Mehmet Dobaoğlu

Mehmet Dobaoğlu

ÖLÇÜLER VE DEĞERLER DEĞİŞİNCE

Batman eski ağırlık ölçülerinden olup, iki okkadan sekiz okkaya kadar yer yer değişir. Ekseriya altı okkadır. Yani bir ölçü birimidir, halen köylerimizde az da olsa kullanılmaktadır. Küçüklüğümüzde bizde kullandık, çoğunlukla taştan olurdu. Sokak satıcıları, üzüm, armut v.b satarken terazinin bir kefesine Batman taşını koyar, diğer kefesine ise tartılacak malı, tartar fiyatını söyler ve alım yapılırdı…

Neyse Batman taşı bir gün çakıl taşlarına karışmış ve basitleşmiş, diğer taşlardan pek ayırt edilemez olmuş, böyle olunca da özellikle bölgemizde bir şey değerini yitirdiğinde, “Batman, çakıla karışmış!” deyimi kullanılır olmuştu.

Şöyle geriye doğru bakıyordum, inanın Batman (değerler ve ölçüler) tam tabiri ile çakıla karışmış(değersizleşmiş) durumda, buna sadece biz düşünmüyoruz, bizim büyüklerimizde aynı şekilde düşünüyorlar. 60 yıldır muhtarlık yapmış bir kişi ile söyleşi yapılıyor, aynı şeyleri söylüyor.

Önce kısaca onun değerlendirmesini alıp, sonra da biz yorumumuzla tamamlayalım inşallah!   

ESKİ VE YENİ KARŞILAŞTIRMASI

Eskiden “Şahin görünümlü Serçe” üretiyorduk. Şimdi GENOM icat oldu ve artık hiçbir şey göründüğü gibi değil. Evde, çocuklarıyla, komşularıyla, gelinleriyle, damatlarıyla geçinemeyenler, onlara tahammül edemeyenler şimdi dünyaya özgürlük ve barış vaad ediyorlar. Çocuklarını yönetemeyenler memleket yönetmeye talip.

Laf ile veriyoruz aleme binlerce nizamat, gel gör ki, hanemizde binlerce teseyyüb!

Anlayacağınız hiçbir şey göründüğü gibi olmayabiliyor. Piyasa karpuz görünümlü kabakla dolu.

Baksanıza, artık karşınızdaki kadın mı erkek mi, bir anda karar veremiyorsunuz, hatta birkaç kez cinsiyet değiştirenler bile var. Sırtlan gibi! Onlar birer “birey”, cinsiyeti diye de sormuyorsunuz. Onları “Gender” diye tanımlamak durumunda kalıyorsunuz. Cinsiyeti bile “Toplumsal” bir olgu olarak tanımlanıyor. Adına bakıyorsunuz Müslüman, Hristiyan, Yahudi, ailesi de öyle, ama hayatına bakıyorsunuz dinden eser yok… (A. Dilpak 24 Ağustos 2020)

HERGEÇEN GÜN DEĞİŞİM FAZLALAŞIYOR

Gördüğüm şu ki, zaman değiştikçe değerlerde değişiyor, bu değişim siyasetten tutunda, modaya kadar varıyor.

Şimdi yeni bir moda türü çıkmış, duydunuz değil mi? Çirkinleşme modası diyorlar. Tutar mı, tutar.

Şimdilerde, kız aramak için ev ev dolaşmanıza gerek yok, sosyal medyadan tanışma başlıyor, tabi oradan da bitiyor.

Fakir, zengin belirsiz oldu. Şükür unutulmuş, kanaat yok, nefisle mücadele mi? O da neymiş? Camiler gittikçe daha da boşalıyor.

Mevlana ya olduğun gibi ol ya göründüğün gibi ol der ya, biz bunları aştık, galiba dünya tersine dönmeye başladı!

Bu cümlenin ne demek istediği ortada, sözlük de: “İnsanlar nasıl bir kişiliğe sahipse o şekilde gözükmelidir veya nasıl gözüküyorlarsa ona yakışır olmalıdırlar. Aksi takdirde iyi insanlar ise kıymetleri bilinmez, kötü kimseler ise haddinden fazla kıymet kazanırlar ve zarara uğratırlar.”

Tam da böyle oluyor değil mi?

Bakın yediğimiz karpuz mu, yoksa kabak mı?

Diğer sebzeler ve meyvelerde farklı değil, ya insanlar onlar sanki çok mu farklı?

Galiba tam olarak genetiğimizi değiştirdiler.

Saf olan ne kaldı ki?

Altın ve gümüş, onlarda her geçen gün erişilmez oldu, demek ki saf olanlar yüceliyor. Yok yok onu da yakında üretirler, kimya ilmi geliştikçe altının da kıymeti kalmaz.

Demek ki şu günler de tam deyimiyle “Batman, çakıla karışmış!”

Bir şey söyleyelim mi, eninde sonunda, Allah’ın ipine sarılmaktan başka çaremiz kalmayacaktır. Eninde sonunda doğru gelecek, yanlışlar kaybolacaktır….

Çünkü tarihte hep böyle olmuştur.

Peki kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Dobaoğlu Arşivi