Mustafa ÖNYURT’tan Bize Ait Bir Şeyler

1957 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlkokul ve ortaokulu şehrimizde okudu. Lise tahsilini İstanbul Vefa ve Pertevniyal liselerinde okuyarak, yüksek tahsilini Kocaeli’nde tamamladı.


Vefa lisesinde okuduğu yıllarda Necip Fazıl KISAKÜREK ile tanıştı. Sanata olan düşkünlüğü ve yazı yazma aşkının o dönemlerde başladığı biliniyor.



Mustafa ÖNYURT üstadımızdan bahsediyoruz.


Kendisi şehrimizin yetiştirdiği müstesna insanlardan biridir. Şair, yazar, edebiyatçı kimliği ile film ve sinema sanatında çalışmalar yapmış, mütevazi kişiliği ile tanınan, ancak kıymetini bilemediklerimiz arasında yer alan, memleket sevdalısı bir dostumuzdur.



Sanatında yazı ve şiirlerinin ruh derinliklerinde, hep bize ait bir şeyler fark ediliyordu. Daha önce şiirlerini “Yitik duygular” isimli kitabında yayınlamıştı. Geçtiğimiz günlerde ise “ Bize ait bir şeyler “ kitabı ile Mustafa ÖNYURT üstadımız yeniden sevenlerinin karşısına çıktı.  Kalemine, gönlüne, ruhuna sağlık olsun diyoruz.



“Bize ait bir şeyler” Mustafa ÖNYURT ‘tun düşünce yazılarından oluşan kıymettar bir eserdir. Yaşamın ince ayarları,  vefa duygusu ve dostluklar, etiketli yaşamlar, magazinleşen dünyamız, hormonlu yaşamlar gibi ellinin üzerinde fikir yazısının demetlendiği, Ressam M.Akif ORÇAN  ve Ahmet ASLANTÜRK ‘ün sanat karikatörleri ile de süslendiği güzel bir deneme kitabıdır. 

Mustafa ÖNYURT bey, kitabın kapak tasarımında gene sanatını konuşturmuş. Eserin içeriği kadar kapak resmide farklı. Kırılmış bir kahve fincanı, yaprakları dökülmüş gül goncası, dağılmış tespih taneleri. Sanki yorulmuş ruh halini yansıtmış. Bu resmi bizzat kendisi fotoğraflamış. Bir nevi eserini resimle özetlemiş.



Bilindiği üzere İstanbul’dan, sanat ve sinema camiasından ayrılıp memleket sevdası uğruna Kahramanmaraş’a gelmişti. Fakat hayal ettiği ortamı bir türlü bulamadığı anlaşılıyor. İlgisizlik ve kıymet bilmez bir çevreye ilaveten Mustafa ÖNYURT hayat mücadelesi ile de başa çıkmaya çalıştı..



Mangal Kültürü yazısında “ Bu şehirde her konuda öylesine birikimli iyi niyetli insanlarımız mevcuttur ki. Ancak ya taziye evinde ya da bir düğünde toplantıda tesadüfen bu insanların farkına varıyoruz. “ diye, sitemini yazısında saklar gibidir.



İnşallah bir gün bu gizli kalmış kıymetlerimizi anlayan, değerlendiren, birileri çıkar. Turizmimizin gündeme oturduğu bu günlerde Mustafa ÖNYURT  gibi üstadlarımızın birikimlerinden istifade edilir diye umutlanıyoruz. 



“Bize ait bir şeyler” kitabı seçkin yayınevlerimizden ÇAĞRI YAYINLARI tarafından basıldı. Eserin yayınlanmasına, iş adamlarımızdan, İSKUR A.Ş yönetim kurulu başkanı sayın A.Kadir KURTUL beyefendi destek oldular. Bu vesile ile sanata ve sanatçılarımıza destek veren müesseselerimize, A.Kadir KURTUL bey şahsında teşekkür ederiz.



Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ali AVGIN Arşivi