Mü’minin Vasıflarından:Haramdan Uzak Durur

 

Değerli Kardeşlerim insanı yaratan yüce Rabbimiz yarattığı insanlar için çeşitli kurallar koymuştur. Bu kurallardan biriside yarattığı insanoğlunun haramdan uzak durmasıdır. Bu kurallara uymak insanoğlunun kazancınadır. Bizleri yaratan yüce rabbimizin bize ihtiyacı yoktur, bizlerin yüce rabbimize ihtiyacı vardır. Yüce rabbimiz insanoğluna Peygamberler göndermiştir.Hz.Adem(s.a) den başlayarak Hz. Muhammed (s.a)’e kadar tüm peygamberler insanoğlunun dünya ve ahiret mutluluğunu kazanması için çabalamışlardır.

İslam Dininde inananlardan yapılmamasının istendiği hususlara haram denmektedir. Sözlükte “yasak, memnu” anlamına gelen haram, dini bir terim olarak, kesin bir delille, açık bir şekilde yapılmaması istenen fiildir

Dinimizin haram kıldığı hususlar: Zina

Meşru ilişki ’de bulunmaktır. Kur’an-ı Kerimde zina açıkça yasaklanmış, zinayı yapmak şöyle dursun zinaya yaklaşılmaması istenmiştir:

Zinaya yaklaşmayın gerçekten o ‘çirkin bir hayasızlık' ve kötü bir yoldur(İsra, 17/32)

(Resûlüm!) Mümin erkeklere, gözlerini (harama) dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle. Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz Allah, onların yapmakta olduklarından haberdardır. Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler.(nur 24/30)

Adam öldürmek

Bir insan diğer insanın yaşam hakkını elinden alamaz, almamalıdır. Haksızca bir insanın hayatını sonlandıran katil olmuş olur ki bunun sorumluluğu hem dünyada hem de ahirette çok büyüktür. Yüce Rabbimiz:

“Bir müminin bir mümini öldürmesi olacak şey değildir… Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası, içinde ebedi kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.”( Nisa, 4/92)

 Bundan dolayı İsrailoğullarına (Kitapta) şunu yazdık: "Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır.( Maide, 5/32)

Yiyeceklerde haram

İslam Dininde bazı yiyeceklerin yenilmesi meşru görülmemiş ve haram kapsamına alınmıştır. Nitekim bu hususta Kuran-ı Kerimde:

 “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur. Şüphe yok ki Allah çokça bağışlayan çokça esirgeyendir.”( Bakara, 2/173)

“Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, boğulmuş, (taş, ağaç vb. ile) vurulup öldürülmüş, yukarıdan yuvarlanıp ölmüş, boynuzlanıp ölmüş (hayvanlar ile) canavarların yediği hayvanlar -ölmeden yetişip kestikleriniz müstesna- dikili taşlar (putlar) üzerine boğazlanmış hayvanlar ve fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı.”( Maide, 5/3)

Faiz

Ticaret helal kılınmış kazanç şeklidir. Ticarette ise aldatma, haksız kazançlar, faiz haram kılınmıştır. Bu hususlarda Kuran-ı Kerimde:

“Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret olması hali müstesna, mallarınızı, bâtıl (haksız ve haram yollar) ile aranızda (alıp vererek) yemeyin. Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah, sizi esirgeyecektir.”( Nisa, 4/29)

“Ey iman edenler, faizi kat kat arttırılmış olarak yemeyin. Ve Allah'tan korkup-sakının umulur ki kurtulursunuz.”( Al-i İmran, 3/130))

Faiz (riba) yiyenler, ancak kendisini şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi çarpılmış olmaktan başka (bir tarzda) kalkmazlar. Bu, onların: "Alım-satım da ancak faiz gibidir" demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alışverişi helal faizi ise haram kılmıştır. Kime Rabbinden bir öğüt gelir de (faize) bir son verirse, artık geçmişi kendisine, işi de Allah'a aittir. Kim (faize) geri dönerse artık onlar ateşin halkıdır orada sürekli kalacaklardır. Allah, faizi yok eder de sadakaları arttırır. Allah, günahkar kâfirlerin hiçbirini sevmez.( Bakara, 2/276)

