M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

Özel Okullara Teşvik Geliyor

Uzun bir süreden beri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Özel okullara yönelik bir teşvik paketi” hazırlandığını biliyorduk. Bakanlık yetkilileri, “bu pakete Başbakanlıkta son şeklinin verildiğini ve özel okullara öğrenci başına en az anaokulunda 1300, ilköğretim ve lisede ise 1500 lira” doğrudan ödeme yapılacağını açıkladılar. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzunca bir süredir yürüttüğü çalışmaya Maliye Bakanlığı'nın da olumlu yaklaştığı ve projenin önümüzdeki yıl yani 2012- 2013 eğitim öğretim yılında başlanacağı söyleniyor.

Proje çerçevesinde devlet okullarında okuyan öğrencilerin devlete olan toplam maliyetleri; okul öncesinde 2.297, ilköğretimde 1.514, lisede 1.599, meslek lisesinde 1.131 TL olarak belirlendi. Yeni modelde devlet öğrencilerin bu maliyetini yüklendiği için özel okullara, okuttukları öğrencilerin maliyeti oranında katkı yapacak. Yapılan çalışmaya göre bu oranlar da öğrenci başına, okul öncesi eğitimde en az 1.300 TL, ilköğretim ve lisede ise 1.500 TL olacak. 

Bu rakamlar elbette devlet okulları için hesaplanan maliyet. Devlet okullarındaki hizmetin kalitesi ve maliyeti ile Özel okulların hizmet kalitesi ve maliyeti elbette bir değil. Özel okullara ödenilmesi düşünülen rakamlar bizce yeterli değil. Maliye bakanlığı bu konuda çok cimri davranmamalı. Rakamları mutlaka biraz daha yükseltmelidir. Bu rakamlar en az Okul öncesinde 1.500, İlköğretim ve lisede ise 2.000 TL seviyelerinde olmalıdır.   

Şuan özel okulların toplam öğrenci sayısı içindeki payı yüzde 3 bile değil. Teşvik paketiyle özel okulların, ülke genelinde yaygınlaşması ve devletimiz üzerindeki ağır eğitim yükünü daha fazla alması hedefleniyor. Bu destekle önümüzdeki yıllarda özel okullardaki öğrenci sayısında her yıl için yüzde 20 civarında artış hedefleniyor.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de 2 bin 750 özel okul var. İlk etapta bu sayının 10 binin üzerine, halen 440 bin olan öğrenci sayısının ise 2 milyona çıkartılması hedefleniyor. Uzun vadede özel okula giden öğrenci oranının yüzde 50'lere yükseltilmesi ve toplumun geniş bir kesimine çocuğunu özel okulda okutabilme imkânı hedefleniyor. Böylece özel okulda eğitim gören öğrenci sayısı 7–8 milyona kadar yükselebilecek.

Hükümet tarafından alınan bu kararın Vatana ve Millete hayırlı olacağı gün gibi aşikâr. Çok geç el atılmış bir konu ama olsun. Zararın neresinden dönerseniz orası kardır. Yeni düzenlemeyle bazı komünist kalıntıları yine sokaklara dökülecektir. Bazı eğitim sendikaları ise yapılacak bu düzenlemeyi fırsat eşitliğine aykırılıktan “Anayasa mahkemesine” götürecektir. Ama bu sendikalar bu defa avuçlarını yalayacaklardır. Bu özel teşebbüs düşmanları ne yaparlarsa yapsınlar eğer AK Parti samimi ise 4+4+4 gibi bu düzenlemede Büyük Türkiye Millet Meclisinden yıldırım hızıyla geçerek yürürlüğe girecek.

Bu uygulama, Özel Okullardaki yüzde kırk civarlarındaki doluluk oranlarını yüzde altmışlara çıkaracaktır. Bu oranlara iyi veya yeterli diyemeyiz. Devletin bu desteğinin yanında vatandaşlarında biraz fedakârlık yaparak çocuklarını özel okullara yollaması gerekmektedir. 

Hepimiz biliyoruz ki “Bir Memlekette Yapılan En İyi Yatırım Eğitim Yatırımıdır.”                                

Cumhuriyet kurulduğu günden beri bir yandan devletimiz bir yandan da hayır sahibi iş adamlarımız tarafından durmadan okullar yaptırılıyor. Ama buna rağmen istenilen okullaşma oranlarına bir türlü ulaşılamıyor. Bu durumun sebebi elbette “Dostlara güven düşmanlara korku veren” genç nüfusumuz. Bu nüfusun çok daha iyi eğitilmesi gerekiyor. Bu yüzden bütçemizi yaparken oturduğumuz ev, bindiğimiz araba ve diğer ihtiyaçlarımız için ayırdığımız oranda yavrularımızın eğitimi için de kaynak ayırmalıyız. Daha iyi eğitilmiş nesillerle daha güzel günler yaşayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Bu kararından dolayı Sayın Başbakanımızı bir kez daha alkışlıyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi