Mesut Bilal Buğday

Mesut Bilal Buğday

Münevver ve Politik İnsan

Cemiyete münevverler yön vermeyi bırakıp politikacılar yön vermeye başladığından beri her yere kan ve gözyaşı hâkim oldu. Çünkü politikacılar petrolün kokusuna, kurşundan stratejisiye, masa başı ayak oyunları ile hareket etmeye alışıktır. Münevverler ise insanı yaşatmak için yarasına pansuman olacak tedbirler alır.

Politikacılar savaş çıkarır. Münevverler ise savaşları durdurur.

Münevver bağırmaz, her şeyde karşıyı suçlamaz. Yanlış yapılan işlerde çözüm yolları arar.

Münevver rüya görür. Politikacılar ise genelde halisünasyon ya da kâbus görür. Politikacılar kâbuslarının sorumlusunu kendisinden farklı düşünenler olarak görür. Münevver ise rüyalarını farklı düşünmeye ve farklı düşünenlere ayırır.

Bugün, içtimai hayatta politikaya; ayak oyunları, hamasi nutuklar, karşı tarafı zayıflatmak için belden aşağı küfürler, parça fikir serkeşliği, cımbızlama, hilebazlık, fotoşop hâkim olmuştur.

Münevver düşünen, sorgulayan, eleştiren insan isterken, siyasiler bu durumlardan rahatsız olur.

Münevver insan, "insanı yaşat ki devlet yaşasın" derken politik insan "devlet sağolsun, vatan sağolsun" gibi insanı ötekileştiren ve devleti kutsayan bir anlayışa sahiptir.

Münevver için sayıların bir önemi yoktur. Politikacı için ise sayılar önemlidir ve kendinden olmayan yok hükmündedir.

Münevver için fotoğraf ve videonun kıymeti yoktur. İlişkiler görsel olmaktan ziyade gönülseldir.

Münevverin hal dili vardır. Bedeni ile kimseyi kandırmaz. Politikacının beden dili vardır. Politikacı ekranlarda güçlü ve kibirli bir görüntü verir ve bu görüntüye özgüven adı verilir. Oysa bu öğrenilmiş beden dili; bedenin gerçek ifadesi değildir. Öğretilmiş statükosal ve kurumsal hareketlerdir.

Münevver için insan kıymetlidir. Politikacı için ise, insan seçim zamanı kıymetlidir. Politikacılar kimi zaman yola çıktıklarını, yolda bulduklarına değişirler. Çıkarına göre insan harcamaktan çekinmezler.

Münevver insan, sloganik ve popülist söylemlerden uzak durur. Gerçekçidir. Politikacı için ise slogan, popülist söylemler vazgeçilmezdir.

Münevver parayı, malı, makamı bir araç olarak görür. Politikacı ise; amaç olarak görür ve sırf bu yüzden daha seçim çalışmaları başladığında para harcamaya başlar. Kendisini yüceltici çeşitli afişler ve el ilanları bastırmaya başlar. Genel itibari ile politikacılar zenginlerden çıkarken münevverler fakirlerden çıkar. Ancak münevverlerin gönlü ve fikri zengindir.

Münevver için rıza-i ilahi vardır. Politikacı için ise; güç, mevki, saltanat vardır.

Münevver dünyayı cennete çevirmek için çalışırken, politikacı kargaşadan beslenir ve ortamı cehenneme çevirir.

Her ne sürçü lisan etti isek affola

(Bir başka yazımızda siyaset ve politika farkını anlatmaya çalışacağım)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mesut Bilal Buğday Arşivi