Alkol ve Kumar

İnsanoğlu helalden haram çıkartmaya çok yatkındır. Nitekim alkol helal olarak verilen meyvelerden bazı işlemler gerçekleştirildikten sonra yapılan bir içecektir ki, akıl melekelerini zayıflatmakta kişinin davranışlarını bozmaktadır. Yine insanoğlu kendi emeğiyle kazanıp yemek yerine başkalarının kazançlarına göz dikebilmektedir ki budu kumarı tetiklemektedir. Bir masa etrafında bir araya gelmiş birkaç insan birbirlerinin kazançlarını haksız olarak yiyebilmekte ve bu husus kendilerine Şeytan tarafından zevkli gösterilmektedir. Bu sebeple alkol ve kumar ayette birlikte zikredilmiş ikisinin de yasaklanma sebebinin aynı olduğu gözler önüne serilmiştir. Allah- Teala ayetlerde bizlere şöyle buyurmaktadır:

"Ey iman edenler! İçki, kumar, (tapınmaya mahsus) dikili taşlar, fal okları ancak şeytanın amelinden birer murdardır. Onun için bunlardan kaçının ki muradınıza eresiniz.”

“Şeytan içkide ve kumarda ancak aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık siz (hepiniz) vazgeçtiniz değil mi?”

(Ey Muhammed!) De ki: "Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: Ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya iyi davranın. Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizi de onları da biz rızıklandırırız. (Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunların açığına da gizlisine de yaklaşmayın. Meşrû bir hak karşılığı olmadıkça Allah'ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin. İşte size Allah bunu emretti ki aklınızı kullanasınız."( Enam, 6/151)

“De ki: Rabbim ancak açık ve gizli kötülükleri, günahı ve haksız yere sınırı aşmayı, hakkında hiçbir delil indirmediği bir şeyi, Allah'a ortak koşmanızı ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır.”( Araf, 7/33)

“Ey iman edenler! Kadınlara zorla vâris olmanız size helâl değildir. Apaçık bir edepsizlik yapmadıkça, onlara verdiğinizin bir kısmını ele geçirmeniz için de kadınları sıkıştırmayın. Onlarla iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmazsanız (biliniz ki) Allah'ın hakkınızda çok hayırlı kılacağı bir şeyden de hoşlanmamış olabilirsiniz.”( Nisa, 4/19)

 “Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak "Bu helâldir, şu da haramdır" demeyin, çünkü Allah'a karşı yalan uydurmuş oluyorsunuz. Kuşkusuz Allah'a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler.”( Nahl, 16/116)

 “Bilgisizlikleri yüzünden beyinsizce çocuklarını öldürenler ve Allah'ın kendilerine verdiği rızkı, Allah'a iftira ederek (kadınlara) haram kılanlar, muhakkak ki ziyana uğramışlardır. Onlar gerçekten sapmışlardır ve doğru yolu bulacak da değillerdir.”( Enam, 6/140)

Değerli kardeşlerim cennete veya cehenneme gitmek tamamen bizim elimizdedir. Yüce rabbimiz bizlere cennetin ve cehennemin yolunu göstermiş, cennete gitmemiz için nasıl davranmamız gerektiğini bizlere bildirmiş, cehenneme gitmememiz için yapmamız gereken davranışlarda bizlere bildirmiştir. Bir mü’min Haramlardan uzak durarak cennetin kapılarını açar. Rabbimizin yasakladığı haramlardan kaçınan ml’min hem dünyada hem de ahirette kazanmış olur. Haram bataklığına batan mü’min ise hem bu dünyada hem de ahiret hayatını mahvetmiş olur. Haramla elimize geçen mal da değersizdir. Şöyle bir çevremize baktığımızda haram kazançla iflah olan bir mü’mini göremeyiz. Rabbim bizleri  haramdan uzak duran mü’minlerden etsin. Rabbim bizleri kendisine layık kul, Sevgili peygamberimize layık ümmet eylesin. AMİN.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
M.Halit AYHAN Arşivi