Öğretmen ışıktır, güneştir

“Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum ” demiş baş öğretmen Mustafa Kemal Atatürk. Bize bir harf değil yıllar boyunca nice değerler öğreten öğretmenlerimizin haklarını nasıl ödeye biliriz ki?

Bir harf bu kadar kıymetliyken bize öğrettikleri bunca bilginin bedeli ölçülmez bence.

Bir yer düşünün elektrik yok, su yok, yolu dahi yok hiç kimsenin gidemediği okulunun olmadığı!

İşte ancak ve ancak görev aşkı ile her zorluğu göğüsleyecek öğretmen gider. Görevine sadık idealist öğretmen derme çatma ufacık mekanı okula çevirir. Ev ev dolaşır öğrenci toplar sınıflar yapar. Karanlık olan köy birden aydınlanır, ışığı yanar, güneşi doğar. Kalacak bir yer bulur köyden birinin evinde. Tıpkı yıllar önce rahmetli babamın yaptığı gibi.

 Hiç kimsenin gitmek istemediği yere gidendir öğretmen imkansızlık onu engellemez. Gönül işidir. Sabır işidir. Yılmadan, bıkmadan görevini yapmak ister.

Bir öğretmen bir köyü değiştirebilir.

Doğuda da gördüm öğretmenliği, batıda da. Doğuda maneviyatı, batıda maddiyatı gördüm. İki ablamın öğretmen olması öğretti bana. Onların bu uğurda verdikleri mücadelelerini gördüm. Çünkü doğuda da öğretmedi, batıda da öğretmendi ve ben hep yanlarındaydım.

Bugün nedense öğretmenlerimizin değeri hiç bilinmiyor. Doğuda kaç öğretmenimiz bu kutsal görev uğruna şehit oldu? Kimse onları anmıyor bile bu kadar fedakarlıkla bizleri eğitmeye çalışan değerli öğretmenlerimize saygısızlık yapan birçok öğrenci var. Oysaki öğretmenlerimizin tüm çabası bizi en iyi yerlerde görüp gurur duymasıdır.

Öğretmen sadece öğretmen değil sevgi veren bir anne, değer veren bir baba, koruyup kollayan bir abi güven veren bir abla ,kısacası öğretmen bir aile demek .

Benim için bir öğretmen, geleceğimizi aydınlatmamızı sağlayabilen  bir ışık demek. Umarım bu hayatta daha fazla öğretmenler gelir ve öğrencilerinin ışığın ne olduğunu o ışığa nasıl gideceklerini öğretirler.

İnsanların gelişen ve değişen dünya ya ayak uydurması için bilgide, bilimde yarışması gerekmektedir. Çağımız bilim çağıdır. Uygarca ve insanca yaşamamız için, güçlü olmak için öğrenmeye ihtiyacımız vardır. Bizlerin görevi her şartta atalarımız gibi çalışmak ve öğrenmek olmalıdır.

Mustafa Kemal Atatürk ve tüm öğretmenlerin öğretmenler günü kurlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gülser YAMAN Arşivi