı, ordu ve üst düzey kurumlar ile görüşülerek alındı.” ifadesini kullandı.

Han, kendisine karşı güvensizlik oylamasının Pakistan'da rejim değişikliğine yönelik bariz bir girişim olduğunu ve "ABD ile iş birliği içinde planlandığını” ifade ederek, "(Muhalefetin) Beni görevden alma girişimi, ABD’nin iç politikamıza açık müdahalesidir.” dedi.

Rusya’ya ziyaretlerinin önemli olduğuna dikkati çeken Han, çünkü gaz tedarikine, buğdaya ve siber güvenlikle ilgili teknolojiye ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Han, ABD’li yetkililerin Büyükelçilerine bu şekilde konuşmaları ve "İmran Han giderse Pakistan’ı affederiz." ifadelerinin son derece kibirli bir tutum olduğunu kaydetti.

ABD’ye karşı diplomatik girişimde bulunduklarını belirten Han, hem ABD ile hem de Avrupa ile iyi ilişkileri olması gerektiğini ancak İslamabad'ın bağımsız dış politikasının önemli olduğunu kaydetti.

Han, Pakistan'ın ABD’nin Afganistan’da teröre karşı savaşına katılmakla hata yaptığını ve bu savaş sırasında 80 bin vatandaşın öldüğünü anımsatarak, "Biz savaşta değil barışta müttefiklik istiyoruz.” dedi.Han, ordunun tarafsız kalmasına da saygı duyduğunu belirtti.

Pakistan Başbakanı İmran Han, kendisine karşı 'güvensizlik oylamasından' bir gün önce hükümeti devirmeye yönelik 'dış komploya' karşı, destekçilerini barışçıl protesto düzenlemek üzere sokağa çağırdı. Halk sokakta İmran Han’a destek gösterisi yapıyor.

Pakistan'da batı 3‐5 milletvekilini satın almış güven oyu yoluyla darbe girişiminde bulunacaktı, ancak planları bozuldu.Güvensizlik oylamasının reddedilmesi sebebiyle ulusu tebrik eden Han, “Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri, rejim değişikliğini ve yabancı komployu reddetti.” dedi.

Pakistan cumhurbaşkanı, başbakanın tavsiyesi üzerine Milli Meclisi feshetti. Seçimler, 90 gün sonra yapılacak.Pakistan'da hükümete yönelik güvensizlik oylaması öncesi,darbe söylentileri nedeniyle meclis feshedildi. Fesih kararının ardından Gerilimin arttığı ülkede asker ve polis sokağa inerek güvenlik önlemleri almaya başladı Olaylarda bazı muhaliflerin tutuklandığı belirtildi.

Güvensizlik oylamasının reddedilmesi sebebiyle ulusu tebrik eden Han, “Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri, rejim değişikliğini ve yabancı komployu reddetti.” dedi.

Pakistan Genelkurmay Başkanı Cavit Bajva ABD ile daha yakın ilişkiler istiyor.

General ayrıca, zor durumdaki Başbakan'ın Rusya-Ukrayna ihtilafı konusundaki tarafsızlığından da ayrıldı.Genel kurmay,Rusya-Ukrayna meselesinde ABD’nin yanında gözüküyor.

Pakistan inşaallah ABD’nin darbe planından kurtulup bağımsızlık mücadelesini sürdürecektir. Türkiye’ye her konuda destek veren dost ülke Pakistan’ınyanındayız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi