Nilüferler Sessiz Büyür

Şairler ve edebiyatçılar şehri Kahramanmaraş’ta her geçen gün yeni değerler, yeni şairler, yeni yazarlarımız, gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bunlardan biride  “Nilüferler Sessiz Büyür” şiir kitabıyla, adından çok söz ettireceğe benzeyen Şair Yazar Lütfi Bilir.

Geçtiğimiz günlerde şairin ilk eseri  “Nilüferler Sessiz Büyür” şiir kitabı, Akis Yayınları farkıyla okuyucularıyla buluştu.

Lütfi Bilir’in kaleme aldığı kitap, gerek içerik, gerekse baskı yönünden gayet güzel bir eser. Editörlüğünü Metin Acıpayam’ın yaptığı Nilüferler Sessiz Büyür, yıllarca okuyan, yazan bir şairin kaleminden süzülerek, kelimeler damıtılarak oluşturulmuş bir eser olduğu her halinden belli.  

lutfi-bilir-kitap.jpg

‘Kitabın telifinin tamamı KAÇUV’a, yani; Kanserli Çocuklar Umut Vakfına bağışlanacaktır…’ sözü de kitabı ayrıca manidar kılmış.

Lütfi Bilir, şiirlerine şöylece bir baktığımızda gördüğümüz bir gerçek var: LİRİK söyleyişin zirve yaptığı şiirler. LİRİK şiir, şairin ruhunda uyanan ve kabaran heyecanları içli bir dille anlatan duygu yüklü metinler. Lirik şiirde toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren sevinç veya acı gibi ortak duygular, aşk, ayrılık, özlem gibi bireysel duygular coşkulu bir tarzda işlenmiş.

Lirik şiirlerde “aşk, sevgi, ölüm, ayrılık” gibi bireysel ve duygusal konular ağır basar, Lirik şiir, okurun duygularına, kalbine seslenir. İnsanın iç dünyasını yakalar, dolayısıyla da lirik şiir eylem, olay, etkinlik ve karşılıklı ilişki sergilemez. Ancak sadece iç dünyayı yansıtmakla kalmaz, nesnel dünyadan kaynaklanan duygu ve düşünleri de içerir. Bu şiirler okuyanı etkiler, duygulandırır. Edebî türlerin en sanatsal, en katışıksız, en yoğun olanı lirik şiirdir. Lirik şiir, okuyucuya ve dinleyiciye aynı zamanda estetik bir haz verir.

Eski Yunan edebiyatında şairler şiirlerini Lyra (lir) denilen bir enstrümanla, sazla söyledikleri için bu tür şiirlere lirik denilmiştir. Lirik şiir, dünya edebiyatında en çok işlenen ve sevilen şiir türlerindendir.

***

Şair, ‘Gökdelen Gömütler’ şiirinde şöyle sesleniyor bizlere:

bir parça daha ölüyoruz

her geçen gün

ve gömülüyoruz

mega kentlerin

gökdelen gömütlerine

Başka bir şiirde de meçhul bir adama sesleniş var:

sen

süvari ordusunun atsız neferi

sevdasını yüreğine

ve serseri ruhunu

zor günlere saklayan adam

Kanayan Güller şiirinde ise:

güzel olan ne varsa

saygı gibi, sevgi gibi, aşk gibi

çözülmez bağ yaptık aramıza

yara aldık

gönlümüz de dahil her yerden

üzülmedik

ağlamadık

kan gülleri taktık yaramıza

Çok sıcak bir söyleyiş biçimine sahip şair.

Nilüferler Sessiz Büyür, 129 şiirden oluşuyor.

Başından sona her bir şiir, bir duygu terennümü halinde ilerliyor.

Doğal, saf, sade ve kıvrak bir üslubun göstergesi her bir mısra.

Kitap tekrar hayırlı uğurlu olsun.

Lütfi Bilir’i kutlar, mürekkebinin hiç kurumamasını dilerim.

Selam ve sevgilerle.

avgir.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi